O víkendu lze ještě jít na výstavy, do muzeí, do divadel i do kin. V pondělí zavírají

Necelý měsíc a půl od zahájení nové sezony divadla v ČR opět přestávají od pondělí hrát. Opatření vydané vládou kvůli snaze zpomalit šíření koronaviru by tentokrát mělo platit jen dva týdny proti víc než dvouměsíční jarní pauze.

Divadla znovu odsouvají premiéry odsunuté z jara i všechna další představení, poslední možností jsou dva víkendové dny, na které nabízejí vstupenky mnohé scény včetně Národního divadla. O víkendu je také možné před dvoutýdenním uzavřením navštívit výstavy, muzea a památky.

V Národní galerii je možné ještě o víkendu navštívit výstavu děl slavného Rembrandta a jeho současníků i následovníků, koná se v paláci Kinských. Na třech místech je možné prohlédnout si výstavu malíře Mikuláše Medka. Centrum obsáhlé monografické přehlídky je Valdštejnská jízdárna, v Anežském klášteře jsou práce pro sakrální prostory a ve Veletržním paláci jeho monumentální díla vytvářená na zakázku pro obchodní prostory či pražské letiště. V Anežském klášteře do neděle pokračuje Festival spisovatelů Praha, který hostí nigerijského spisovatele a nositele Nobelovy ceny Wole Soyinku.

Národní muzeum v pondělí dočasně uzavře mimo jiné svou výstavu Sluneční králové, která prezentuje archeologické nálezy starověkého Egypta. Ještě o víkendu ji lze navštívit v hlavní budově muzea na Václavském náměstí. Do konce týdne trvá Designblok, největší tuzemská výstava designu, módy, nábytku, šperků a doplňků. Letos designéři a firmy dostali prostor v bývalém klášteře sv. Gabriela na Smíchově.

Národní divadlo nabízí dnes večer Kouzelný cirkus, v neděli inscenaci Plukovník Švec o tragickém osudu československého legionáře. Balet ND uvede v neděli dvakrát inscenaci Kylián - Mosty času, která je průřezem díla slavného českého choreografa.

Divadlo Rokoko dnes uvádí inscenaci Želary, jevištní podobu dvou knih Květy Legátové, známých také z filmového zpracování. Divadlo Komedie uvede v neděli jevištní koláž z her Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč pod názvem Husitská trilogie v režii Lukáše Brutovského. Tvůrčí tým upozorňuje diváky tíhnoucí k tradicionalistickým zobrazováním, že se snažil významnou kapitolu českých dějin "popkulturně oprášit".

Divadlo Na zábradlí dnes uvádí oceňovanou inscenaci Jana Mikuláška Korespondence V+W vycházející ze vzájemných listů legendárních tvůrců Osvobozeného divadla, jejichž cesty se po únoru 1948 rozešly.

Švandovo divadlo dnes zve na 50. reprízu komedie Pohřeb až zítra, kterou napsala Natálie Kocábová a která pojednává o rozhádané rodině, jíž svedla dohromady večeře před babiččiným pohřbem. Komedii o rodinných vztazích uvede v neděli i Fidlovačka, dvakrát zahraje titul Joe DiPietra Famílie, kterou režíroval Juraj Herz.

Komediální tituly nabízí také Divadlo na Jezerce a Kalich. Na Jezerce uvedou dnes odpoledne a znovu večer inscenaci Pánský klub, komedii o eroticky závislých mužích, kteří se setkávají na terapii. Kalich na své komorní scéně v Rytířské ulici uvede v neděli titul Tik tik, která se odehrává v čekárně psychiatra mezi lidmi trpícími tikem, tedy obsedantní neurózou, s níž se těžko žije.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Česká muzea a další instituce nabídly uprchlíkům vstup zdarma

Česká muzea a další instituce nabízejí pomoc při záchraně sbírek, uměleckých předmětů a muzejních artefaktů z Ukrajiny. Některé instituce také nabídly, že lidé, kteří před válkou utekli do České republiky, mohou přijít do jejich expozic a na výstavy zadarmo.
Hrad Bouzov

Historie českých hradů a zámků: Které u nás byly jako první zpřístupněny veřejnosti?

Proslulá muzea a galerie vítají své návštěvníky již desítky, ba dokonce stovky let. Je však nutné si uvědomit, že základy muzejních sbírek tvořily především původní soukromé sbírky panovníků či šlechticů. Přitom i oni sami otvírali dveře svých sídel návštěvníkům, aby se i jiní mohli podívat na unikátní exponáty sbírané po staletí dávnými předky. Kdy a jaké hrady a zámky u nás byly otevřeny veřejnosti?

Více souvisejících

muzea Divadla Kina

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy