Hadamczik našel náhradu za Nedvěda. Generální manažeři reprezentace budou hned dva

Před nedávnem se objvila informace o tom, že se po čtyřech letech se rozhodl ve funkci generálního manažera hokejové reprezentace Petr Nedvěd. Nyní už je známa náhrada za něj. Zatímco však dosud tuto funkci obssazoval jen jeden člověk, nově budou tento post hned dva bývalí čeští hokejoví reprezentanti Martin Havlát a Marek Židlický, přičemž druhý jmenovaný by měl být asistentem toho prvního.

Oba noví funkcionáři budou v roli generálních reprezentačních manažerů minimálně až do konce sezóny 2023/24, do kdy se svazem podepsali smlouvu. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) přihlédl k tomu, že oba ddva se těší u hráčů velkého respektu a kromě toho oba dva se znají i s manažery několika klubů NHL. Zároveň v jejich prospěch hovoří ta skutečnost, že vědí o výkonnosti hráčů v zámoří a že spolu s nimi mají velice dobré vtahy.

"Vybral jsem kluky na základě vlastních zkušeností. Jak Martina Havláta, tak Marka Židlického perfektně znám, zažil jsem s nimi jenom výborné věci," řekl pro server isport.cz šéf českého hokeje Alois Hadamczik, proč padl výběr zrovna na tuto dvojici.

Jak Havlát (41), tak Židlický (45) mají za sebou bohatou hráčskou kariéru v zámoří a v reprezentačním dresu se postarali i o zlaté medaile z mistrvství světa. Havlát byl v týmu mistrů světa z roku 2000, Židlický pak byl světovým šampionem v roce 2005.

Jejich nejnovějšími úkoly v této nové funkci nyn pro ně budou pozorovat české legionáře v zámoří a i v dalších zahraničních ligách a poznatky pak budou předávat hlavnímu trenérovi Karimu Jalonenovi, s nímž budou v těsném kontaktu. Právě za Jalonenem půjde ta největší zodpovědnost při sestavování mužstva. Dosud to bylo tak, že zodpovědnost za mužstvo měl právě generální manažer Petr Nedvěd.

"Uplatníme cestu, kdy za národní tým je zodpovědný kouč. Kari Jalonen vybírá sestavu a generální manažeři dávají doporučení. Hlavním smyslem jejich činnosti bude poskytnout report trenérovi o stavu hráčů. Marek Židlický si vezme na starost sportovní stránku a Martin Havlát diplomatickou třeba v podobě komunikace s kluby NHL," řekl k tomu Hadamczik pro server sport.cz.

Dodejme ještě, že Židlický bude kromě generálního manažera národního týmu působit také jako asistent kouče Radima Rulíka u juniorské reprezentace.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy