Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Připomeňme, že fotbalisté Kodaně se do Ligy mistrů dostali poté, co si v létě v 3. předkole poradili s pražskou Spartou navzdory těžké odvetě, jež vrcholila až penaltovým rozstřelem. V následné skupinové fázi se utkali s Bayernem Mnichov, Manchesterem United a Galatasarayem Istanbul. Právě po závěrečném vítězství nad posledně jmenovaným tureckým soupeřem v posledním kole dokázala Kodaň proklouznout do osmifinále.

Nyní se bude dánský celek připravovat na dvojzápas s nejtěžším možným soupeřem, tedy s Manchesterem City, obhájcem trofeje pro vítěze Ligy mistrů. Se Citizens se Kodaň utkala i v minulé sezóně Ligy mistrů, tehdy ale po domácí bezbrankové remíze prohrála venku vysoko 0:5. K Manchesteru City je pak třeba dodat, že letos ve skupině vyhrál všechny zápasy a nastřílel nejvíce branek, konkrétně osmnáct.

"Nejtěžší možný los, Manchester City je nejlepší tým na světě. Mají všechno, v týmu jsou skvělé individuality. Už loni jsme si ale dokázali, že se s nimi hrát dá. Na podzim jsme navíc předváděli dobré výkony v Lize mistrů, máme zase více zkušeností i větší sebevědomí," nechal se k výsledkům losu slyšet kouč dánského mistra Jacob Neestrup. Kodaň se tak mimochodem představí ve vyřazovací fázi Ligy mistrů poprvé po 13 letech.

Potřetí v posledních třech letech se bude snažit dostat do čtvrtfinále Ligy mistrů Neapol. Od roku 2020 se potřetí bude muset v osmifinále vypořádat s Barcelonou. V osmifinále Ligy mistrů v roce 2020 se však Neapoli projít přes tento katalánský velkoklub nepodařilo, v roce 2022 se to pro změnu Neapoli nepovedlo ani v osmifinále Evropské ligy.

Těžkého soupeře dostalo v osmifinále také Lipsko, které se tentokrát utká s Realem Madrid. Mimochodem, vloni se ve stejné fázi soutěže utkal s pozdějším vítězem soutěže Manchesterem City. Také královský klub z Madridu v letošní základní fázi Ligy mistrů neztratil ani bod. V loňské sezóně se pak oba kluby spolu utkaly už ve skupině, přičemž tehdy oba pokaždé vyhrály své domácí zápasy. "Real je samozřejmě jeden z top favoritů. Nechceme se ale pouze zúčastnit, popereme se o postup," uvedl k losu sportovní ředitel Lipska Rouven Schröder.

Další zajímavou dvojici v osmifinále vytvořili Lazio Řím a Bayern Mnichov, kteří si tak zopakují své vzájemné osmifinále z roku 2021, kdy mnichovský velkoklub dvojzápas ovládl celkovým skóre 6:2. "Na Lazio máme dobré vzpomínky. Do dvojzápasu vstoupíme z pozice favorita, rozhodně ale nesmíme nic podcenit," je si vědom brankář a zároveň kapitán Bayernu Manuel Neuer.

Ke koukání bude zajímavé i osmifinále mezi Paris Saint Germain a San Sebastianem, protože oba celky zdobí v poslední době skvělá forma. Vždyť oba týmy v dosavadní sezóně 2023/24 prohráli pouze třikrát. Mimochodem, San Sebastian překvapil, když ovládl svou skupinu D.

Zbývajícími osmifinálovými dvojicemi pak jsou Porto vs. Arsenal, Eindhoven vs. Dortmund a Inter Milán vs. Atlético Madrid.

Dodejme, že první zápasy jsou na programu 13., 14., 20. a 21. února, odvety pak 5., 6., 12. a 13. března.

Los osmifinále Ligy mistrů:

Porto – Arsenal, Neapol – Barcelona, Paris St. Germain – San Sebastian, Inter Milán – Atlético Madrid, PSV Eindhoven – Dortmund, Lazio Řím – Bayern Mnichov, FC Kodaň – Manchester City, Lipsko – Real Madrid

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Liga mistrů nabídne duel Bayernu s Manchesterem United či PSG s Dortmundem a AC Milán

Fotbaloví fanoušci se mohou začít těšit na čím dál delší, ale především parádní podzimní večery. Ve čtvrtek v Monaku byla totiž rozlosována skupinová fáze nejprestižnější evropské soutěže nesoucí název Liga mistrů. V rámci ní dojde na několik velikých soubojů. Třeba do skupiny A byly k sobě vylosováni giganti Bayern Mnichov a Manchester United, se kterými si zahraje také přemožitel pražské Sparty z 3. předkola FC Kodaň, a třeba skupina F platí za skupinu smrti, když jsou v ní týmy Paris Saint Germain, Dortmundu, AC Milán a Newcastlu.

Více souvisejících

Liga mistrů Fotbal

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy