Fantom Staněk. Plzeň si veze do odvety play-off z Baku nadějnou bezbrankovou remízu

Ve středu večer nastoupila v ázerbajdžánském Baku k veledůležitému prvnvímu zápasu 4. předkola Ligy mistrů Viktoria Plzeň. Český úřadující šampion se tam na úvod poslední bitvy o účast v milionářské soutěži utkal s Karabachem. V prvním poločase to byla reklama na fotbal z obou stran, jelikož se v této části zápasu Západočeši dostávali do slibných příležitostí. Kromě toho ale především ve své brance Jindřicha Staňka, jenž během zápasu několikrát ukázal v jaké je momentální formě a především díky němu tak duel skončil bezbrankovou remízou a dává tak naději českým fotbalovým fanouškům, že na podzim bude v Česku k vidění nejprestižnější evropská klubová soutěž.

Že Plzeň v ázerbajdžánském prostředí rozhodně nečeká nic jednoduchého, bylo Západočechům jasné jak přijeli do této země. Dusné počasí, které panovalo i v čase výkopu v devět večer, k tomu divoké hlučné divácké prostředí, které je v těchto končinách zvykem.

Viktoriáni s jedinou změnou v sestavě oproti poslednímu duelu s Sheriffem Tiraspol v odvetě 3. předkola Ligy mistrů, kdy se v základu neobjevil útočník Kliment, ale nová posila do obrany Jemelka, se s tím ale dokázali vyrovnat a v prvním poločase dokázali několikrát nevyzpytatelného soupeře pozlobit.

Poprvé tomu tak bylo již po pěti minutách hry, kdy Kalvach zahrával rohový kop, po němž balon doputoval k Hejdovi, ovšem ten se nakonec k pořádnému zakončen nedostal, jen nadělal značné zmatky v domácí defenzivě. Poté se na druhé straně poprvé zaskvěl gólman Staněk, jenž zasahoval hned na dvakrát nejprve po Vešovičově střele a pak i po Kudyho dorážce. Po patnácti minutách hry pak pro změnu posílal zprava před plzeňskou branku Wadji přihrávku, na kterou ale naštěstí adresát Zoubir nedosáhl.

Další příležitost si Viktoriáni zapsali opět po dalším rohovém kopu, kdy se tentokrát do zakončen dostal Chorý, ovšem tehdy domácí zachránil na brankové čáře dobře stojící Jankovič. Za chvíli se pak ke střele z hranice šestnáctky odhodlal Bucha, ale brankář Magomedalijev v pohodě toto zakončení kryl.

Následně se snažil dostat do domácí šestnáctky balon centrem Sýkora, ale podařilo se to až Chorému, jenž hledal Kopice. Ten se snažil o hlavičku, ale neuspěl s ní.

Přestože slovinský sudí Vinčič zvolil pro tento zápas hodně volný metr na obě strany, ocenil v první půli horkokrevného Johna Mosqueru žlutou kartou za oplácení po konfliktu jednoho z domácích se Sýkorou. Kolumbijec mohl být nakonec rád, že poločas dohrál, jelikož pak předvedl ostrý zákrok, jenž ale prošel bez jakéhokoli povšimnutí. I proto ho nakonec kouč Michal Bílek nechal kolem 60. minuty vystřídat Klimentem.

I tak ale bude muset do plzeňské odvety nastoupit s jinou základní sestavou, jelikož v 63. minutě uviděl žlutou kartu Hejda a jelikož to byla pro něj třetí během předkol, do odvetyy nemůže nastoupit.

Ve druhé půli už tempo hry opadlo, Viktoriáni čím dál více propadali ve středu zálohy, ale stále se mohli spoléhat na vynikajícího gólmana Staňka. Ten si v 83. minutě s Ozobičovou střelou zpoza šestnáctky a postupem času už to tak vše směřovalo k bezbrankové remíze.

Konečný výsledek úvodního zápasu 4. předkola Ligy mistrů UEFA (17.8.2022):

FK Karabach - Viktoria Plzeň 0:0

Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič - Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Wadji - Mosquera, Hejda, Kliment

Sestavy:

Karabach: Magomedalijev - Vesovič, Mustafazade, B. Hüsejnov, Bajramov - Jankovič (73. Almeida), Qarajev - Šejdajev (61. Ozobič), Kady, Zoubir - Wadji (73. Owusu). Trenér: Gurbanov.

Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Kalvach, Bucha - Kopic (90.+1 Holík), Sýkora (71. Jirka), Mosquera (59. Pilař) - Chorý (71. Kliment). Trenér: Bílek

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.
Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Liga mistrů nabídne duel Bayernu s Manchesterem United či PSG s Dortmundem a AC Milán

Fotbaloví fanoušci se mohou začít těšit na čím dál delší, ale především parádní podzimní večery. Ve čtvrtek v Monaku byla totiž rozlosována skupinová fáze nejprestižnější evropské soutěže nesoucí název Liga mistrů. V rámci ní dojde na několik velikých soubojů. Třeba do skupiny A byly k sobě vylosováni giganti Bayern Mnichov a Manchester United, se kterými si zahraje také přemožitel pražské Sparty z 3. předkola FC Kodaň, a třeba skupina F platí za skupinu smrti, když jsou v ní týmy Paris Saint Germain, Dortmundu, AC Milán a Newcastlu.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Není jasné, kdy bude z Motola propuštěn

Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle nejnovějších informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy