Fanoušci se konečně dočkali. Harry Potter a Prokleté dítě míří na pulty knihkupectví

Praha/Brno - Téměř devět let uplynulo od doby, kdy náruživí čtenáři s napětím a očekáváním otevřeli poslední, sedmý díl ságy o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Téměř devět let uplynulo od doby, kdy knihu po dočtení plní emocí a pocitů zaklapli s vědomím, že je celý příběh u konce. A dva dny dělí čtenáře od osmého dílu, který už v sobotu 24. září dorazí na pulty knihkupectví.

Ačkoliv se autorka Joanne Rowlingová po sedmém díle Harryho Pottera s podtitulem Relikvie smrti dušovala, že jde o díl poslední, opak je pravdou. Knihkupectví po celém světě už několik týdnů okupuje osmý díl a za dva dny dorazí i na pulty českých knihkupců. A Rowlingová opět opakuje, že další příběhy ze světa čar a kouzel už nenapíše.

Ponechme však Rowlingovou stranou a zaměřme se na knihu jako takovou. Vnímavější čtenáři a fanoušci už zřejmě zjistili, že na rozdíl od předchozích sedmi dílů nejde o beletrii jako takovou. Prokleté dítě je totiž scénář ke stejnojmenné divadelní hře, to ale, aspoň podle reakcí ze zahraničí, vůbec nevadí. Na styl se dá jednoduše zvyknout a pro nadšence stejně není tak důležitý, jako obsah.

V něm autorka navazuje tam, kde zakončila díl sedmý. Harry Potter už není mladý student Bradavické školy čar a kouzel a nečelí obávanému Lordu Voldemortovi, ale pracuje jako zaměstnanec Ministerstva kouzel a má tři děti. Zkrátka se vyvinul stejně, jako vyrostli jeho skalní fanoušci a čtenáři. I přesto se ale nedokázal odpoutat od minulosti a jeho nejmladší syn Albus se musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. A temnota...ta nikdy nespí.

O tom, jak se autorce poslední díl povedl a jak se vydařil český překlad se budou moci zájemci přesvědčit už v sobotu 24. září, kdy kniha v českém překladu oficiálně vychází. Opravdoví fanoušci si ale mohou Prokleté dítě užít s několikahodinovým předstihem, Knihy Dobrovský spolu s nakladatelstvím Albatros totiž připravily na přelom páteční a sobotní noci exkluzivní noční předprodej v prodejnách na Václavském náměstí v Praze a na ulici Joštova v Brně. Prvních 25 zákazníků navíc k nákupu dostane dárek v podobě audioknihy Harry Potter a Kámen mudrců. Půlnoční prodej si pro čtenáře připravilo také knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí, které rovněž ocení ty nejrychlejší malým dárkem.

Související

Michael Gambon

Zemřel představitel Albuse Brumbála. Michael Gambon se dožil 82 let

Ve věku 82 let zemřel britsko-irský herec Michael Gambon, který se proslavil mimo jiné jako představitel Albuse Brumbála z filmů o Harrym Potterovi. Uvedla to televize BBC s odkazem na rodinu. Slavný divadelní a filmový herec, kterého britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře, zemřel v nemocnici obklopen svými blízkými. 

Více souvisejících

Harry Potter Joanne Rowlingová (J. K. Rowling) knihy

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy