Slavný režisér Tim Burton odhalil svůj svět

Praha - Střihoruký Edward, Beetlejuice, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů nebo Batman. Všechny tyto oblíbené kultovní filmy jsou dílem slavného amerického režiséra a výtvarníka Tima Burtona, který v pátek 28. března navštívil Prahu, aby osobně zahájil retrospektivní výstavu své výtvarné tvorby. Výstava Tim Burton a jeho svět, která se nachází v Domě U Kamenného zvonu, nabízí návštěvníkům možnost obdivovat několik set kreseb, maleb, fotografií, skic a sochařských instalací jednoho z největších surrealistických fantastů současnosti až do 3. srpna letošního roku.

Tim Burton, známý především jako filmový režisér, je v první řadě nepřehlédnutelným výtvarníkem. Z jeho pera vznikají návrhy pro řadu postav a scenérií. Preciznost v pojednání každého detailu u něj začíná při práci s perem na papíře a je posléze patrná ve všech složkách jeho filmů, od scénografických a kostýmních návrhů až po zcela individuální přístup k tvůrčímu dialogu probíhajícímu mezi Burtonem a jedním z jeho nejbližších spolupracovníků, hercem Johnnym Deppem. Rozpětí jeho dovedností svědčí o umělcově tvůrčím duchu i o jeho vskutku ojedinělé všestrannosti.Slavnostní zahájení expozice Tim Burton a jeho svět, které se uskutečnilo 28. března v historických prostorách galerie Domu U Kamenného zvonu, zcela odpovídalo burtonovskému stylu. Vedle typických černobílých pruhů, které proměnily gotickou vstupní halu, vyrostl na nádvoří galerie také mohutný strom. Více než 400 hostů obsluhoval personál jako vystřižený z režisérových filmů a nechyběl ani speciální dort. Ten zakrojil Tim Burton dle očekávání - několikrát do něj dramaticky bodl a poté pozval návštěvníky k ochutnávce. V následném rozhovoru s moderátorem Markem Ebenem vyzdvihl Burton především inspirační vlivy českých režisérů animovaných filmů.Výstava Tim Burton a jeho svět umožní návštěvníkům zhlédnout na 500 kreseb, fotografií, loutek a filmů, navíc mnoho exponátů bude vystaveno úplně poprvé. Zajímavou součástí expozice jsou také autorovy první kreslířské pokusy, nerealizované projekty, filmy z limitované distribuce nebo slavné loutky z jeho animovaných snímků. Příprava pražské expozice trvala 2 roky a navazuje na úspěšnou výstavu newyorského Muzea moderního umění z roku 2009, kterou za pět měsíců jejího trvání vidělo přes 800.000 návštěvníků.Kurátorka výstavy Jenny He k tomu poznamenává: „Jako spoluorganizátorka výstavy v newyorském Muzeu moderního umění a jejích následujících putovních repríz jsem se přesvědčila o vřelém mezinárodním ohlasu svérázné výtvarné a filmové tvorby Tima Burtona. Zcela jasně se ukázalo, že nová, tematicky zaměřená expozice nabídne dosud nepoznanou rovinu přístupu k hodnocení Burtonova ojedinělého tvůrčího pojetí. Filmová fázová animace má v Praze hluboce založené kořeny, přičemž právě Burtonovo zaujetí touto technikou stálo u zrodu jeho umělecké dráhy. Nedokážu si proto představit příhodnější místo pro uvedení výstavního projektu Tim Burton a jeho svět." Výstava je návštěvníkům otevřena do 3. srpna 2014. Informace o vstupenkách a doprovodném programu k výstavě jsou k dispozici na www.timburton.cz.

Související

Johnny Depp ve filmu Karlík a továrna na čokoládu

Karlík a továrna na čokoládu se vrací. Budou však chybět dvě klíčové postavy

Hollywood - Každé dítě na světě touží navštívit továrnu na čokoládu Willyho Wonky. To se ve filmu Tima Burtona díky zlatým kuponům povedlo pár šťastlivcům v čele s chudým Karlíkem. Johnny Depp ztvárnil roli Wonky jedinečným a neopakovatelným způsobem, proto se studio Warner Bross rozhodlo natočit další Wonkovo dobrodružství, avšak bez dvou zásadních postav. Bez Burtona a Deppa.
film Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

RECENZE: Tim Burton ztrácí dech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zachraňuje pouze Eva Green

RECENZE - Děti jsou naše budoucnost. Jednoduché rčení, které přeneseně říká, že naše ratolesti jednou vyrostou a zestárnou. Co když se ale navždy zaseknou v jednom jediném dni, který prožívají pořád dokola? Co když v rámci této časové smyčky nezestárnou a nezemřou, ale nemohou ji nikdy opustit? A co když se chopí filmového zpracování populárního knižního díla pološílený režisér Tim Burton? Pak to nemůže dopadnout jinak než dobře, pomyslíte si. No, nejásejme předčasně.

Více souvisejících

Tim Burton (režisér)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy