Senzace v Edenu! Češi zaskočili Anglii, o výhře rozhodl třicetiletý debutant

Česká fotbalová reprezentace přivítala v pátek večer na stadionu v Edenu v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy Anglii. Tým, který doposud procházel kvalifikační skupinou A suverénně bez ztráty kytičky a jeho sílu poznali i svěřenci Jaroslava Šilhavého na jaře ve Wembley, kdy s ním prohráli jasně 0:5, byl nyní ve Vršovicích zaskočen soustředěným výkonem českého týmu, díky kterému nečekaně porazili Albion 2:1. O české góly se postupně zasloužili Jakub Brabec a třicetiletý debutant Zdeněk Ondrášek, jenž si tak lepší první start v reprezentačním dresu skutečně nemohl přát.

To jméno znali do pátečního večera maximálně jen ti nejzasvěcenější fotbaloví fanoušci. Po zápase s Anglií však ale podle všeho bude právě jméno útočníka Zdeňka Ondráška skloňováno nejčastěji. Třicetiletý fotbalista působicí v zámořské MLS, kde hájí barvy Dallasu, se významně zapsal v dlouho očekávaném svátečním zápase pro celý český fotbal.

Jeho čas ale přišel o něco později. Vše začalo tím nejhorším možným způsobem pro český národní tým, jenž chtěl rozhodně proti Anglii odčinit jarní debakl ve Wembley. Už po pěti minutách hry se totiž hosté dostali dovedení, když po jejich první útočné akci Masopust fauloval Sterlinga, který se dostal do brejkové příležitosti. Slovinský arbitr Skomina nařídil bez většího přemýšlení pokutový kop, z něhož se následně nemýlil Kane, 0:1 pro Anglii.

Nejeden český fanoušek si tak v tu chvíli určitě opět vzpomněl na jaro a již několikrát zmíněný duel ve Wembley, ovšem tentokrát český národní tým nechtěl žádný podobný scénář v Edenu připustit. Po následné rychlé akci Čechů zahrozil svou střelou z dálky Coufal, proti němuž se skvělým zákrokem předvedl gólman Pickford, z následného rohu ale nakonec přeci jenom česká radost přišla, když se šťastně kolenem trefil Jakub Brabec nacházející se u vzdálenější tyče, 1:1.

Že to Angličané tentokrát nebudou mít s Čechy vůbec jednoduché, na tom měla velký podíl taktika nastavená koučem Jaroslavem Šilhavým. Proti Anglii vyrukoval český tým s napadáním soupeře už na jeho polovině, s vykrýváním prostoru, s potřebným důrazem v soubojích a především pak s obranou, která byla velmi organizovanou. Když k tomu všemu přičteme aktivní fotbal ze strany českých reprezentantů, ani takoví rychlíci jakými jsou Sterling se Sanchem na tento styl hry nenašli potřebný recept. Zatímco tak byla na Češích znát chuť vstřelit druhou branku, Angličané byli zatlačeni dozadu a aniž by chtěli, museli odvracet české bušení do vrat.

Jenže dlouho české akce trpěly nepřesností. Schick nejprve v pádu branku netrefil, Masopust zase střílel tak, že míč zamířil k rohovému praporku. Jinak bylo k vidění stále více českých náběhů do pokutového území, jež byly nakonec hostujícími obránci zmařeny. Dominantnost českého týmu v první půli pak byla vidět hlavně ve statistikách, kde zaujala pouze jediná střela Anglie za celý první poločas a jednalo se o tu z penalty.

Ve druhých pětačtyřiceti minutách už to přeci jenom bylo ze strany anglických fotbalistů lepší, co se týče jejich hry dopředu. V 57. minutě to byl opět Sterling, který unikal české obraně, brankář Vaclík však předvedl vynikající zákrok, když dokázal útočníkovi sebrat míč z kopaček. Stejně tak si Vaclík poradil i s obravskou Kaneovou příležitostí. Ještě před ní se nechal vyznamenat i protějššek Tomáše Vaclíka Pickford, jenž dokázal vyrazit nad bránu Masopustovu dalekonosnou střelu. Proti Pickfordovi pak neuspěla ani Králova střela k tyči.

Na závěrečných 25 minut nechal na hřiště poslat kouč Šilhavý Zdeňka Ondráška, jehož jméno se budou teprv čeští fanoušci učit. Amožná jim to nebude trvat ani nikterak dlouho. Zasloužil se totiž o to sám hráč, jenž sice ve své první brejkové přiležitosti zazmatkoval a střela z toho ještě nebyla, následně se po vyhraném Součkově hlavičkovém souboji a Masopustově přihrávce na penaltový puntík přeci jen trefil. Pohádkový příběh jak má být.

A zatímco tak dosud suverénní Angličané poprvé ztratili, čímž se jim tak trošku vzdálil postup na Euro, Češi se naopak díky tomuto senzačnímu výkonu na Euro přiblížili.

Další kvalifikační duely (doma s Kosovem a venku s Bulharskem) sehrají Češi za měsíc v listopadu. Příští týden v úterý se pak v přátelském zápase utkají s dalším ostrovním týmem a to se Severním Irskem.

Kvalifikace na EURO 2020

Skupina A:

Česko - Anglie 2:1Branky: 9. Brabec, 85. Ondrášek - 5. Kane (z pen.)

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 28 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 58 minutami

před 58 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy