Iniciativa podporovaná serverem EuroZprávy.cz se umístila mezi nejlepšími projekty v soutěži Asociace společenské odpovědnosti

Iniciativa NELEŽ bojující proti české internetové dezinformační scéně, kterou podporuje server EuroZprávy.cz, se umístila mezi 30 nejlepšími projekty přihlášenými do soutěže o Ceny SDGs 2020, které organizuje Asociace společenské odpovědnosti (ASO).

ASO je největší iniciativa společenské odpovědnosti (CSR) a Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) od OSN působící na území České republiky. Její snahou je, aby se společenská odpovědnost a udržitelnost stala přirozenou součástí podnikání i fungování každé organizace v Česku.

Každoročně proto pořádá soutěž o Ceny SDGs, do nichž se letos v šesti kategoriích přihlásilo více než 250 firem, podniků, neziskových organizací, iniciativ nebo škol. Soutěž, jejíž čtvrtý ročník letos probíhá, má za cíl ocenit úsilí českých firem a organizací za to, že udržitelnost a SDGs prosazují v rámci svých strategií, a pomáhají tak Česku k udržitelnější budoucnosti.

Jedním ze semifinálových projektů je iniciativa NELEŽ, která se snaží omezit šíření dezinformací formou odříznutím webů šířících nenávist od příjmů. Tím pomáhá nejen snížení šíření fake news, ale i posiluje důvěru v média, která pracují s informacemi profesionálně a poctivě.

Server EuroZprávy.cz vítá snahy této iniciativy a podporuje její cíle v rámci boje proti dezinformacím, které sama redakce zpravodajského portálu už několik let úspěšně potírá a před nimiž dlouhodobě varuje s ohledem na negativní dopady, které má šíření fake news na společnost.

V poslední době dezinformátorům nahrává do karet například zavádění 5G sítí nebo pandemie nového typu koronaviru, kolem kterých se denně objevuje napříč internetem a sociálními sítěmi velké množství nepravdivých zpráv. Ty mají za cíl vyvolat strach a paniku, proto EuroZprávy.cz považují za důležité uvádět věci na pravou míru a rozlišovat fakta od nijak nepodložených a vymyšlených hoaxů.

Související

Ilustrační fotografie

Antisystémová hnutí neuznávají legitimitu České republiky. Jejich členové ani nevědí, co chtějí, reagují experti na fake news

Souhrnná situační zpráva resortu vnitra o projevech extremismu a předsudečné nenávisti poukazuje na vývoj takzvaného antisystémového hnutí. Neuznávají legitimitu České republiky a účelově zneužívají frustrace. Redakce serveru EuroZprávy.cz se proto obrátila na partnerský spolek Nelež bojující proti dezinformacím, aby problematiku takovéhoto hnutí přiblížil. 

Více souvisejících

NELEŽ Asociace společenské odpovědnosti Boj proti dezinformacím a fake news

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy