Velký knižní čtvrtek se blíží. Jaké novinky na milovníky literatury čekají?

Praha/Brno - Již příští týden startuje literární akce Velký knižní čtvrtek. Na pultech knihkupectví se objeví autoři jako Evžen Boček, Jiří Padevět, Petr Stančík, Jiří Hájíček nebo Václav Cílek, ale i M. R. Carey, Maggie Ritchieová, Michel Faber, Simon Tolkien či Eleonor Cattonová.

„Když jsme začínali s prvním „Čtvrtkem", tak jsme samozřejmě netušili, jaký bude a hlavně jak se zapíše u čtenářů. Letošní podzim ho připravujeme již po desáté a zpětně jsme rádi, že jsme se pro tuto oslavu knih a literatury před šesti lety rozhodli," komentuje zástupce pořadatele Jiří Michek a dodává: „Velký knižní čtvrtek je pro nás skvělá možnost upozornit na atraktivní, zajímavé a hodnotné tituly na trhu. Zároveň je to možnost velmi efektivní. Je to akce, která má pozitivní dopad na celý knižní trh – na čtenářskou obec, nakladatele i knihkupce. Rozhodně v tom chceme pokračovat a prakticky pořád přemýšlíme o tom, jak Velký knižní čtvrtek podpořit, ozvláštnit, aby byl přínosný především pro čtenáře."

Desáté Velký knižní čtvrtek opět nabídne patnáct novinek, které by si milovníci literatury neměli nechat ujít. Nebudou chybět ani oblíbená setkání s autory, jejichž knihy se objeví v aktuální nabídce. Setkání se tradičně odehraje v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí (13. října) a v Knihovně Jiřího Mahena v Brně v Kobližné ulici (20. října).

Setkáním bude provázet redaktor České televize Petr Vizina. Začátek je vždy vždy od 17:00 a vstupné je zcela zdarma. Všechny aktuální knihy Velkého knižního čtvrtku bude možné zakoupit na místě za zvýhodněnou cenu.

Pořadatelé také připravili speciální soutěž o nejlepší knihu z Velkého knižního čtvrtku. Tentokrát se bude vybírat ta nejoblíbenější z uplynulých deseti sezón, tedy celkem ze 130 vydaných knih. Soutěž bude vyhlášena na webových stránkách akce v den zahájení aktuálního jubilejního pokračování – ve čtvrtek 13. října - a bude ukončena 13. listopadu. 

Kompletní nabídka titulů

Evžen Boček - Aristokratka na koniJiří Padevět - Krvavé léto 1945. Poválečné násilí v českých zemích Jiří Hájíček - Dešťová hůl Václav Cílek - Co se děje se světem Zbigniew Czendlik, Markéta Zahradníková - Postel, hospoda, kostel Lucie Fialová, The Tap Tap - Řiditel autobusu Václav Havel a kol. - Zápisky obviněného. Diář Václava Havla 1977 Holly Smale - Geek Girl Simon Tolkien - Rozkazy z Berlína Radek Adamec - Pohádky o nezbedných mašinkách M. R. Carey - Všemi dary obdarovaná Maggie Ritchieová - Pařížský polibek Petr Stančík - Andělí vejce Eleonor Cattonová - Nebeská tělesa Michel Faber - Kniha zvláštních nových věcí 

Související

Knihovna, ilustrační foto

Přístup k digitalizovaným knihovnickým dokumentům bude možný do konce června

Studenti, učitelé či vědci budou mít přístup k digitalizovaným dokumentům vybraných knihoven do konce června. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dohodl s předsedou Svazu knihkupců a nakladatelů (SČKN) Martinem Vopěnkou na uzavření licenční smlouvy. Stát nakladatelům zaplatí náhradu 80 milionů korun za neprodané knihy, které budou díky této dohodě dostupné on-line. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.
Knihovny

Blatný chce, aby knihovny mohly otevřít výdejní okna. Vládu o to požádali odborníci

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne na příštím jednání vládě, aby knihovny mohly otevřít výdejní okénka. Důležité je to především kvůli přípravě studentů na zkoušky. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Případné otevření knihoven by podle ní provázela opatření, jako třeba povinnost mít respirátor FFP2.

Více souvisejících

Knihovny knihy Literatura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy