Moravská galerie chystá Víkend s Chalupeckým. Na konci vyhlásí vítěze prestižní ceny

Brno - Moravská galerie chystá na tento víkend dvoudenní program, který vyvrcholí vyhlášením laureáta osmadvacátého ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Ceremoniál bude v přímém přenosu vysílat ČT Art.

Moravská galerie vyhlásí na konci Víkendu s Chalupeckým laureáta osmadvacátého ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, nejprestižnějšího českého ocenění pro výtvarné umělce do 35 let. Vítěz bude vyhlášen při slavnostním ceremoniálu v Univerzitním kině Scala, který bude v přímém přenosu vysílat ČT Art.

Dvoudenní víkendový program organizuje Moravská galerie společně se Společností Jindřicha Chalupeckého. Součástí programu bude komentovaná prohlídka výstavy finalistů, performativní lekce americké kurátorské dvojice Triple Candie, divadelní představení laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Romana Štětiny či prezentace zahraničních členů poroty, která vybere letošního laureáta.

Víkend s Chalupeckým zahájí v sobotu setkání se zahraničními kurátory Triple Candie, které se uskuteční v prostorách Pražákova paláce Moravské galerie. Během performativní lekce s názvem Let the Artists Die se duo amerických kurátorů, které tvoří Shelly Bancroft a Peter Nesbett, zaměří na své vlastní výstavní projekty založené na absenci umění. Triple Candie stráví v Česku tři týdny a během své rezidence uskuteční ještě několik akcí v Praze.

Dalším bodem sobotního programu bude představení Premiérareprízareprízaderniérapremiéra, které proběhne od 20 hodin v HaDivadle. V inscenaci Romana Štětiny, laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2014, ohledává autor médium divadla a zamýšlí se nad tím, z čeho herec a režisér komponují zamýšlený účinek představení na diváka.

V neděli ve 14.30 začne v Pražákově paláci komentovaná prohlídka výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého: Finále 2017, při které pětice finalistů představí své instalace. V 16 hodin se v téže budově v prostoru knihovny bude konat představení zahraničních porotců letošního ročníku.

Ve 20 hodin pak v Univerzitním kině Scala začne samotný slavnostní ceremoniál předávání Ceny Jindřicha Chalupeckého, po kterém bude následovat afterparty v prostorách kina. Režisérem letošního ceremoniálu je držitel Českého lva a ceny European Film Awards Tomáš Luňák, moderování se stejně jako v loňském roce ujme kunsthistorik, kurátor a publicista Tomáš Pospiszyl. Kromě Ceny Jindřicha Chalupeckého bude při slavnostním ceremoniálu předána také tradiční Divácká Cena Českých Center, jejíž výherce získá možnost rezidenčního pobytu v sídle některého z českých center v Evropě.

Pětici nominovaných na Cenu Jindřicha Chalupeckého letos tvoří Romana Drdová, Dominik Gajarský, Martin Kohout, Viktorie Langer (Valocká) a Richard Loskot. Nominované vybrala mezinárodní porota již v lednu, aby měli mladí umělci dostatek času na vytvoření svých finálových instalací, které jsou vystavovány v Pražákově paláci Moravské galerie od 22. září 2017 až do 14. ledna 2018. Laureáta letošního ročníku vybere nová sestava porotců, kteří budou tuto roli zastávat pro následující tříleté období.

V porotě zasedne ředitelka Moderní galerie v Lublani Zdenka Badovinac, ředitelka Národního muzea Černé Hory a projektu Artyčok TV Vjera Borozan, umělecký ředitel SAVVY Contemporary v Berlíně, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, umělkyně a vedoucí Ateliéru tělového designu FaVU VUT v Brně Lenka Klodová, kurátorka a výkonná ředitelka newyorské organizace Art in General Laurel Ptak a Vasif Kortun, ředitel galerie SALT v Istanbulu. Umělecký manažer Galerie PLATO Marek Pokorný letošním ročníkem končí své tříleté období porotce.

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie kultura Umění Brno kino Scala HaDivadlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy