Harry Potter slaví 20 let. Která tajemství jste o nejznámějším čaroději všech dob nevěděli?

V červnu slaví výročí prvního vydání kniha Harry Potter a Kámen Mudrců, kterou její autorka J. K. Rowlingová odstartovala revoluci ve světě knih. Článek vám přináší několik faktů o Harry Potterovi, které jste nevěděli.

Školní motto

Bradavické motto „Draco dormiens nunquam titillandus“ v latině znamená „Nikdy nelechtej spícího draka“. Obvyklé je, že školy mají v mottu nějakou vznešenou myšlenku o vědomostech či odvaze. Rowlingová však řekla, že chtěla dát studentům zcela praktickou radu, protože lechtat spícího draka (nebo jinou magickou bestii) je špatný nápad. Ne, že by se tím Harry úplně řídil.

Mozkomorové symbolizovali depresi

Po smrti své matky začala J. K. Rowlingová trpět depresemi a mozkomorové ve třetí knize sloužili jako symbol pro tento problém. Deprese se bohužel nejde zbavit tak snadno, jako se Harry zbavil mozkomorů.

Dolores Umbridgová je skvělý zloduch

Stephen King všemi nenáviděnou učitelku označil za nejlepšího zloducha od Hannibala Lectera. Někteří fanoušci ji dokonce nenáviděli víc než hlavní zápornou postavu Lorda Voldemorta. Důvodem je to, že Umbridgová symbolizovala slepou poslušnost vůči institucím. Na rozdíl od Voldemorta využívala Umbridgová pro svůj teror zákon, takže se proti ní dalo bránit jen stěží.

Narozeniny Freda a George

Fred a George se narodili 1. dubna, jejich narozeniny tedy připadají na „Apríl“. Popravdě, kdy jindy by se tito vtipálci měli narodit?

J. K. Rowling není její jméno

Když se knihy začaly vydávat, Joanne Rowling se rozhodla použít iniciály, aby její jméno zaujalo mužské čtenáře. Vypůjčila si tedy K ze jména Kathleen její babičky a vzniklo „J. K. Rowling“, pod kterým je autorka známá po celém světě. Ve skutečnosti však tato forma jejího jména není právně platná.

Famfrpál vznikl po hádce

S nápadem na populární kouzelnický sport přišla J. K. Rowling po hádce se svým tehdejším přítelem. Když se pohádali, zamířila si sednout do hospody, kde ji famfrpál napadl. Spojitost Rowling vidí v tom, že v té chvíli vážně chtěla, aby její přítel dostal ránu potloukem.

Arthur Weasley měl zemřít

Rowling věděla, že během knih musí některé postavy zemřít, jinak by série ztratila na uvěřitelnosti a realističnosti (pokud se nepočítá magie). Kdyby všichni přežili bitvu, neukázalo by to, jak strašná věc válka může být. Proto měla původně v plánu zabít Arthura Weasleyho. Nakonec se však rozhodla, že místo něho zabije Remuse Lupina a Nymphadoru Tonks, čímž se z jejich syna stane sirotek. Podobně, jako se stalo Harrymu.

Brumbál byl gay

Rowling uvedla, že o Brumbálovi vždycky uvažovala jako o homosexuálním charakteru. Jeho jediná velká láska však byla neopětovaná a skončila velmi smutně. Brumbál se v mládí hluboce zamiloval do Gellerta Grindewalda, černokněžníka. Když Grindewaldova pravá tvář vyšla najevo, Brumbál byl zničený, navíc se svou láskou musel bojovat a navždy Grindewalda uvěznit.

Malfoyové spolupracovali s mudly

Draco Malfoy Harrymu jasně dal najevo, co si myslí o mudlech. Stejného názoru byl i Lucius. Jen o několik generací zpět však Maloyové udržovali celkem pevné styky s medlovským světem. Do roku 1692, kdy vešla v platnost pravidla o držení kouzelnického světa v tajnosti, rodina Malfoyů udržovala kontakty s bohatými mudly. Tyto vztahy a obchody přispěly k tomu, jak bohatá rodina Malfoyů je. Podle Pottermore se první Lucius Malfoy pokoušel o ruku Alžběty I., i když neúspěšně.

Hermiona měla skončit s Harrym

V roce 2014 J. K. Rowling v rozhovoru prohlásila, že lituje páru Rona s Hermionou. Prý je takhle napsala, protože ze začátku se jí tahle kombinace líbila. Nyní si však myslí, že se jejich charaktery vyvinuly tak, že by spolu nebyli schopni vydržet. Podle ní jsou mnohem lepší dvojicí Hermiona a Harry. Nicméně prakticky neexistuje fanoušek, který by s ním v tomto souhlasil.

Související

Michael Gambon

Zemřel představitel Albuse Brumbála. Michael Gambon se dožil 82 let

Ve věku 82 let zemřel britsko-irský herec Michael Gambon, který se proslavil mimo jiné jako představitel Albuse Brumbála z filmů o Harrym Potterovi. Uvedla to televize BBC s odkazem na rodinu. Slavný divadelní a filmový herec, kterého britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře, zemřel v nemocnici obklopen svými blízkými. 

Více souvisejících

Harry Potter Joanne Rowlingová (J. K. Rowling) knihy fantasy

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy