Některé aprílové žertíky vstoupily do historie. Podívejte se na ty nejvypečenější

Praha – Apríl je den, kdy si musíte dávat obzvláště velký pozor na to, co čtete, na co se díváte, či co vám vaši blízcí říkají. První duben je v mnoha zemích světa časem patřícím vtipům a nejrůznějším rošťárnám. Pravidelně si z lidí utahují také média, která se své čtenáře či diváky pokouší každoročně nachystat. A některé jejich „kachny“ jsou opravdu povedené.

Apríl je den, který novinářů dovoluje tradice překročit rámec serioznosti a vypustit tzv. kachnu. V době, kdy ještě lidé neměli přístup k internetu, bylo ověřování těchto aprílových zpráv téměř nemožné. I proto vyvolávaly velké ohlasy a z některých zpráv se staly legendární vtípky.

Například britská BBC v roce 1957 informovala, že díky mírné zimě a úspěšnému boji s broukem nosatcem špagetovým se švýcarští farmáři těší z neobyčejné úrody špaget. Záběry Švýcarů tahajících ze stromů špagety pak vedly k záplavě telefonátů od diváků, kteří chtěli vědět, jak si mohou vypěstovat špagety na vlastní zahrádce.

V roce 1962 švédská národní televize odvysílala pětiminutový speciál, ve kterém divákům radila, jak z černobílého vysílání přímo doma udělat vysílání barevné. Stačí prá přes přijímač přetáhnout nylonové punčochy. Zkoušely to prý tenkrát davy lidí.

V roce 1950 Honolulu Star-Bulletin oznámil, že se na ostrově Oahu zřítil létající talíř. V roce 1971 francouzské státní rádio oznámilo, že země změnila pravidla silničního provozu a že bude povinné jezdit po levé straně silnice. 

V roce 1975 The Times of London napsal, že největší britská cestovní společnost Thomas Cook prodává za 575 dolarů zájezd k nově objeveným pozůstatkům Lochnesské příšery. A v roce 1980 stanice BBC oznámila světu, že hodiny Big Ben budou vyměněny za digitální. V roce 2008 BBC informovala o nově objevené kolonii létajících tučňáků.

Americký řetězec obchodů s rychlým občerstvením Taco Bell v roce 1996 tvrdil, že zakoupil od federální vlády známý philadelphský Liberty Bell neboli Zvon svobody, jeden ze symbolů americké nezávislosti, a že jej přejmenuje na Taco Liberty Bell. Pobouření občané zahrnuli společnost rozhořčenými telefonáty.

Korunu tomu nasadil tehdejší mluvčí Bílého domu, když na dotaz tisku událost potvrdil a prohlásil, že vláda také prodala washingtonský Lincolnův památník (Lincoln Memorial), který bude přejmenován na Ford Lincoln Mercury Memorial podle zakladatele známé automobilky, která jej zakoupila.

Žertík si ze zákazníků udělal také řetězec IKEA, který před několika lety uvedl, že do krabic omylem zabalila „levotočivý šestihranný klíč“, který musí být vyměněn za pravorukou verzi.

Související

Ilustrační foto

Velká Británie opustila EU. Tvrdý brexit se stal realitou

Velká Británie po téměř třech letech od ostře sledovaného referenda definitivně opustila Evropskou unii. Rozhodla se, že na to půjde tvrdě, tedy tvrdým brexitem, a že se nadále nenechá urážet slovy o takzvaném brexitování, které vyjadřuje stav, kdy osoba tvrdí, že něco udělá, ale nikdy to neudělá.
Dan Ťok

"Aprílový žert". Ťok se vysmál spekulacím o odchodu z vlády

Za aprílový žert označil ministr Dan Ťok (za ANO) spekulace tisku o svém odchodu z čela resortu dopravy. Novinářům při příchodu na jednání vlády ve Strakově akademii řekl, že s premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem o ničem takovém nejednal. S odkazem na dnešní apríl odmítl i informace, že by chtěl funkci opustit z vlastního rozhodnutí.

Více souvisejících

1. duben Vtipy Media BBC

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 32 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy