Co byl a jak vypadal fraucimor?

Fraucimor byl od 15. století neodmyslitelnou součástí světa vyšších společenských vrstev. O co se vůbec jednalo, co tento výraz znamená a jak tzv. fraucimor vypadal?

Výraz „fraucimor“ pochází z němčiny. V písemných pramenech z období 15. až 17. století ho můžeme najít v řadě významů. Někde se pod tímto výrazem ukrývá prakticky vše, co nějakým způsobem souviselo s ženským světem, jindy zase označuje malou skupinu mladých a svobodných dívek, které dělaly společnost šlechtičnám. V zámožných šlechtických kruzích vlastně fraucimor imitoval skupinu dvorních dam královny. Zejména od konce 16. století musela mít svůj fraucimor každá vážená šlechtična, aby si udržela své společenské postavení. Bez dívek z fraucimoru pak téměř dáma neudělala krok, jednalo se o jakousi formu reprezentace. Fraucimoru byly v zámcích nebo městských palácích vyhrazeny zvláštní pokoje.

Ve fraucimoru se zakládalo nejen na počtu dívek, ale především na jejich původu. Ve fraucimoru královen mohly figurovat pouze dívky z těch nejváženějších a nejbohatších šlechtických rodů, ve fraucimoru těchto rodů pak bývaly šlechtičny nižšího společenského postavení. Pro dívky znamenalo stát se součástí fraucimoru možnost dostat se na vyšší společenskou úroveň, a také jakousi přípravu na samostatný život vážené dámy. Zejména pro chudší šlechtičny byl fraucimor však vrcholem, kterého mohly ve svém životě dosáhnout.

Fraucimor nebyl vůbec levnou záležitostí, právě naopak. Zpravidla muselo být dívkám zajištěno nejen ubytování a stravování, ale také ošacení, které muselo být rozhodně reprezentativní. Také se stalo zvykem, že vznešená dáma vystrojovala dívkám ze svého fraucimoru svatbu, tedy značně nákladnou záležitost. Takto to však vypadalo pouze v těch nejbohatších společenských kruzích. V těch nižších fraucimor vlastně představoval takové lépe vypadající služebnictvo.

Kromě zmíněné reprezentativní funkce měl fraucimor i funkci výchovnou, a to ve všech společenských vrstvách. Dívky přicházely do této skupiny vždy z nižších rodin, a proto se dostaly do zcela nového prostředí. S tím pochopitelně souvisely i jiné zvyklosti, kterým se musely naučit. Dívky se ve fraucimoru prakticky měnily v dámy. Učily se šít a domácím pracím, ale také dobrému vkusu a chování. Dobrým vkusem se rozumí péče o svůj zevnějšek nebo třeba způsob oblékání. V tomto ohledu měla na dívky velký vliv především paní domu. Z některých fraucimorů jsou pak doloženy třeba nejrůznější kosmetické „přípravky“ – vaječně masky na obličej, voňavky, líčidla a oleje na vlasy.

Zmínit je také třeba sociální význam fraucimoru. Někdy chudé šlechtičny díky této skupině pronikly do vyšších společenských vrstev, a mohl jim tak být vybrán i bohatý a vážený ženich. A tak se posunuly výše na společenském žebříčku. Velmi snadno však také dívky mohly klesnout. To když nedodržovaly přísné mravní zásady, které se prakticky rovnaly poloklášternímu způsobu života.

Některé fraucimory fungovaly v podstatě jako dílny, kde se šilo na zakázku. Z písemných pramenů je možné zjistit, že dívky šily závěsy, záclony, polštáře, přikrývky a potahy, nebo vyšívaly ornamenty či rodové znaky na hotové výrobky. Zabývaly se také zdobením šatů drahými kameny a ozdobami ze zlata a stříbra. Z dochovaných účtů je patrné, že dívky musely být velmi šikovné, když jim byly svěřeny luxusní a velmi drahé látky. Samy si však prací nikdy nic nevydělaly, protože šlechtičny coby privilegovaná třída společnosti se nemohly živit řemeslem. To bylo na tehdejší dobu zkrátka nepřípustné.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie fraucimor

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy