Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

Góóól!

Jen málokterý snímek má mezi fotbalovou komunitou tak kultovní postavení, jako právě (paradoxně) americký Góóól!, těžící z osvědčeného sportovního schématu, kdy sledujeme neznámého začínajícího fotbalistu Santiaga Muneze, jenž se ze zapadlého Mexika díky píli a prorockému skautovi dostane do anglické Premier League. Typický narativ sportovního žánru vedle dynamicky až klipovitě snímaných scén ze zápasů reflektuje i samotu hráče, který si musí zvykat na nové prostředí, tým a styl hry. Hollywoodským stylem infiltrovaný příběh sice je odtržený od reality, zároveň však předkládá půvabnou fotbalovou pohádku, která dokáže spolehlivě strhnout.

Ted Lasso

Platforma Apple+ během tří sezón dramedy seriálu Ted Lasso vytvořila jednoho z nejsympatičtějších a optimismem nakažlivých fotbalových trenérů. Trenér studentského amerického fotbalu je bez předchozích zkušeností angažován jako trenér menšího londýnského klubu v Premier League. Nová majitelka klub vysoudila při rozvodu a hodlá jej touto akvizicí potopit, aby svého nevěrného manžela zdevastovala. Tvůrci brilantně ovládají komediální řeč a publikum postupně zatahují do prostředí půvabné kabiny, kterou Lasso svou filosofií postupně spojuje. Zároveň reflektují psychické problémy, jež jsou ve sportovním prostředí stále tabu, a fotbalové sezóny proplétají s řadou osobních mikropříběhů. Podmanivě balancují na hraně teskna i radosti a ukazují, že ani na vrcholové úrovní výhra není tou nejdůležitější hodnotou.

Právě se přehrává: Ted Lasso - trailer

Ted Lasso - trailer Video: YouTube

Mario

Další ze sportovních tabu reflektuje švýcarský Mario. Režisér Marcel Gisler tematizuje lásku mezi spoluhráči prestižního klubu. Talentovaný Leon po přestupu soutěží o místo s neméně talentovaným Mariem. Rivalita postupně přechází v sexuální napětí a mladíci se navzdory těžce maskulinnímu prostředí rozhodnou budovat vztah. Ten však velmi záhy naráží na nemožnost otevřít se kabině, enormnímu sportovnímu tlaku i vlastním ambicím. Fotbalisté jsou postaveni před otázku, zda je pro ně cennější vztah, nebo kariérní úspěch. Stále velká část klubů, sponzorů i fanoušků je zarytě proti jakémukoli náznaku homosexuality a snímek je důležitým příspěvkem do stále nedostatečně otevírané diskuse. 

Prokletý klub

Ze skutečných osudů anglického trenéra Briana Clougha čerpá snímek Prokletý klub. Ten mapuje jeho krátkou štaci u klubu Leeds United, odkud byl po 44 dnech vyhozen. Režisér Tom Hopper skrze retrospektivní pasáže postupně rozplétá problematickou minulost trenéra a jeho nového klubu. Protagonista musí bojovat s nepřízní týmu, stejně jako s vlastními ambicemi a egem. Ačkoli se dočkáme několika sportovních sekvencí, Prokletý klub představuje především tísnivé konverzační drama o cílevědomém muži, jenž prochází deziluzí a postupně nad vším ztrácí kontrolu.

Brankář

Od skutečných událostí se odvíjí i německé drama Brankář, dostupné na platformě Edisonline. Ten zpracovává strhující příběh německého brankáře Berta Trautmanna, jenž byl jako výsadkář během 2. světové války zajat britskou armádou. Díky rozpoznanému talentu je po válce angažován do Manchesteru City, kde se potýká s nesnášenlivostí tamních fanoušků a výkony si je musí získat na svou stranu. Tvůrci zdatně kloubí postupy životopisných a sportovních filmů, k nimž přikládají romantickou linku a poselství o lidských hodnotách a morálce. V rámci fikčních převyprávění osudů reálných fotbalistů se jedná o jedno z nejlepších děl.

Shaolin Fotbal

Shaolin fotbal ztělesňuje rčení “fotbal nemá logiku” a vyobrazuje šílenou kombinaci kung-fu a fotbalu. Rapidně střižený a ze řetězu utržený snímek disponuje vedle strhující choreografie a synergie střihové skladby komediálním nadhledem, kdy sledujeme muže s nohou z oceli, jenž je angažován do fotbalového týmu, sestaveného z mistrů kláštera Šaolin. Ty jsou motivovaní peněžní výhrou a nevídaný sportovní styl funguje takřka na všechny protivníky. Chleba se však začne lámat ve finále s explicitně pojmenovaným Týmem Zla. Zběsilou zábavu naleznete na Netflixu.

Okresní přebor

Původní seriál TV Nova, aktuálně dostupný na platformě Voyo, je mistrovskou a tragikomickou freskou z prostředí venkovského fotbalu. Jan Prušinovský empaticky i kriticky předkládá životy mužů okolo čtyřicítky, jejichž život určuje okresní přebor. Na fotbalovém půdorysu seriál reflektuje neduhy české společnosti, ať už jde o rasismus, homofobii a šovinismus, aniž by postavy soudil a dělal z nich karikatury. Každá replika má hláškovací potenciál a po čtrnácti letech seriál zraje mnohem lépe, než dešťové pivo v Matějkově hospodě. Na Voyo zároveň naleznete i celovečerní prequel Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, jenž v unikátní poetice pokračuje.

Související

Více souvisejících

filmy Fotbal Euro 2024 Ted Lasso (seriál) Okresní přebor (seriál)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

před 6 hodinami

sport

EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Počasí bude tento týden tropické, hrozí ale bouřky

Počasí bude do konce týdne tropické, dnes ale podle ČHMÚ.cz mohou dorazit bouřky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy