Letní olympijské hry v roce 2032 se bude konat v australském Brisbane, rozhodl MOV

Krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu delegáti Mezinárodního olympijskéhob výboru (MOV) na svém zasedání právě v japonské metropoli rozhodli o tom, že Letní olympijské hry v roce 2032 se budou konat na jižní polokouli a to konkrétně v australském Brisbane. To bylo jediným kandidátem a již v červnu právě toto město doporučil dlegátům výkonný výbor MOV.

Na rozdíl od předešlých voleb pořadatele oympijských her se tentokrát volilo jiným systémem, jenž byl změněn za účelem snížení nákladů na přípravu projektů a kampaně uchazečů. Volební procedura tak tedy je kratší než bývala, což tak umožňuje více času na přípravu pro zvoleného pořadatele dané olympiády.

O pořádání Letních olympijských her v roce 2032 měli sice zájem třeba Budapešť, Dauhá, Indonisie či německá oblast Porýní a Porúří, nakonec se ale jediným kandidátem stalo právě australské město Brisbane, pro nějž hovořilo především to, že hned několik sportovišť už tam již stojí, navíc v době konání Her by tam mělo být příjemné počasí a v minulosti už si vyzkoušelo pořádat velké sportovní akce. Před třemi lety se zde třeba konaly Hry Commonwealthu.

V únoru získalo Brisbane statut "preferovaného uchazeče", díky čemuž tak mělo větší šanci na zisk pořádání olympiády než ostatní zájemci. Až středeční hlasování delegátů MOV v Tokiu definitivně rozhodlo o tom, že Brisbane se skutečněstane pořadatelem Her za jedenáct let. "Víme, jak v Austrálii uspořádat úspěšné Hry," nechal se slyšet před delegáty MOV samtný australský premiér Scott Morrison.

Přenos z volebního zasedání delegátů v Tokiu sledoval lidé v Brisbane na velkoplošné obrazovce a to i přesto, že před volbou bylo víceméně jasné, že právě Brisbane bude pořadatelem dalších Her. "Je to historický den nejen pro Brisbane a Queensland, ale pro celou zemi. Olympijské hry mohou pořádat jen globální velkoměsta, takže to odpovídá významu, jaký má Brisbane v tomto regionu i celém světě," radoval se po volbě premiér Morisson.

V sam,otném MOV mělo Brisbane velikou oporu v osobě viceprezidenta Johna Coatse, jenž je taktéž Australan. "Olympijské hry v Brisbane budou v těch nejpečlivějších, nejvděčnějších a nejnadšenějších rukou. Mohu sportovcům z celého světa slíbit – nabídneme vám nezapomenutelnou zkušenost," uvedl po volbě Coats. Ten už v době Her v Brisbane vesvé funkci nebude, neboť ji bude muset kvůli všěku za tři roky opustit.

Radost pak neskrýval starosta Brisbane Adrian Schrinner. "Brisbane si prošlo mnohým, čelilo přírodním katastrofám a povodním, ale vždycky mělo odhodlání a ambice. Tohle je nová éra pro Brisbane, ale také nová éra pro olympijské hnutí," uvedl.

V Austálii se tak budou konat Hry po 32 letech, neboť naposledy v roce 2000 se konaly Letní olympijské hry na tomto kontinentu, konkrétně pak v Sydney. V roce 1956 se pak sportovci pod pěti kruhy sešli v Melbourne a Austrálie se tak stane po USA druhou zemí, ve které se bude letní olympiáda konat ve třech různých městech.

Australský ministr sportu Richard Colbeckdoufá, že blížící se Hry v Brisbane budou motivací pro současné mladé sportovce. "Chtěl bych vzkázat mladým Australanům, kteří sedí na gauči a chtějí být sportovci, že šance závodit na domácí půdě v Brisbane 2032 je jejich," řekl konkrétně.

Související

Více souvisejících

olympiáda

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy