Do Brna poprvé přijedou ohňostrůjci z Filipín i Norska. Světová soutěž ohňostrojů IGNIS BRUNENSIS připomene jubilea brněnských univerzit i městské dopravy

Brno - Dvaadvacátý ročník středoevropsky ojedinělé mezinárodní soutěže ohňostrojů STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS rozzáří moravskou metropoli Brno od 24. května do 16. června 2019. V hlavní soutěži zahraničních a českých ohňostrůjců na hladině Brněnské přehrady uvidí diváci vždy od půl jedenácté večer čtyři velkolepé ohňostrojné show.

Ohňostroje na přehradě budou odpalovány v tradičním systému sobota – 1. června, středa – 5. června, sobota – 8. června, středa – 12. června. Dva ohňostroje se odehrají v centru Brna na obloze nad hradem Špilberk – zahajovací prelude v pátek 24. května věnované 150. výročí brněnské MHD a závěrečný ohňostrojný epilog v sobotu 15. června k výročí brněnských univerzit.

Festivalu se zúčastní jako vítězové světových a evropských ohňostrojných soutěží výjimečná sestava zemí – z Evropy vůbec poprvé Norsko, dále Portugalsko a domácí Česko, a z Asie Filipíny.

„Pro evropské diváky bývají vždy velkým lákadlem asijské ohňostroje. Proto je nám velkou ctí, že do Brna přijedou letos o hlavní cenu IGNIS BRUNENSIS bojovat s portugalským a norským týmem ohňostrůjci z ostrovních Filipín z jihovýchodní Asie,“ odtajnil účastníky za producentský tým technický ředitel přehlídky ohňostrojů Jaroslav Štolba, současně ředitel a designér Flash Barrandov SFX.

Zajímavý je pro letošní ročník i výběr povinné dvouminutové hudby k zapracování do celkového designu a hudebního doprovodu soutěžních ohňostrojných představení. Vybrána byla roztančená legendární skladba The Charleston.

„Po vzoru světových metropolí se třeba podaří spontánně roztančit charlestonem i lidi v ulicích Brna. Vrcholem pak budou nepochybně ohňostrojné charlestony na nebi, čímž se mnoho destinací nemůže pochlubit. A tančit se samozřejmě nezakazuje i přímo při ohňostrojích na březích Brněnské přehrady, pokud si tam diváci najdou pro divočejší tanec prostor,“ doplňuje s úsměvem Jiří Morávek, generální ředitel pořádající společnosti SNIP & CO.

Soutěžní ohňostroje na hladině přehradního jezera potrvají i s povinnou závaznou dvouminutovou částí minimálně 17 minut. Prelude v rytmu 150 let MHD je plánované v délce 8 minut a 150 sekund (cca 10 minut), epilog ve stylu Brno – univerzitní město bude mít 12-13 minut. Originální hudební doprovod synchronizovaný s ohňostroji vysílá exkluzivně Rádio Krokodýl 103 FM, které letos slaví 25. narozeniny. U příležitosti 95. výročí Českého rozhlasu Brno a dlouhodobé mediální spolupráce festivalu s rozhlasem bude hudební doprovod k jednomu ohňostroji odvysílán také na vlnách ČRo Brno 106,5 FM.

Všechny veřejné výhledové plochy na ohňostroje jsou pro diváky zdarma. Na Brněnské přehradě bude ale jako každoročně vybudována také komfortní placená zóna – ozvučená tribuna k sezení pro vyznavače ohňostrojného umění z tuzemska i zahraničí.Všechny veřejné výhledové plochy na ohňostroje jsou pro diváky zdarma. Na Brněnské přehradě bude ale jako každoročně vybudována také komfortní placená zóna – ozvučená tribuna k sezení pro vyznavače ohňostrojného umění z tuzemska i zahraničí.

Harmonogram Ignis Brunensis

centrum Brna - nad hradem Špilberk pátek 24.5. 22:30 prelude THEATRUM PYROBOLI Česko sobota 15.6. 22:30 epilog IGNIS BRUNENSIS TEAM Česko Brněnská přehrada sobota 1.6. 22:30 nesoutěžní show FLASH BARRANDOV SFX Česko středa 5.6. 22:30 1. soutěž GRUPO LUSO PIROTECNIA Portugalsko sobota 8.6. 22:30 2. soutěž PLATINUM FIREWORKS Filipíny středa 12.6. 22:30 3. soutěž NORTH STAR FIREWORKS Norsko

Související

Arnaud Fouriau, Pok Lux Factory z dnešního vyhlášení Ignis Brunensis Winner of Winners na brněnské Nové radnici (22. června 2023, Brno).

Vítězem Ignis Brunensis 2023 jsou Francouzi s Ohnivým polibkem vodě

Vítězové třech předchozích ročníků se střetli v letošním mezinárodním ohňostrojovém klání Ignis Brunensis ve snaze získat titul Vítěze vítězů. Porota udělovala celkem tři ocenění: za nejlepší výběr hudby, nejlepší scénografii a hlavní cenu 26. ročníku soutěže.
Norský ohňostroj byl velkolepý i dramatický Prohlédněte si galerii

Ignis Brunensis 2023: Norský ohňostroj byl velkolepý i dramatický

Společnost North Star Fireworks z Norska, vedená Andreasem Helle, představila v Brně ohromující představení nazvané Severský Noir. Tato show je inspirována detektivními romány, nejen od Jo Nesbøho, a kombinuje je s norskými interprety elektronické hudby.

Více souvisejících

ignis brunensis Brněnská přehrada Hrad Špilberk

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy