Čeští basketbalisté duel s Francií prohráli. O postup do čtvrtfinále si zahrají s USA

K tomu, aby si výrazně vylepšili šance na postup do čtvrtfinále olympijského turnaje v Tokiu, potřebovali čeští basketbalisté ideálně porazit Francii. S toiu ale ve středu parta kolem Tomáše Satoranského nakonec prohrála 77:97 a tak si budou muset postup do vyřazovací fáze olympijského turnaje v těžkém boji proti Američanům.

Čechům se sice vydařil úvod utkání se zemí galského kohouta, neboť i zásluhou dvou proměněných trojek rychle vedli 10:6. Soupeře táhnul svými výkony Fournier, ale zváště v první čtvrtině se Čechům dařilo házet koše zatři body. Za prvních deset minut se takto trefili hned osmkrát z cekkových devíti pokusů a proto tak ddo šaten o poločase šli Češi za vedení 28:22.

Po dvou duelech mají svěřenci kouče Ronena Ginzburga v tabulce skupiny A tři body, tedy stejně jako Američané, ovšem protože zámořský tým má lepší skóre, figuruje tak na druhém místě. Mezi úspěšné střelce za tři body se pak v první polovině utkání zapsali třeba Ondřej Balvín, David Jelínek nebo Jakub Šiřina.

Jenže po poločase se začala dostávat do větších obrátek především hra Francie, úřadujících bronzových medailistů z mistrovství světa. Hlavně se po návratu na palubovku zlepšila jejich defenziva, za to na české straně už produktivita nebyla taková jako v první půli a navíc se k tomu přidaly ztráty. Těch bylo na straně české party za poločas hned dvanáct a i proto se Francouzům poařilo postupně duel otočit na svou stranu. Nejen díky Fournierovi, jenž zaznamenal celkem šestnáct bodů, ale i díky Nandu de Colovi, který pro změnu bodoval desetkrát. Před poslední přestávkou tak už Francouzi vedli 51:38, zásluhou Veselého se tento frabncouzský náskok o něco málo zmírnil.

Na české straně i přes pokles produktivity byl bve druhé půli stále aktivní, tehdy už osmnáctibodový Balvín. A v tomto ohledu by ještě aktivní i Veselý. Ovšemsoupeř svou trpělivostí nadále držel svůj dvouciferný náskok. To také díky stále spolehlivější obranné hře, díky které nepouštěli Čechy nikterak do bezprostředn blízkosti jejich koše. Tehdy se pak nedařilo Čechům skórovat ani ze tříbodových pokusů. To všechno jsou důcody toho, proč ve třetí části rancouzi vedli o 21 bodů a úpěšní byli i v doskocích, na které vedli 35:26.

Do závěrečné sirény už se obraz hry příliš nezměnil a nakonec tak tedy Francouzi vbyhráli o dvacet bodů, 77:97.

Češi jsou tak tedy ve skupině A na třetím místě a má stejně bodů jako druhé USA, tedy tři. A právě s Američany takb svěřenci kouče Ginzburga budou hrát o postup do vyřazovací fáze tohoto olympijského turnaje.

Olympijský turnaj basketbalistů - skupina A (28.7.2021):

Česko - Francie 77:97Body: Veselý 19, Balvín 18, Auda, Satoranský oba 14, Šiřina, Jelínek oba 6 - Fournier 21, De Colo 17, Poirier 14. Fauly: 11:19. Trestné hody: 16/7 - 10/8. Trojky: 8:13. Doskoky: 26:35

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.
Basketball

Čeští basketbalisté vstoupili do olympijského turnaje vítězně. Írán ale duel zdramatizoval

Čeští basketbalisté v neděli brzy ráno středoevropského času vstoupili do olympijského turnaje v Tokiu duelem v rámci své skupiny A proti Íránu a právě nad tímto soupeřem nakonec vyhráli 84:76. Nutno však říct, že během zápasu vedli Češi daleko jasnějším rozdílem, po přestávce se ale podařilo Íráncům duel zdramatizovat a ztenčili tak český náskok, který chvílemi činil i dvacet bodů. Dalšími českými soupeři budou postupně Francouzi a Američané.

Více souvisejících

Basketball Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 48 minutami

před 58 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy