Na zahájení výstavy Kmeny 90 přišlo přes šest tisíc lidí

Brno – V sobotu pořádala Moravská galerie zahajovací street party k příležitosti výstavy Kmeny 90, kterou připravila ve spolupráci s umělcem Vladimirem 518. Na uzavřenou Husovu ulici přišlo přes šest tisíc lidí a neodradil je ani déšť.

Moravská galerie v sobotu pořádala zahajovací street party k výstavě Kmeny 90, kterou připravila ve spolupráci s rapperem a umělcem Vladimirem 518. K příležitosti výstavy už byl do Brna převezen slavný Růžový tank Davida Černého. Koncerty a atmosféru street party si užilo přes šest tisíc návštěvníků, které neodradila ani bouřka.

Náštěvníky přišel pozdravit brněnský primátor Petr Vokřál, náměstek pro kulturu a dopravu Matěj Hollan i Vladimir 518. Versnisáže k výstavě Kmeny 90, která mapuje subkultury devadesátých let, se zúčastnili také starosta městské části Brno-střed Martin Landa a další významní politici a osobnosti.

Přihlížející dav přečkal i bouřku, která se nad Brnem v sobotu přehnala, a vydržel na party do pozdních večerních hodin. Výstavu svým koncertem zahájily kapely WWW, Garage & Tony Ducháček a Peneři strýčka Homeboye.

Během prvních sedmi hodin výstavu navštívilo přes dva tisíce návštěvníků. Rekordní účast byla i na čtvrteční dětské vernisáži, na kterou přišlo 211 dětí a rodičů. Akci tak můžeme označit za nejúspěšnější opening v historii Moravské galerie.

„Vernisáž výstavy KMENY 90 předčila má očekávání. Její pojetí koresponduje s inklinováním Moravské galerie k intervencím ve veřejném prostoru. Výrazné ohlasy má i Růžový tank, který dominuje na sociálních sítích. Mám velkou radost z toho, že se nám prostřednictvím těchto akcí daří zvyšovat povědomí lidí o důležitých událostech nejen ve světě kultury a umění. Pojetí samotné výstavy pak velmi dobře ukazuje, jakým směrem se bude ubírat Uměleckoprůmyslové muzeum, kde již od černa začneme s jeho transformací na Muzeum Designu,“ sdělil ředitel Moravské galerie Jan Press v tiskové zprávě.

Výstavu Kmeny 90 budou provázet další doprovodné aktivity, které Moravská galerie připravuje ve spolupráci s městskými projekty BU2R a Univerzitním kinem Scala. Doprovodný program bude probíhat přes celé léto především na nádvoří Místodržitelského paláce. Součástí programu budou koncerty, divadelní představení, besedy nebo letní kino, které diváky pozve na tematické filmy a dokumenty.

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie Rapper Vladimir 518 Petr Vokřál (primátor Brna) Matěj Hollan - kino Scala

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy