Tottenham se rozloučil s Pochettinem a už vítá nového kouče. Do práce jde Mourinho!

Už v úterý večer londýnský Tottenham oznámil, že u něj končí jejich dosavadní trenér Mauricio Pochettino a to přesto, že tento stratég s tímto klubem dokázal v minulé sezóně dojít až do finále Ligy mistrů, ve kterém nakonec nestačil na Liverpool. Nyní však skončil kvůli špatným výsledkům s aktuálním ročníku anglické Premier League, kde se v současnosti klub nachází až na 14. místě, přičemž během dosavadních dvanácti ligových kol dokázal klub pouze třikrát vyhrát. Prakticky hned poté se spekulovalo o jeho nástupci a mluvilo se v souvislosti s tím o José Mourinhovi. Ve středu ráno už bylo jasno. Tento šestapadesátiletý portugalský stratég se skutečně po téměř roce vrací na fotbalovou scénu a opět do Anglie. Bude tedy trénovat Tottenham, s jehož klubovým vedením se domluvil na spolupráci do konce sezóny 2022/23.

Připomeňme, že Mourinho naposledy působil na lavičce Manchesteru United se kterým sice vyhrál Evropskou ligu, Ligový pohár i Anglický pohár, loňskou sezónu to ale byl nejhorší začátek za posledních 28 let pro Rudé ďábly v anglické lize a tak se tedy musel krátce před Vánocemi s klubem předčasně rozloučit.

I přesto si nyní vyslechl slova chvály ze strany šéfa klubu Tottenhamu Daniela Levyho, který Mourinha označil za jednoho z nejúspěšnějších trenérů na světě a nezapomněl připomenout 25 trofejí, které doposud Portugalec coby trenér získal."Má spoustu zkušeností, umí inspirovat hráče, je skvělý stratég. Dokázal vyhrávat trofeje v každém týmu, který vedl. Věříme, že vítěznou energii vnese i do naší šatny," nechal se konkrétně slyšet Levy.

Vedle Manchesteru United v minulosti Mourinho vedl i jiný anglický klub a to londýnskou Chelsea. Zkušenosti má i z jiných lig, když vedl takové velkokluby jako Inter Milán, Real Madrid či Porto. "Jsem nadšený, že se připojím ke klubu s takovou historií a oddanými fanoušky. Tottenham disponuje nesmírně kvalitním týmem i akademií, to mě velmi láká," neskrýval své natěšení Mourinho.

Pochettino je nyní volný. Využije toho Bayern Mnichov?

K samotnému odvolání Mauricia Pochettina, pro nějž se tedys taly osudným výsledky v aktuální sezóně Premier League, uvedl Levy následující: "Nejedná se o rozhodnutí, které by rada přijala snadno nebo ve spěchu. Bohužel domácí výsledky na konci minulé sezony a na začátku této jsou velkým zklamáním."

Přestože se mu poslední dobou nedařilo, Pochettino však s londýnským klubem za poslední čtyři roky neskončil v lize hůře než čtvrtý. A v sezóně 2016/17 se umístil Tottenham pod jeho vedením dokonce na druhém místě. "Mauricio a jeho kolegové zůstanou navždy součástí naší historie. Ale museli jsme to udělat v nejlepším zájmu klubu," řekl Levy.

Nyní se spekuluje o tom, že by se mohl Pochettino objevit na lavičce Bayernu Mnichov, jenž stále hledá trenéra poté, co tam byl před nedávnem odvolán Niko Kovač. A mimochodem, právě s Bayernem má jako kouč Tottenhamu Pochettino neblahou zkušenost. V aktuální sezóně Ligy mistrů s ním totiž před domácím publikem prohrál až ostudně vysoko 2:7.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league José Mourinho Tottenham Hotspur Fotbal

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy