Rockeři truchlí. Zemřel Jeff Beck, jeden z nejlepších kytaristů všech dob

Ve věku 78 let zemřel jeden z nejlepších kytaristů všech dob, Brit Jeff Beck. Držitel několika cen Grammy a člen rokenrolové síně slávy posouval hranice blues, jazzu a rock’n’rollu. Zemřel v úterý poté, co se "nakazil bakteriální meningitidou", uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Beckových zástupců. Kde přesně zemřel, nebylo jasné.

Fenomenální kytarista vydal alba, jež žánrově sahají od blues, rocku a heavy metalu přes jazz fusion až po směs rocku s elektronikou. Zahrál si také na deskách řady jiných hvězd, mimo jiné Micka Jaggera, Tiny Turnerové, Stevieho Wondera, Rogera Waterse či ZZ Top.

"Jefff byl skvělý člověk a vynikající, geniální kytarista. Žádný další Jeff Beck už nikdy nebude," napsal na twitteru Tony Iommi, kytarista skupiny Black Sabbath.

Na scénu Beck vstoupil v roce 1965 jako člen legendární skupiny Yardbirds. Jejími dalšími členy byli Eric Clapton a pozdější kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page. V roce 1967 založil Beck s Ronem Woodem (od roku 1974 členem Rolling Stones) a Rodem Stewartem kapelu Jeff Beck Group, která se ale po dvou úspěšných albech rozpadla. Později kapelu stejného názvu založil s jinými hudebníky. Ve druhé polovině 70. let začal spolupracovat s Janem Hammerem, s nímž v roce 1980 nahrál desku There & Back.

Za Beckovo nejúspěšnější album bývá považována deska Flash z roku 1985, na níž je i instrumentálka Escape od Hammera, za niž Beck dostal v roce 1986 svou první Grammy. S novým tisíciletím pak hudebník vplul na vlnu elektroniky, jež mu vynesla třetí Grammy za píseň Dirty Mind z desky You Had It Coming (2001). Posledním studiovým albem Becka byla deska Loud Hailer z roku 2016.

V posledních letech spolupracoval a vystupoval mimo jiné i s hercem a hudebníkem Johnnym Deppem. Loni v létě společně vydali album s názvem 18.

Související

Do rock´n´rollové síně slávy byl Jeff Beck uveden dokonce dvakrát

Legendární kytaristé ovládnou Pražský hrad

Praha – Dvě velké osobnosti světové hudby a zároveň držitelé mnoha Grammy míří na Pražský hrad. Jeff Beck, držitel osmi cen Grammy a jeden z nejdůležitějších a nejvlivnějších sólových kytaristů historie vystoupí 4. června na Terase Jízdárny Pražského hradu. Další vystoupení čeká posluchače 24. července ve Španělském sále Pražského hradu, kde zažije svoji tuzemskou premiéru přední americký bluesový kytarista, zpěvák a trojnásobný držitel Grammy Keb´ Mo´.

Více souvisejících

Jeff Beck (kytarista) úmrtí

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy