Mezinárodní den čokolády je právě dnes, 13. září. Čokoláda byla po dlouhou dobu považována za velmi luxusní záležitost nebo dokonce lék a nemohl si ji dovolit zdaleka každý. Teprve v 19. století si tuto pochoutku oblíbily širší vrstvy společnosti a v kuchyni ji tehdy často využívala i slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. Co z ní připravovala?
Mezi velice drahé komodity patřila v 19. století čokoláda. Tehdy byla k dostání jako lék u lékárníků, postupem času také v kavárnách a cukrárnách. Ženy z bohatších měšťanských vrstev si mohly dovolit čokoládu využívat ve svých kuchyních. Slavná Magdalena Dobromila Rettigová zařadila do své Domácí kuchařky v roce 1826 několik čokoládových receptů určených pro slavnostní chvíle.
Za časů Magdaleny Dobromily Rettigové se z čokolády nejčastěji připravoval nápoj, který byl spolu s kávou určen výhradně pro ty nejvyšší společenské vrstvy – byl totiž dost drahý. Recept na horkou čokoládu zaznamenala i Rettigová. Do kvalitní smetany se nestrouhalo několik tabulek té nejlepší čokolády a pomalu se vařila. Ke konci vaření se čokoláda zahustila vaječným žloutkem. Levnější (ale také méně chutnější) variantou byla čokoláda vařená ve vodě.
Z čokolády Rettigová připravovala sladké pokrmy. Její kuchařská kniha obsahuje hned několik předpisů na čokoládový nákyp. Ten s názvem moravský čokoládový nákyp se dělal takto:
„Pro 12 osob nech na kuthánku v půl žejdlíku smetany rozmočit 4 tabulky čokolády, dej k tomu 3 loty dobře otřených i se slupinami tlučených nebo strouhaných mandlí, a nech to hezky zvařit; potom to dej do hrnečku a tři to, vlej do toho znenáhla žejdlík dobré, sladké smetany, vraz do toho 10 žloutků, dej k tomu 4 loty tlučeného cukru, 3 loty na nudličky rozkrájené, v cukru nakládané, pomerančové kůry, s půl citronu drobně rozkrájenou kůru, 3 nebo 4 v cukru zavařené a na nudličky rozkrájené vlašské ořechy, dvě lžíce rumu nebo araku, a míchej tím půl hodiny, konečně do toho vmíchej sníh ze šesti bílků, vymaž formu máslem, vysyp ji strouhanou žemličkou, vlej do ni tu míchaninku a nech to v páře hodinu vařit, pak to postav na čtvrt hodiny do trouby, nebo na to dej uhlí na železné pokličce; lépe však, když se to rozdělí do menších forem, neboť se to lépe provaří. Toto jídlo stačí i pro 20 osob pročež se pro méně než 12 může dělat jen polovička.“
Ze smetany, nastrouhané čokolády a vaječných žloutků chystala Rettigová jakýsi sladký pudink, který dochucovala vanilkou. To tedy také nebyla levná záležitost. Rettigová tento dezert nazývala rosolem. Podobně, jen s větším množstvím žloutků, připravovala lahodný čokoládový krém. Čokoládový krém s rýží se pak podobal dnešní rýžové kaši, do níž kromě rýže a čokolády patřila sladká smetana, máslo, vaječné žloutky, pomerančová kůra a vanilka.
Za dob Rettigové se také těšily oblibě zákusky, jako byly čokoládové věnečky, čokoládový dort s mandlemi nebo mramorový dort s kousky čokolády a pistácií. Čokoláda patřila i do zvláštního zaječího dortu:
„Dej na velkou hladkou mísu půl libry tlučeného prosátého cukru, vraz do něho šestnáct žloutků, a tři to přes čtvrt hodiny, pak dej k tomu dvanáct lotů dobře utřených, strouhaných naloupaných sladkých mandlí, 4 loty drobně rozkrájeného citronátu a 4 loty pomerančové kůry, trochu tlučeného hřebíčku a půl lotu skořice, jednu tabulku strouhané čokolády, jednu lžíci do hněda usušeného, tlučeného a prosátého žitného chleba, a tři to pospolu celou hodinu, posléz do toho lehce zamíchej ze sedmi bílků tuhý sníh, vymaž zajícovou formu převařeným máslem, prosyp ji strouhanou žemličkovou kůrkou, vlej to do ní a nech to zvolna péct; pak zajíce vyklop, a když vystydne, pomaž ho všude bílým citrónovým ledem, prostrkej ho všude na nudličky rozkrájenými mandlemi, jako by byl špikovaný, a nech ho ještě ve vlažné troubě oschnout.“
Související

Dubajská čokoláda se dostává do světa i do Česka. Jaký je její příběh?

Milka podražila, ale tím to nekončí. Firma chystá další změnu v neprospěch zákazníků
Čokoláda , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
včera

Zemřela Anna Slováčková. Rakovině podlehla v pouhých 29 letech
včera

Hon na čarodějnice, burácela Le Penová před podporovateli. Většina Francouzů ale verdikt soudu schvaluje
včera

Semifinálová série je srovnaná. HC Sparta Praha porazila Kometu Brno 1:0
včera

Hádka v pražském barbershopu vyústila v útok nožem. Mezi zraněnými má být známý rapper
včera

Izraelci zadrželi dvě britské poslankyně. Vyhodili je ze země
včera

S USA chce o clech jednat 50 zemí. Rusko si pochvaluje, že na ně je Trump neuvalil
včera

Americe se už nedá věřit? Německo zvažuje, že své zlaté rezervy stáhne z USA
včera

Konec levého oblečení a elektroniky? Svět jak ho známe skončil, připravme se na změny, varují Britové
včera

Zeť premiéra Fialy Chládek vykonává pět placených funkcí. Bere za ně sto tisíc
včera

Proti Trumpovi už se staví i Musk. Chce nulová cla mezi USA a EU
včera

1200 měst ve všech 50 státech. USA otřásají protesty proti Trumpovi
včera

RECENZE: Degenerace kinematografie ve prospěch TikToku. Sledování Minecraft filmu bolí
včera

Žádné příměří neexistuje, útoky pokračují. Jak Putinův vyslanec obelhal USA?
včera

USA začaly vybírat 10% základní clo. Vydržte, vzkazuje Trump Američanům
včera

Izrael oznámil novou fázi války: Pásmo Gazy rozseká na kusy
včera

Počasí se do příštího víkendu umoudří, ukazuje předpověď
Aktualizováno včera

OBRAZEM: Ceny Anděl ovládly legendy. Mišík má dvě sošky, Mládek zamířil do síně slávy
5. dubna 2025 20:58

Poslední rozloučení se Švehlíkem bude mít i druhé dějství. Syn prozradil podrobnosti
5. dubna 2025 20:04

Extraliga play off 2025: Kometa utekla Spartě na 2:1. Pražané marně slavili dva góly, sudí je zrušili
5. dubna 2025 19:44
Aktuální počasí: Začíná asi poslední zimní epizoda. Meteorologové řekli, co hrozí
Do Česka dnes začal proudit chladný arktický vzduch, jehož příliv se již projevuje na teplotách. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že může sněžit ve všech polohách. Nejméně dvě následující noci budou mrazivé.
Zdroj: Jan Hrabě