Další český šlágr budou pískat polští sudí. Nyní se představí v duelu Plzně se Slavií

Nejprve v březnu se polští sudí v čele se Szymonem Marciniakem ukázali v derby pražských"S", už tehdy se začalo spekulovat o tom, že by to v této sezóně Fortuna ligy nemusel být jediný zápas, který by odpískali zahraniční sudí. V tuto neděli se tak polští rozhodčí v pozměněném složení představí ve šlágru Plzeň vs. Slavia.

Právě tento očekávaný a ostře sledovaný duel mezi druhým a prvním celkem české Fortuna ligy budou pískat opět polští sudí, tentokráte jim však bude velet Pawel Raczkowski. Jeho asistenty budou Radoslaw Siejka a Adam Kupsik, u videa pak bude sedět Piotr Lasyk spolu s českým rozhodčím Pavlem Orlem. Připomeňme, že polský rozhodcovský tým z pražského derby si vedla tehdy dobře a jen tak slyšel samá slova chvály ze strany nejen Slavie a Sparty, alei od samotného šéfa českých sudích Radka Příhody.

Co se týče Pawla Raczkowskiho, jenž tedy bude řídit nedělní duel ve Štruncových sadech, figuruje na mezinárodní listině rozhodčích FIFA již od roku 2013. Během své kariéry tento osmatřicetiletý sudí se už jednou s Plzní setkal a to při jejím duelu Ligy mistrů s AS Řím v roce 2018. Tehdy tento zápas favorité z Říma zvládli naprosto přesvědčivě, vyhráli vysoko 5:0.

V rámci této sezóny 2021/22 pak Raczkowski pískal dva duely v Evropské lize, ale i tři zápasy v Evropské konferenční lize, v Lize mistrů se letos ještě neobjevil. Česko nebude jeho jediná zahraniční štace, už před tím totiž pískal ligové duely v Japonsku, Moldavsku či Saúdské Arábii.

Ppoolští sudí svou účastí v české nejvyšší fotbalové soutěži navazují na řadu dalších zahraničních rozhodčích, které se v Česku představili. Třeba mezi lety 2001 a 2003 několik utkání české ligy rozhodoval slovenský sudí Luboš Michel, v roce 2015 duel Sparty s Plzní zase pískal David Fernández Borbalánze Španělska. A výjimkou zde nebyli ani němečtí sudí, nejprve v roce 2006 pískal derby pražských "S" Michael Weiner a v roce 2013 se pak v zápase Sparty s Plzní představil Wolfgang Stark.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Fotbal

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 49 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy