Čtvrtfinále Ligy mistrů nabídne reprízy dvou finále. Citizens půjdou proti Haalandovi

Ve švýcarském Nyonu se v pátek losovaly závěrečné fáze počínaje čtvrtfinále nejprestižnější evropské klubové fotbalové soutěže Ligy mistrů UEFA. Z tohoto losu vyšlo nakonec najevo, že se po Velikonocích mimo jiné spolu střetnou Bayern Mnichov a Paris Saint Germain, což je repríza finále posledního ročníku této soutěže, a Real Madrid a Liverpool, tedy mužstva, která se střetla ve finále Ligy mistrů v roce 2018. Další čtvrtfinálové dvojice tvoří Manchester City a Borussia Dortmund a Porto s Chelsea.

Právě Bayern Mnichov a Paris Saint Germain se utkaly naposledy v přímém souboji o ušatý pohár a byl to německý suverén, který loni v srpnu zvítězil 1:0 a tudíž tak v letošním ročníku Ligy mistrů míří za obhajobou trofeje. Pařížané by rádi bavorskému mužstvu porážku z loňského finále tentokrát vrátili, ovšem stojí proti nim tým, který v posledních hdevatenácti duelech Ligy mistrů neprohrál. "Každý ví o kvalitě Paříže v ofenzivě. Hráči jako Neymar nebo Mbappé mohou rozhodnout utkání kdykoliv. Trenér Mauricio Pochettino také hodně dbá na stabilitu v obraně. Ale ukázali jsme, že jsme nejlepší současný tým v Evropě, takže nejdřív musíte porazit nás," nechal se slyšet po losu Oliver Kahn, člen klubového představenstva.

O reprízu finále Ligy mistrů se bude jednat i v případě čtvrtfinále mezi Realem Madrid a Liverpoolem, i když půjde o reprízu finále, které se odehrálo již před dvěma lety. Tehdy Liverpool prohrál 1:3 i díky známým kiksům tehdejšího gólmana Reds Lorise Kariuse. Teď by rád klub z Anfield Road přes Bílý balet postoupil do semifinále. "Čeká nás těžký soupeř, ale my jsme Real Madrid a tohle je naše soutěž. Máme hráče s obrovskými zkušenostmi z podobných zápasů. Není pochyb, že to bude pro fanoušky hodně atraktivní čtvrtfinále," burcuje však Emilio Butragueňo, ředitel Realu Madrid.

I další dva souboje, i když nepůjde už o žádné reprízované finále, slibují atraktivní podívanou. Los třeba svedl proti sobě Manchester City a Dortmund a tak na Etihad Stadium blíže poznají s kým budou mít tu čest, když se Citizens postaví možná nejlepší hráč v Evropě v současnosti Nor Erling Haaland. Právě o tohoto dvacetiletého Seveřana, jenž se může pochlubit již vstřelenými deseti brankami v této sezóně Ligy mistrů, díky kterým tak kraluje v tabulce kanonýrů soutěže, má Manchster City eminentní zájem. "Haaland je jedním z nejlepších útočníků světa ve svém věku. Viděl jsem pár utkání a sestřihů a jeho čísla v Lize mistrů jsou působivá. Znám jeho kvalitu asi jako každý, za dva týdny budu vědět víc," řekl trenér bleděmodrých Pep Guardiola.

Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvoří překvapivý postupující z osmifinále FC Porto, které mimochodem přešlo přes Juventus Turín s Cristianem Ronaldem, a londýnská Chelsea. Ta si zase pro změnu poradila v předešlé fázi s Atléticem Madrid. "Musíme samozřejmě Porto respektovat. Mají historii v Lize mistrů a evropských pohárech, ale budeme připraveni s nimi hrát, " uvedl po losu Petr Čech, jenž působí na Stamford Bridge jako poradce sportovního a technického úseku, a pokračoval: "Proti Atléticu jsme v obou duelech podali dokonalý výkon v téměř každém aspektu, což nám dodalo sebevědomí. Víme, že se nám teď daří a můžeme se poměřit s každým."

Fotbalové fanoušky čeká poprvé po šestnácti letech čtvrtfinále a vůbec závěrečné souboje o ušatý pohár bez Lionela Messiho i Cristianna Ronalda. A proto není divu, že se poslední dobou čím dál víc mluví o jejich ústupu ze slávy a konec éry těchto fotbalistů.

Dodejme, že první zápasy čtvrtfinále jsou na programu 6. a 7. dubna, odvety pak 13. a 14. dubna.

Los Ligy mistrů:

Los čtvrtfinále (první zápasy 6. a 7. dubna, odvety 13. a 14. dubna):

Manchester City - Dortmund, Porto - Chelsea, Bayern Mnichov - Paris St. Germain, Real Madrid - Liverpool.

Los semifinále (první zápasy 27. a 28. dubna, odvety 4. a 5. května):

Bayern Mnichov/Paris St. Germain - Manchester City/Dortmund, Real Madrid/Liverpool - Porto/Chelsea

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Fotbal

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 27 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 57 minutami

před 57 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy