V Praze dnes pokřtili 600. vydání časopisu Čtyřlístek

Praha - V pražském divadle Metro dnes pokřtili jubilejní 600. vydání časopisu Čtyřlístek. Dětský komiks baví čtenáře napříč generacemi již 46 let.

Za přítomnosti autorů manželů Němečkových se role kmotry ujala Kateřina Janků, stříbrná medailistka ve skoku o tyči ze světového šampionátu v atletice 2007, a děti vybrané z publika.

"Se Čtyřlístkem jsem vyrůstala a velice ráda ho používám i dnes při své vlastní práci s dětmi ve sportovní školce, kde působím," uvedla Janků.

Součástí programu bylo divadelní představení Čtyřlístek v pohádce. Akci předcházela autogramiáda Jaroslava Němečka, duchovního otce a dlouholetého kreslíře. "Na dalších šest set dílů to nevypadá, další stovka by mi stačila," podotkl k budoucnosti komiksu.

Křest byl součástí oslav výročí Čtyřlístku, které se do 23. prosince konají v rámci výstavy v Galerii umění pro děti GUD. "Výstava chce děti seznámit s jednotlivými postavami, a to jejich aktivním zapojením do hry a poznání. Cestou putování v galerii budou odhalovat hlavní tajemství přátel Bobíka, Fifinky, Myšpulína a Pindi," sdělila Kateřina Samková, ředitelka Galerie GUD.

Související

Literatura

Roste poptávka po komiksech, největší zájem je o Čtyřlístek

Největší české on-line tržiště Aukro sleduje růst zájmu o komiksy. Od května do srpna se měsíčně vydražily "obrázkové příběhy" za zhruba milion korun, ve stejném období loni byla čísla přibližně poloviční. Zájmu dominuje Čtyřlístek. Přes Aukro se od května 2017 do současnosti prodaly Čtyřlístky za více než 12 milionů korun, což je zhruba polovina celkového obratu v kategorii komiksů.
film Teroristka

Do českých kin vtrhly novinky, jsou mezi pěti filmy v čele žebříčku návštěvnosti

Mezi pěti filmy v čele žebříčku návštěvnosti českých kin jsou tři novinky. Na prvním místě do žebříčku vstoupil americký akční film Shazam! Snímek režiséra Davida F. Sandberga natočený na motivy komiksů z vydavatelství DC Comics o premiérovém víkendu přilákal přes 37.000 diváků a vydělal více než šest milionů korun. Dařilo se i dalším novinkám, tuzemským filmům Teroristka a Velké dobrodružství Čtyřlístku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Unie filmových distributorů na svém webu.

Více souvisejících

Čtyřlístek

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy