Muzeum Louvre nabízí v dražbě i zážitky, můžete zkontrolovat obraz Mony Lisy

Pařížské muzeum Louvre přišlo kvůli pandemii covidu-19 o řadu návštěvníků a tedy i velkou část příjmu ze vstupného. Díru v rozpočtu chce zalepit i pomocí dražby, v níž nabízí zájemcům třeba blízké setkání s asi nejznámějším exponátem ze svých sbírek: obrazem Mony Lisy italského renesančního malíře Leonarda da Vinciho. Informovala o tom agentura Reuters.

Úspěšný dražitel se bude moci po boku ředitele Louvru Jeana-Luka Martineze zúčastnit každoroční kontroly stavu obrazu ze 16. století, který je známý také jako La Gioconda. Aukční dům Christie's doufá, že by mohl zájemce zaplatit za tuto možnost až 30.000 eur (téměř 800.000 Kč).

Jedinečný zážitek z blízkého pohledu na mistrovské dílo ale není jediným, který muzeum v on-line aukci, která trvá až do 15. prosince, nabízí. V nabídce je také večeře pro dva na střeše vítězného oblouku Arc du Carrousel, který stojí poblíž Louvru, noční prohlídka muzea či procházka po střeše paláce v doprovodu francouzského streetartového umělce známého jako JR.

"Louvre trpí jako všechna velká muzea na světě," uvedl zástupce instituce Yann Le Touher. Podle něj přijde muzeum kvůli pandemii o příjmy ve výši až 90 milionů eur (2,3 miliardy Kč).

Louvre loni navštívilo téměř 10 milionů lidí. Letos ale bylo muzeum kvůli pandemii covidu-19 celkem více než pět měsíců zavřené. V létě bylo sice otevřeno, návštěvnost ale byla podle agentury Reuters oproti loňským letům zhruba čtvrtinová.

Související

Muzeum Louvre

V Paříži pro veřejnost znovu otevřeli slavný Louvre

V Paříži dnes pro veřejnost znovu otevřeli slavné muzeum Louvre, které bylo čtyři měsíce zavřené kvůli opatřením v souvislosti s šířením koronaviru. Návštěvníci známých sbírek, mezi nimiž je také jedinečný obraz Mony Lisy, ale musejí mít na obličeji roušku a jejich počet je omezen, poznamenala agentura AP.

Více souvisejících

Muzeum Louvre Mona Lisa kultura muzea Paříž

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy