Mezinárodní den čokolády je právě dnes, 13. září. Čokoláda byla po dlouhou dobu považována za velmi luxusní záležitost nebo dokonce lék a nemohl si ji dovolit zdaleka každý. Teprve v 19. století si tuto pochoutku oblíbily širší vrstvy společnosti a v kuchyni ji tehdy často využívala i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. Co z ní připravovala?
Mezi velice drahé komodity patřila v 19. století čokoláda. Tehdy byla k dostání jako lék u lékárníků, postupem času také v kavárnách a cukrárnách. Ženy z bohatších měšťanských vrstev si mohly dovolit čokoládu využívat ve svých kuchyních. Slavná Magdalena Dobromila Rettigová zařadila do své Domácí kuchařky v roce 1826 několik čokoládových receptů určených pro slavnostní chvíle.
Za časů Magdaleny Dobromily Rettigové se z čokolády nejčastěji připravoval nápoj, který byl spolu s kávou určen výhradně pro ty nejvyšší společenské vrstvy – byl totiž dost drahý. Recept na horkou čokoládu zaznamenala i Rettigová. Do kvalitní smetany se nestrouhalo několik tabulek té nejlepší čokolády a pomalu se vařila. Ke konci vaření se čokoláda zahustila vaječným žloutkem. Levnější (ale také méně chutnější) variantou byla čokoláda vařená ve vodě.
Z čokolády Rettigová připravovala sladké pokrmy. Její kuchařská kniha obsahuje hned několik předpisů na čokoládový nákyp. Ten s názvem moravský čokoládový nákyp se dělal takto:
„Pro 12 osob nech na kuthánku v půl žejdlíku smetany rozmočit 4 tabulky čokolády, dej k tomu 3 loty dobře otřených i se slupinami tlučených nebo strouhaných mandlí, a nech to hezky zvařit; potom to dej do hrnečku a tři to, vlej do toho znenáhla žejdlík dobré, sladké smetany, vraz do toho 10 žloutků, dej k tomu 4 loty tlučeného cukru, 3 loty na nudličky rozkrájené, v cukru nakládané, pomerančové kůry, s půl citronu drobně rozkrájenou kůru, 3 nebo 4 v cukru zavařené a na nudličky rozkrájené vlašské ořechy, dvě lžíce rumu nebo araku, a míchej tím půl hodiny, konečně do toho vmíchej sníh ze šesti bílků, vymaž formu máslem, vysyp ji strouhanou žemličkou, vlej do ni tu míchaninku a nech to v páře hodinu vařit, pak to postav na čtvrt hodiny do trouby, nebo na to dej uhlí na železné pokličce; lépe však, když se to rozdělí do menších forem, neboť se to lépe provaří. Toto jídlo stačí i pro 20 osob pročež se pro méně než 12 může dělat jen polovička.“
Ze smetany, nastrouhané čokolády a vaječných žloutků chystala Rettigová jakýsi sladký pudink, který dochucovala vanilkou. To tedy také nebyla levná záležitost. Rettigová tento dezert nazývala rosolem. Podobně, jen s větším množstvím žloutků, připravovala lahodný čokoládový krém. Čokoládový krém s rýží se pak podobal dnešní rýžové kaši, do níž kromě rýže a čokolády patřila sladká smetana, máslo, vaječné žloutky, pomerančová kůra a vanilka.
Za dob Rettigové se také těšily oblibě zákusky, jako byly čokoládové věnečky, čokoládový dort s mandlemi nebo mramorový dort s kousky čokolády a pistácií. Čokoláda patřila i do zvláštního zaječího dortu:
„Dej na velkou hladkou mísu půl libry tlučeného prosátého cukru, vraz do něho šestnáct žloutků, a tři to přes čtvrt hodiny, pak dej k tomu dvanáct lotů dobře utřených, strouhaných naloupaných sladkých mandlí, 4 loty drobně rozkrájeného citronátu a 4 loty pomerančové kůry, trochu tlučeného hřebíčku a půl lotu skořice, jednu tabulku strouhané čokolády, jednu lžíci do hněda usušeného, tlučeného a prosátého žitného chleba, a tři to pospolu celou hodinu, posléz do toho lehce zamíchej ze sedmi bílků tuhý sníh, vymaž zajícovou formu převařeným máslem, prosyp ji strouhanou žemličkovou kůrkou, vlej to do ní a nech to zvolna péct; pak zajíce vyklop, a když vystydne, pomaž ho všude bílým citrónovým ledem, prostrkej ho všude na nudličky rozkrájenými mandlemi, jako by byl špikovaný, a nech ho ještě ve vlažné troubě oschnout.“
Související

Dubajská čokoláda se dostává do světa i do Česka. Jaký je její příběh?

Milka podražila, ale tím to nekončí. Firma chystá další změnu v neprospěch zákazníků
Čokoláda , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
před 17 minutami

Nový podvod na WhatsAppu. Lidé přicházejí o tisíce, policisté varují
před 52 minutami

Toxická atmosféra v Mönchengladbachu kvůli Čvančarovi? Agent potvrdil, že chce z klubu pryč
před 1 hodinou

Kde byl Fico, ptají se lidé. Při přehlídce v Moskvě se zachoval jako Zeman
před 2 hodinami

Další epizoda dlouhého konfliktu. Indie a Pákistán v nekončícím cyklu napětí a válek
Aktualizováno před 3 hodinami

Celé Rusko podporuje válku na Ukrajině, řekl Putin na přehlídce v Moskvě
před 3 hodinami

Papeži přeje moudrost i odvahu. Pavel pogratuloval nové hlavě katolické církve
před 4 hodinami

Policie objasnila pokus o vraždu v Klatovech. Roli sehrál spor o peníze
před 5 hodinami

Fico je v Moskvě. Pobaltí mu bránilo, letadlo zvolilo jinou trasu
před 7 hodinami

Meteorologové promluvili. Teplejší počasí v Česku zatím slíbit nemohou
včera

Německo zažilo nepříjemný incident. Záchranné složky řešily vážné komplikace
včera

Trump se raduje z amerického papeže. Nástupci Františka popřál i Fiala
Aktualizováno včera

Objevil se bílý kouř. Novým papežem je Američan, jmenuje se Lev XIV.
včera

Obchody dnes podléhají zákonu. Zákaz bude platit i na podzim
včera

Rusové nedodržují Putinovo přehlídkové příměří, tvrdí Kyjev
včera

S Bartoškou odchází kus české kultury, říká prezident Pavel. Kondoloval i Fiala
včera

Počasí nepřeje vodáckým radovánkám. Víkendové srážky zřejmě nepomohou
včera

Rulík a spol. přivítají v národním týmu Nečase. Prošel prohlídkou a Colorado ho uvolnilo
včera

5 mýtů o online nebankovních půjčkách
včera

Policie řeší případy šikany na Znojemsku. Lidé brali spravedlnost do svých rukou
včera
Zemřel Jiří Bartoška
Česko dnes zasáhla velmi smutná zpráva. Ve věku 78 let zemřel legendární herec Jiří Bartoška. Potvrdili to zástupci karlovarského filmového festivalu, jehož prezidentem dlouhá léta byl. Bartoška se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními problémy.
Zdroj: Jan Hrabě