U fotbalistů Chelsea skončil trenér Lampard. Na Stamford Bridge už vědí o náhradě

Londýnský fotbalový klub Chelsea FC se rozhodla v pondělí odvolat trenéra, kterým byl její bývalý legendární hráč Frank Lampard a to i přesto, že o víkendu Londýňané vyhrál duel FA Cupu s druholigovým Lutonem 3:1. Tuto informaci oznámila vedení klubu na svých webových stránkách. Samotný majitel Blues Roman Abramovič se nechal slyšet, že to pro něj osobně bylo velmi těžké rozhodnutí vzhledem k tomu, že k Lampardovi chová úctu a má s ním velmi osobní vztah. Jak pak informují britská média, klub už má nástupce. Tím by měl být německý stratég Thomas Tuchel.

Během minulého týdne se ještě nechala správní rada klubu Chelsea slyšet, že "ke změně na lavičce ve funkci trenéra ještě nenastal ten pravý čas" a i již zmiňovaný majitel klubu Roman Abramovič uvedl, že je proti tomu, aby byl v Chelsea nyní jmenován trenér pouze na přechodné období.

Taková slova padala i přesto, že v minulosti už několikrát k takovým ktokům sáhl vždy tehdy, kdy se Chelsea výsledkově nedařilo. Vzpomeňme si třeba jen na Guuse Hiddinka, nizozemského kouče, jenž v Chelsea zaskakoval hned dvakrát. Dalšími takovými kouči byli Rafael Benítez nebo Roberto di Matteo.

Po víkendu je nakonec všechno jinak. „Po dlouhém zvažování bylo rozhodnuto, že změna je zapotřebí už nyní, aby byl ještě v této sezoně čas na zlepšení výkonů a výsledků," píše vedení klubu na jeho stránkách v odůvodnění kroku spočívajícího v odvolání Franka Lamparda. „Za současných okolností věříme, že k výměně manažerů nastal ten nejlepší čas. Frankovi za práci děkuji, je to zásadový člověk s nejvyšší pracovní morálkou. Zůstává ikonou klubu a na Stamford Bridge bude vždy vřele vítán," dodal Abramovič.

Vedení klubu se podle zákulisních informací již stihlo dohodnout s německým trenérem Thomasem Tuchelem, přičemž se klub zajímal i o dalšího Němce Juliana Nagelsmanna trénujícího Lipsko či Rakušana Ralpha Hasenhüttla působícího momentálně v Southamptonu. Správní rada Chelsea se totiž nikterak netajila tím, že by ráda na lavičce viděla německého nebo německy mluvícího kouče.

A proč? Především teď klubu jde o to, aby se zvedla výkonnost posil z německé Bundesligy a to konkrétně Tima Wernera z Lipska a Kaie Havertze z Leverkusenu. Ti zůstávají pro zatím za očekáváními, stejně jako Hakim Ziyech z Ajaxu a Ben Chilwell z Leicesteru.

Připomeňme, že Frank Lampard byl hlavním stratégem Chelsea od léta 2019 poté, co působil coby hlavní kouče jednu sezónu u Derby County. V minulém ročníku 2019/20 skončil s Chelsea v Premier League na čtvrté pozici. Poté přivedla Chelsea do klubu hned několik posil za více než 220 milionů eur ( v přepočtu zhruba 5,7 miliardy korun). I když letošní ročník nezačala Chelsea pod Lampardem podle představ, pak se ale díky devítizápasové šňůy bez prohry dostali Londýňané na první místo. Kromě toho se Chelsea na podzim dařilo na evropské scéně, když vyhrála svou skupinu Ligy mistrů a na jaře si v osmiinále zahraje proti Atléticu Madrid.

V současnosti se ale zase týmu Blues vůbec nedaří a z osmi posledních duelů poznala jen dvakrát, jak chutná vítězství. Proto se tak nyní pohybuje až na deváté pozici ligové tabulky. K tomu, aby v klubu Lampard i nadále zůstal, nepomohla ani již zmiňovaná víkendová výhra a postup ze 4. kola FA Cupu.

Nejpravděpodbnějším nástupcem Franka Lamparda se tak tedy stane německý stratég Thomas Tuchel, jenž naposledy působil v Parais Saint Germain, kde dostal vyhazov loni o Vánocích. S Pařížany Tuchel sdošel v loňské sezóně až do fiále Ligy mistrů, kde však jeho svěřenci nestačili na suverénní Bayern Mnichov.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Chelsea FC Frank Lampard (fotbalista) Fotbal

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy