Týdenní výhled filmů: Zac Efron jako napumpovaný wrestler ve filmu Železní bratři nebo návrat americké středoškolské klasiky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Čeká vás návrat pandího bojovníka, rodinná revize normalizace i vlny testosteronu. 

Začínající týden v kinech představí šest premiérových titulů rozmanitých žánrových kategorií. Po osmi letech se vrací série Kung Fu Panda s pořadovým číslem 4. Stylisticky dravá variace akčních filmů v čele se zvířecími bojovníky, kteří vycházejí z čínských legend, se i tentokrát obrací k osudům pandy Poa, jenž již prokázal svou chrabrost a stal se dračím bojovníkem. Teď ho však čeká ještě náročnější cesta, kdy se musí ponořit do svého podvědomí, aby se z něj stal právoplatný mentor a vůdce celé vesnice. Podniká tak magickou a dobrodružnou cestu, na jejímž konci by se měl stát hrdinou. Proti němu však bude stát zástup antagonistů, z nichž jsou někteří staří známí. 

Pro mladší ročníky bude i remake kultovní teenagerské komedie ze střední školy Protivný sprostý holky. Nové převyprávění původního stejnojmenného titulu z roku 2004 i tentokrát napsala Tina Fey. Film přináší muzikálové prvky a uzpůsobuje vyprávění dnešnímu publiku, kdy volí dynamičtější střihové montáže po vzoru videí z platformy TikTok. Záměrně přepálená zábava hýří pestrobarevnou paletou i stylizací na hraně campu, která může sloužit jako příjemná aktualizace originálu, jenž je v USA absolutní generační záležitostí, jež podvrací samotný subžánr středoškolských komedií. 

Stylizovaná a na emoce cílící je i sonda do života profesionálních wrestlerů s názvem Železní bratři. Potem a testosteronem nasáklé melodrama zpracovává příběh proslulé rodiny Von Erichových, která redefinovala performativní podstatu wrestlingu, jehož kořeny jsou v USA silně zapuštěny. Z tohoto hlediska tak může českému publiku lehce unikat kontext a celkový fenomén, který u nás tak mohutnou tradici nemá. I tak se jedná o vtahující rodinné melodrama, pohrávající si s pojetím tradiční maskulinity a tíhou rodinného odkazu, v obalu tragického příběhu na motivy skutečných událostí a pozoruhodného sportu, jenž má blíže k performativnímu umění. 

Zahraniční nabídku uzavře festivalový snímek Čtyři sestry, ohledávající hranice syntézy dokumentárního a hraného filmu. Tuniská režisérka Kaouther Ben Hania zpracovává téma rodinné prázdnoty, když navštěvuje osamocenou matku, kterou opustily všechny dcery. Režisérka se je tak rozhodne nahradit najatými herečkami, kdy experimentuje s možnostmi inscenace a reality. Tísnivý a podnětný titul vás podněcuje k dialogu a různorodým interpretacím toho, co vlastně sledujeme. Z více konvenčního dokumentárního ranku je pak portrét bývalé české biatlonistky Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí. Ten nabídne ponor do soukromého života sportovkyně a celebrity, se všemi vzestupy a pády. Stojí za ním režisér Petr Větrovský, jenž v minulosti portrétoval například fotbalisty Jana Kollera či Martin Škrtela. 

Slovenská produkce A máme, co jsme chtěli režijního debutanta Michala Kováče, jenž má za sebou tvorbu videoklipů, se upíná k silvestrovské rodinné hostině, během níž na povrch začnou vyplouvat křivdy minulosti a pomyslní kostlivci ve skříních. Film s hořkým humorem otevírá problematiku kolaborace a na příkladu rodinného mikrosvěta vykresluje přesahující společenské problémy, kdy děj zasazený do posledních momentů společného Československa, než se oba státy oddělí, přímo vybízí k revizi a rekapitulaci, jež nenechá na žádném z členů rodiny nit suchou. 

Novinky na VOD 

Původní produkce Netflixu představila akčně laděný seriál Fúrie Paříže, kombinující prvky revenge thrilleru a stylizovaně dynamické podívané, v jejímž centru stojí žena, odhodlaná pomstít smrt svého otce. Střemhlav se vrhá do zločinecké sítě francouzského podsvětí, kde zároveň odhaluje rodinnou minulost. V akční nabídce streamovací titán bude pokračovat i nadcházející pátek, kdy katalog obohatí o dobrodružnou fantasy Mladá dáma. Ústřední roli ztvárnila generační hvězda Millie Bobby Brown, která se v roli mladé princezny nesetkává s pohádkovým narativem, jak by zasazení napovídalo. Je provdána za prince pouze proto, aby ji královská rodina posléze chtěla obětovat drakovi. Stojí tak nejen proti mytickému monstru, ale především proti bezpáteřní společnosti. 

A do třetice akcí nadupanou podívanou přinese i trojice snímků s postavou kultovního Robocopa, které od minulého týdne nabízí HBO Max. Kolekce zahrnuje nejznámější a brutálně podvratnou verzi nizozemského provokatéra Paula Verhoevena z roku 1987, dvojici pokračování z let 1990 a 1993 a novodobé převyprávění z roku 2009. Přímo z kin se pak můžete těšit na pestrobarevný a čokoládově sladký hit Wonka. Původní tvorbu platforma přináší v podobě satirické minisérie Režim, kde se Kate Winslet představí jako autoritářská kancléřka. Za sérií stojí tvůrci populární Koruny a tentokrát volí mnohem ostřejší a nevybíravě kousavý komediální podtón. 

Česká televize začala v neděli vysílat stylizovaný seriál To se vysvětlí, soudruzi!, jenž už svým názvem odkazuje k normalizačním komediím, v jejichž období se také odehrává. Nabízí na prošedlou dobu zcela odlišný pohled a kombinuje žánr detektivky i sci-fi. Přichystejte se na zástupy mimozemšťanů, svébytného humoru a nemalou porci absurdna. Po odvysílání již tradičně najdete každou epizodu v iVysílání. Tematicky pak platforma nabízí i kolekci české sci-fi, kde si můžete připomenout Což takhle dát si špenát nebo Zabil jsem Einsteina, pánové. 

Na taktéž tuzemském Voyu můžete již vcelku zhlédnout kritiky a diváky vyzdvihovanou sérii Metoda Markovič: Hojer, brodící se odpornými zločiny z normalizačního období. Střídá několik časových období a vytváří komplexní portrét vyšetřovatelů a především mrazivého vraha, které podtrhují mistrné herecké výkony, pod taktovkou režiséra Pavla Soukupa. Fanoušci videoherního průmyslu si pak mohou na Disney+ pustit dokumentární portrét herního génia Hideo Kojima: Connecting Worlds, který tvorbu videoher pozdvihl na uměleckou disciplínu. 

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

filmy film Železní bratři

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy