Paměti Woodyho Allena vyjdou v dubnu, syn slavného režiséra protestuje

Americké nakladatelství Grand Central Publishing v dubnu vydá paměti režiséra Woodyho Allena nazvané Apropos of Nothing (Co se týče ničeho). Titul předtím odmítlo několik nakladatelských domů kvůli Allenovu obvinění ze zneužití adoptivní dcery Dylan. Jeho syn Ronan Farrow oznámil, že na protest opouští nakladatelskou skupinu Hachette, k níž Grand Central Publishing patří a u níž loni vydal vlastní knihu o aféře bývalého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

Nakladatelství Grand Central Publishing oznámilo, že Allenovy memoáry vyjdou 7. dubna a vydány budou nejen v USA, ale například i v Kanadě, Itálii, Francii, Německu a Španělsku, informuje list The Guardian.

"Je to vyčerpávající výčet osobního i profesionálního života. Popis jeho práce ve filmu, divadle, televizi, klubech i v tisku. Allen také píše o svých vztazích s rodinou, přáteli a životními láskami," charakterizovalo nakladatelství připravovaný titul.

Časopis Variety napsal, že Allen loni narazil u několika nakladatelství, která odmítla knihu vydat. Důvodem bylo obvinění ze zneužití tehdy sedmileté adoptivní dcery Dylan, které vůči němu v roce 1992 vznesla jeho bývalá partnerka Mia Farrowová. Allen obvinění opakovaně odmítl. Po dlouhém vyšetřování se prokurátor státu Connecticut, který se případem zabýval, rozhodl filmaře neobžalovat. Ve zdůvodnění ale uvedl, že Allena stále podezírá, avšak chce Dylan ušetřit traumatu procesu. Dylan začátkem roku 2018 obvinění obnovila.

Ke zprávě o chystaném zveřejnění Allenovy knihy v prohlášení uvedla, že ji osobně to hluboce zraňuje a že to považuje za zradu na bratrovi, který dal svou prací, publikovanou u Hachette, hlas mnoha lidem, kteří zažili sexuální násilí. Dylan také uvedla, že ji nikdo nekontaktoval, aby ověřil informace, jež obsahuje Allenova kniha. Podle ní tím nakladatelství Hachette zcela rezignovalo na základní odpovědnost.

Hnutí Me Too, jež vzniklo kvůli skandálu kolem Weinsteina, ovlivnilo i Allenovu kariéru. Jeho loňský film Deštivý den v New Yorku americká kina neuváděla.

K informaci o vydání memoárů se vyjádřil také Ronan Farrow. Nakladatelství "Hachette neprověřilo obsah té knihy, což je profesionální pochybení. Dokazuje nedostatek etických zásad a soucitu s oběťmi sexuálního násilí. Jsem zklamán a nemohu dále pracovat s nakladatelstvím, jež se takto chová," uvedl Farrow.

Loni v říjnu vyšla v Little, Brown and Company, což je další pobočka Hachette, jeho kniha Catch and Kill, která odhaluje pozadí Ronanovy práce při odhalování případů obvinění ze sexuálního násilí.

Související

Woody Allen tentokrát zůstal striktně za kamerou, ale poradit svým ovečkám chodil často a ochotně.

Woody Allen zuří. Zažaloval Amazon o 68 milionů dolarů

Americký oscarový režisér Woody Allen zažaloval společnost Amazon o 68 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč) za to, že odmítá distribuovat jeho film A Rainy Day in New York (Deštivý den v New Yorku) a nechce pokračovat v natáčení dalších tří snímků. Informovala o tom agentura Reuters. Amazon spor nekomentoval.

Více souvisejících

woody allen knihy Literatura kultura New York

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy