V Moravské galerie si nyní můžete kromě knih půjčit i umění

Brno – Moravská galerie ke své knihovně v Pražákově paláci nyní přidává i Artotéku, kde si můžete půjčit současné umění. Knihovna také představuje komfortnější prostředí, rozšířenou nabídku knih o umění a designu a nadstandartní knižní fond o umění pro děti a mládež.

V knihovně Moravské galerie v Pražákově paláci si vedle knih o starém, moderním a současném umění můžete půjčit i publikace o designu a užitém umění. Knihovna byla otevřena v roce 1883 a je jednou z největších knihoven se zaměřením na uměleckou literaturu u nás. Kromě 140 tisíc knih, katalogů a časopisů nově nabízí i kolekci knih o umění určených dětem a mládeži.

„Pro Moravskou galerii jsme pořídili dětské publikace, které čtenáři nenajdou v žádné jiné knihovně v České republice. Připravujeme také řadu doprovodných akcí a knihovna s Artotékou bude prostřednictvím speciálních programů pro školy pomáhat studentům a žákům, aby si našli svoji cestu k interpretaci umění,“ vysvětluje náměstkyně pro vnější komunikaci Silvie Šeborová v tiskové zprávě.

Při čtení nebo listování knihami můžou návštěvníci obdivovat nástropní kresbu známé české umělecké dvojice Jiřího Franty a Davida Böhma. Inspirací k nápadu na výzdobu stropu se staly staré klášterní a zámecké knihovny, jež byly zdobeny honosnými nástropními freskami, které měly vyjádřit pokrok a vzdělanost lidstva. Moravská galerie prostřednictvím nástropní kresby toto téma znovu objevuje a propojuje jej se svým posláním.

Knihovna nyní představuje Artotéku, kde si návštěvníci mohou zapůjčit díla od současných umělců. Najdete zde díla převážně českých umělců se zaměřením na práci na papíře. Kromě grafik, kreseb, akvarelů nebo koláži zde však najdete i rozměrnější malby na plátně. Kromě samotného zapůjčování výtvarných děl zprostředkovává Artotéka rovněž doprovodné informace o zastoupených umělcích a jejich tvorbě.

Služby Artotéky jsou finančně dostupné široké veřejnosti – díla si mohou lidé zapůjčit do svých domovů, kanceláří, veřejných budov. Stačí se zaregistrovat, vybrat si v online katalogu či osobně v knihovně, zaplatit symbolický poplatek a pak už si jen odnést dílo domů, a to až na půl roku. Zájemci mohou díla vyhledávat na nových webových stránkách Artotéky (artoteka.moravska-galerie.cz), kde najdou veškeré potřebné informace.

Slavnostní otevření rekonstruované knihovny se koná 12. října od 18 hodin v Pražákově paláci v Brně.

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie Knihovny Umění kultura

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy