EURO 2020: Čechům se podařilo napravit kolaps z Kosova. V Černé Hoře vyhráli 3:0

Chtěli rychle dát zapomenout na sobotní tragédii z Kosova, kde český národní tým v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy prohráli ostudně 1:2. V dalším kvalifikačním zápase na Balkáně, konkrétně v Černé Hoře, tentokrát svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého nezaváhali a přestože by se i v tomto utkání dali najít chyby ve hře národního týmu, nakonec můžou být z jasného konečného výsledku 3:0 čeští fanoušci přeci jenom spokojení. Ke všem gólům pomohly stanbndardky Zatímco Souček s Masopustem se trefili po přímém potažmo rohovém kopu, pojistku v podobě třetího gólu v samotném závěru přidal Vladimír Darida z penalty. Protože v souběžně hraném duelu kvalifikační skupiny A doma porazili po nečekané přestřelce Angličani Kosovo 5:3, vracejí se čeští reprezentanti na průběžně druhé místo své skupiny.

Oproti předešlému zápasu v Kosovu udělal kouč Šilhavý v základní sestavě pouze jednu změnu, když místo Pavla Kadeřábka v obraně nahradil Vladimír Coufal. Díky němu se tak na hřišti v Podgorici objevilo v českém drresu hned osm fotbalistů, kteří buď hráli nebo ještě hrají za Slavii.

Prakticky hned od úvodního hvizdu bylo na Češích vidět, jak chtějí odčinit svou porážku z Kosova a netrvalo dlouho a dostávali se postupně do příležitostí. V 9. minutě se hned několik českých hráčů dostalo do zakončení, ovšem po standardce Jakuba Jankta nedokázal nikdo z nich rozvlnit síť. Jakkoli se Češi dostávali do šancí, vždy tam byly nedokonalosti, které nadějnou příležitost zhatily.

A proto se tak parta Marka Suchého nemohla divit tomu, že přežití těchto momentů dodalo Černohorcům potčebnou sílu a energii i ke svým útočným výpadům. Po jednom z nich se Hočko rozhodl vypálit pod břevno a gólman Tomáš Vaclík měl plné ruce práce s vyražením balónu nad branku. Svou tutovou příležitost pak měl Mugošov a i tentokrát mohli Češi líbat ruce Vaclíkovi. Stejně tak jako pak kopačky Marka Suchého, jenž hned dvakrát zachraňoval oheň v české obraně zažehnutý rychlými česrnohorskými protiútoky. To byla část zápasu, ve které se čeští fanoušci skutečně strachovali, zda nepřijde další kolaps národního týmu. Jednou z mála českých šancí tehdy byla Janktova střela, po následném rohu se pak netrefil Souček. V závěru první půle už přeci jenom hra českého týmu vypadala lépe, když Darida málem svou pumelicí rozpůlil břevno.

Před začátkem druhé pětyčtyřicetiminutovky musel na hřiště místo zraněného kapitána Marka Suchého Jakub Brabec, naštěstí tento fakt českou reprezentaci nijak nesrazil. O devět minut později se totiž po Janktově zahraném přímém kopu trefil přesně hlavou Souček, který se tak konečně mohl v zápase radovat z gólu, 1:0 pro Čechy. Kosovský scénář se naštěstí poté neopakoval, naopak to bylo ještě lepší, když zanedlouho Češi vstřelili svůj druhý gól. Tentokrát se tak stalo po rohovém kopu, kdy se po tvrdé střele trefil Masopust. Podobně jako v prvním duelu Slavie ve 4. předkole Ligy mistrů proti Kluži. Mimochodem, zatímco pro Součka to byla první trefa v této kvalifikaci, pro Masopusta to byl vůbec první reprezentační gól v jeho kariéře.

Jak se zápas blížil ke svému závěru, duel byl hodně nervózní a rozhodně se nedalo mluvit o plynulé hře. O to se postaral i jeden neposlušný divák, když dvakrát hvizdem do píšťalky zmátl ve slibných příležitostech Jankta. A když se netrefil Darida z přímého kopu, nakonec skóroval z penalty, o kterou se v závěru zápasu postaral svou aktivitou Alex Král. Byl to tedy pak Darida, kdo dal razítko na výhru v Černé Hoře.

Konečný výsledek kvalifkační skupiny A (10.9.2019):

Černá Hora - ČR 0:3Branky: 54. Souček, 57. Masopust, 90. + 5. Darida (z pen.)

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 46 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy