Moravská galerie v Brně představí finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého na společné výstavě

Brno – Pětice finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého představí svá díla na společné výstavě v Pražákově paláci. V listopadu pak odborná porota vybere vítěze, který získá nejprestižnější české ocenění pro umělce do 35 let.

V Moravské galerii v Brně od včerejšího dne začala výstava Cena Jindřicha Chalupeckého: Finále 2017, na níž se přestaví pětice finalistů nejprestižnější české ceny pro umělce do 35 let. Odborná porota poté v listopadu vybere vítěze, tedy Romanu Drdovou, Dominika Gajarského, Martina Kohouta, Richarda Loskota nebo Viktorii Valockou.

„Každý z finalistů vytvořil specifické prostředí, svůj vlastní malý svět. Navzájem spolu ale díla v mnoha ohledech komunikují a vytváří divácky zajímavý celek,“ říká ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého a spolukurátorka výstavy Karina Kottová.

Výstava pěti různých osobností vykazuje určité společné rysy. „Společným prvkem je ve všech případech vědomí fyzické přítomnosti diváka – těla, které se potřebuje posadit, cítí povrch věcí a vnímá vedle zraku také svým hmatem nebo čichem, případně se samo stává ‚součástí‘ díla,“ podotýká druhá z kurátorek Tereza Jindrová, podle které spolu díla souvisejí i po obsahové stránce.

„Všech pět umělců promlouvá o dnešním světě či blízké budoucnosti. Na první pohled je možná víc zajímají věci, technologie nebo jevy, které nás obklopují, než člověk samotný. Nakonec ale ke člověku všichni oklikou odkazují, jsou inspirováni lidskými city a zkušenostmi. Proto věřím, že si diváci k jejich dílům snadno najdou cestu,“ vysvětluje Jindrová.

Výstavu doplní také dílo významného německého umělce Clemense von Wademeyera, který připravil novu práci vycházející ze sochařských sbírek Moravské galerie. Ve výstavě nazvané Nebeská havěť představuje video, ve kterém se historicky a obsahově nesourodé sochy od kanonických českých sochařů i méně známých autorů ze sbírky Moravské galerie setkávají v rámci nově převyprávěné Vesmírné odysey.

Výstavu finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého můžete navštívit do 14. ledna 2018 v Pražákově paláci v Brně.

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie kultura výstavy Umění

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy