Sport v době covidu: Jak se udržovat ve formě a kam lze jít bez roušky?

Zavřená fitness centra a vnitřní sportoviště nutí lidi k pohybu venku. Venkovní sportoviště mohou využívat v neomezeném počtu pouze profesionální sportovci. Zůstává tedy možnost sportovat v parcích a přírodě, ale i zde se lidé setkají s několika zákazy a podmínkami.

Od čtvrtka platí v Česku přísnější preventivní opatření proti šíření SARS-CoV-2. Spolu s uzavřením téměř všech sportovišť nezbývá lidem nic jiného, něž sportovat venku. Lidé se tak uchylují k běhání a cvičení na veřejně přístupných hřištích. Každopádně i tam platí zpřísněná opatření.

Podle informací Národní sportovní agentury (NSA) je možné, aby byla venkovní sportoviště v provozu, ale nesmí je využívat amatérští sportovci. „Pohyb je omezen tak, že není dovolena cesta do venkovního sportoviště,“ informovala NSA na internetových stránkách. Možné je tedy sportovat v přírodě a parcích, kde ale můžou společně sportovat pouze dva lidé s výjimkou členů jedné domácnosti.

Na dotaz redakce EuroZprávy.cz, zda je možné si jít zaběhat i ve městě, odpověděl mluvčí policie Ondřej Moravčík, že to možné je. „Opatření směřuje primárně proti shlukování lidí, nikoliv proti samotnému pohybu osob ve městě. Z tohoto pohledu je třeba na něj nahlížet,“ sdělil. Uvedl také, že je možné sportovat bez roušky, pokud není v blízkosti další osoba.

Všude mohou ale sportovat běžní lidé pouze ve dvou. „Na veřejně přístupných místech je možné pobývat nejvýše v počtu dvou osob s výjimkou členů jedné domácnosti,“ upřesnil pro EuroZprávy.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Martin Novotný. Limit dvou osob tak například platí taktéž pro workoutová hřiště. „Případ, kdy se na workoutovém hřišti sejde více osob, je zjevné porušení nařízení,“ varoval Moravčík.

Profesionálním sportovcům je cesta na venkovní sportoviště povolena, pokud se jedná o cestu do zaměstnání. Dokonce mohou využívat venkovní sportoviště ve více než dvou osobách, pokud se jedná o zaměstnance stejného zaměstnavatele nebo osoby společně vykonávající podnikatelskou nebo jinou obdobnou činnost.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport běhání cvičení Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy