Nová výstava Moravské galerie připomene normalizační paneláky

Brno - Moravská galerie v Brně připravuje novou výstavu, která připomene období normalizace, kdy se začalo s masivní výstavbou panelových sídlišť. Jak by háv paneláku slušel Uměleckorůmyslovému muzeu, se dozvíte díky instalaci Jana Šrámka, která je součástí výstavy Paneland.

V Moravské galerii právě vrcholí přípravy nové výstavy s názvem Paneland. Největší československý experiment. Výstava připomene období normalizace, kdy se začalo s masivní výstavbou panelových sídlišť. Jedná se nejrozsáhlejší výstavu podzimní sezóny.

Součástí výstavy v Uměleckoprůmyslovém muzeu bude móda, design, fotografie a další umělecké projekty, ale také díla od současných umělců s motivem panelových domů. Návštěvníci uvidí práci umělců tří generací, kdy každá z nich zaujímala k panelákově kultuře odlišný postoj.

V této části expozice vystaví Kateřina Šedá košile s potiskem líšeňským paneláků, které byly součástí jejího projektu Každej pes, jiná ves z roku 2007. Tisíc košil tehdy zaslala jednotlivým obyvatelů Líšně a pokusila se je tak sblížit. Oslovení obyvatelé se nakonec setkali na vernisáži v Moravské galerii. Ta nyní kupuje několik košil do svých sbírek.

Sídlištní výstavba a s ní spojený život v paneláku tvoří také jádro umělecké tvorby slovenského autora Tomáše Džadoně, který je i architektem výstavy: „Moja generácia (narodení v 80 tych rokoch) sa vzťahuje k sídlisku a paneláku ako k tradícii, ktorá nám nebola odovzdadná, ale ktorú sme si zvolili. Pre mňa je panelák dokonca rodným domom, hovorím, že som sa v paneláku narodil. To všetko je možné iba za podmienky, že sídlisko a panelák neobsahuje ideologický náboj a spojenie s bývalým režimom. Za socializmu máme ukotvené iba detstvo, režim nás už nedokázal obmedziť, udusiť a vďaka tomu odstupu sme schopní s touto témou pracovať kriticky, ale zároveň emocionálne. Koniec koncov heslo môjho projektu z Košíc, kde som presunul na strechu paneláku tri staré zrubové stodoly bolo: Koľko citu zasvätiť minulosti?“, komentuje Džadoň v tiskové zprávě.

Součástí výstavy je i velkoformátová instalace s ilustrací panelového domu od Jana Šrámka, který se ve své tvorbě dlouhodobě zabývá vizuální kulturou 50. let minulého století. Prostřednictvím instalace divákům zprostředkovává stavbu panelového domu v reálném měřítku. „Výška Uměleckoprůmyslového muzea odpovídá výšce šesti podlažního paneláku a část budovy se tak proměnila v rozestavěný panelový dům typu T06B. Konstrukční soustava T06B je nejrozšířenějším typem soustavy, který se v Čechách a na Slovensku nachází. Ilustraci doplňuje věžový jeřáb MB-80, bez kterého se neobešla stavba žádného sídliště v Československu.“, doplňuje Šrámek.

Vernisáž k výstavě Paneland. Největší československý experiment se koná ve čtvrtek 23. listopadu v 18 hodin v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně.

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie kultura výstavy

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy