Národní divadlo moravskoslezské představí Krásné nové světy Pavla Formana ve své galerii

Ostrava - Návštěvníci Národního divadla moravskoslezského se již celý týden mohou kochat výstavou ve foyer Divadla Antonína Dvořáka. K vidní jsou zde totiž obrazy malíře, performera, básníka a světoběžníka Pavla Formana.

V Galerii současné malby, kterou najdete ve foyer Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě, je nyní k vidění výstava obrazů Pavla Formana. Tento malíř, performer, básník a světoběžník se narodil v roce 1977 a pochází z Bruntálu. Žil a studoval v Olomouci a Berlíně, působil a učil malbu v USA a momentálně zakotvil v Ostravě, kde vyučuje na Ostravské univerzitě.

Zapojil se hned i do organizování zdejšího výtvarného života – v loňském roce například na Dole Michal připravil reprízu výstavy Art-Brut-All, jakéhosi výtvarného pandánu k hudebnímu metalovému festivalu Brutal Assault v Josefově. Stojí ale i za výstavou Situace: Ostrava 2017, jejímž cílem bylo shrnout a ukázat současné umělce působící na Ostravsku nebo s Ostravskem spojené.

Ve svých excentrických realizacích, které sahají od malby přes street art, graffiti až ke konceptu a site specific instalacím artikuluje svá témata prostřednictvím nejrůznějších odkazů – využívá sprejů a šablon, pracuje s repeticí a serialitou, rád také využívá a parafrázuje obrazy známých osobností (TGM), pohádkových postav (Hurvínek, Medvídek Pú) a dalších vizuálních banalit a stereotypů spojených s národem, politikou, kulturou či náboženstvím.

Nic pro něj není svaté, nic ale není ani nízké a nehodné pozornosti. Vše je naopak připraveno k tomu, aby se toho bez skrupulí zmocnil a proměnil to ve vizi světa, možná dekadentního, možná dystopického, možná panoptikálního nebo apokalyptického, každopádně ale vysoce sugestivního svým direktivním zobrazením. Možná je to krásný nový svět, jak napovídá název výstavy v explicitní parafrázi odkazující k nejslavnějšímu dílu Antonína Dvořáka. Stejně tak je ale možné, že Pavel Forman svými plátny dává nahlédnout za oponu všeho pravidelného, jasného, racionálního, harmonického a uspořádaného a v obrazech snad symbolicky přítomného v rastrech (mřížích?) na pozadí.

Ostrým nasvícením scény dokáže přimrazit a překvapit všechny ty nepřipravené, zmutované a proměněné postavy a obyvatele alternativního světa ukrytého za všedností a připomínajícího někdy momentky z béčkových hororů či fantasy filmů. Jeho plátna ovšem nejsou výsledkem dlouhých spekulací a složitě promýšlených kompozic, ani pečlivě a jasně formulovaného poselství. Jsou naopak silné právě rychlými spojeními a okamžikovými záblesky, v nichž se to, co je za denního světla jasné a uspořádané, proměňuje ve svět, který je možná stejně nový jako starý, který ale žije svým vlastním životem. Tento svět nám může připadat znepokojivě povědomý možná právě proto, že i v něm hrajeme svou roli, aniž o tom víme, nebo si chceme připustit.

Diváci, které zaujme tvorba Pavla Formana, budou mít krátce po vernisáži další příležitost se s autorem a jeho dílem setkat – 23. března 2018 proběhne v 16 hodin komentovaná prohlídka výstavy Krásné nové světy a následně pak vernisáž autorovy retrospektivy v prostorách národní kulturní památky Důl Michal v Ostravě-Michálkovicích.

Výstava bude otevřena vždy hodinu před představením až do 10. května 2018.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Divadlo Antonína Dvořáka kultura Divadla výstavy Ostrava

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy