Češi potrápili nejlepší tým světa v současnosti. Nad Belgií vedli, nakonec remizovali

V sobotu svým dalším zápasem pokračovala kvalifikace na mistrovství světa v roce 2022 pro český národní A-tým. Ten se po středečním utkání s Estonskem v Polsku (6:2) nyní představil doma v Edenu proti Belgii, podle žebříčku FIFA aktuálně nejlepšímu týmu světa. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého i v tomto zápase ale potvrdili, že stav české fotbalové reprezentace je v poslední době na velmi dobré úrovni a ukázali, že můžou hrát skutečně s každým. Nad Belgií dokonce vedli, když krátce po přestávce vstřelil jedenz e svých životních gólů Lukáš Provod. Hosté ale měli v sestavě Romela Lukaka a ten se po chybě české obrany dostal do brejku a vyrovnal. I když i poté měli Češi šance na to dostat se znovu do vedení, duel skončil remízou 1:1. Češi se ale rozhodně za svůj výkon určitě nemusejí stydět.

Prakticky spolu s úvodním hvizdem zápasu se začal nad vršovickým Edenem snášet celkem hustý déšť. To ale ani jednomu týmu nikterak nevadilo, v úvodních minutách to rozhodně nevadilo hostující Belgii, která měla tehdy hned několik střeleckých pokusů. Ovšem první vážnější akci předvedli Češi, neboť až po střele Jakuba Jankta musel v duelu poprvé zasahovat gólman. V tomto případě gólman Belgie Thibaut Curtois. Ten pak musel o dvě miinuty později děkovat své pravé tyči, do které se trefil Michael Krmenčík, jenž v základní sestavě nahradil pro tentokrát Patrika Schicka.

Ve 24. minutě si zhluboka oddechl i český gólman Tomáš Vaclík, ránu Dendockera svým skvělým reflexem dokázal vyrazit do potřebného bezpečí. Po půlhodině hry se musel předvést ještě jednou a to po hlavičce Costagneho. Nutno však dodat, že této střele scházela nejen razance, ale i přesnost.

Není divu, že kouči Šilhavému musel dělat radost ten fakt, že jeho tým i bez čtveřice legionářů z Bundesligy Darida, Schick, Pavlenka a Kadeřábek hrála s favoritem kvalifikační skupiny rovnocennou partii.

Ba co víc, Čechům se podařilo krátce po návratu ze šaten totiž podařilo jako prvním v zápase skórovat poté, co po několika rychlých přihrávek se do toho zpoza vápna opřel Lukáš Provod a ten po zemi dobře umístěnou ranou ke vzdálenější tyči rozvlnil síť, 1:0. Ovšem radost z jednobrankového náskoku trvala domácím jen deset minut, tedy do doby, než svou kolmicí De Bruyne vyzval k brejku Lukaka, kterého se marně snažil bránit Čelůstka a belgickému kanonýrovi se podařilo prostřelit Vaclíka, 1:1.

Po dalších deseti minutách hry se mohl stav zápasu definitivně otočit, ale opět zaúřadovala branková konstrukce. Tu tentokrát trefil De Bruyne. Postupem času se Belgie dostávala čím dál více do hry, ale ani to neznamenalo, že se dostali do nějakých dalších šancí. Naopak to byli Češi, kteří pak byli k vedoucí brance blíže.

Nejprve totiž mohl dostat Čechy do vedení opět Provod, kdyby však se ve slibné pozici nerozhodl místo zakončení ještě přihrát lépe postavenému Vydrovi, ke kterému stejně nakonecmíč nedoputoval. V další šanci po rozehrání rohového kopu Jan Bořil trefil břevno. Ani v nastaveném čase nemohli být favorizování hosté v klidu, když nejdřív Masopust nevyzrál na Curtoise a když pak Souček svou hlavičkou pořádně zatopil belgické obraně.

Ze zápasu si tak český národní tým bere nejen cenný bod za remízu 1:1, ale i velice dobrý dojem z předvedené hry, kterou lze konkurovat těm nejlepším.

Kvalifikace na fotbalové MS 2022 - skupina E (27.3.2021):

Konečný výsledek:

Česko - Belgie 1:1 (0:0)Branky: 50. Provod - 60. Lukaku

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Fotbal

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 56 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy