Švédové si v bitvě gigantů ostravské skupiny poradili s Američany, porazili je 5:2

V pátek večer se kromě duelu Česka s Finskem odehrál v rámci ostravské skupiny tamní souboj gigantů mezi Švédskem a USA. Ten nakonec ovládli Seveřané poměrem 5:2, přičemž se o to nejvíce postaral svými dvěma přesnými trefami a jednou asistencí Eriksson Ek. 

Přestože do toho zápasu, který mělo pod taktovkou kvarteto českých sudích, vstoupili aktivněji favorité z USA, ovšem byli to nakonec žlutomodří Seveřané, kteří byli blízko k otevření skóre. Po čtyřech minutách hry byl blízko k tomuto počinu Dahlin, ale na skutečné otevření gólového účtu tohoto utkání si museli Švédové počkat další čtyři minuty. Tehdy se totiž poprvé ostravskému publiku předvedl Eriksson Ek, jemuž se tak při signalizované početní výhodě podařilo dopravit puk do branky, 1:0. 

Američané se mohli dočkat vyrovnání v úvodu druhé části, ale Jones tehdy zamířil kotouč jen do tyčky. Švédové ale nadále ukazovali snažícím se Američanům, co je to efektivita. Běžela 24. minuta a mužstvu ze Skandinávie se povedlo zvýšit na 2:0 zásluhou Raymonda. Za chvíli už to mohlo být o tři branky, kdyby však svou šanci přetavil v gól Grundström.

Poté měli Američané k dispozici první přesilovku v zápase, ale využít ji nedokázali. Přesto se pak zámořským podařilo snížit, když ve 33. minutě zakončil střelou do horního rohu Boldyho akci Werenski, 2:1. Následně Farabee s Nelsonem mohli vyrovnat, ale ani jeden z nich neměl přesnou mušku. Naopak na druhé straně ji Marcus Johansson měl, 3:1. 

Na začátku třetí třetiny Američané vstřelili kontaktní branku, konkrétně e tak stalo díky Nelsonovi, jenž přelstil gólmana Gustavssona po příhře zpoza branky. Vyrovnat stav se jim ale stále nedařilo, přestože měli šance Caufield či Tkachuk. Hokejisté hvězd a pruhů neskórovali ani při vyloučení Erikssona Eka v 58. minutě, naopak hned dvakrát se do konce zápasu povedlo Švédům využít americkou hru bez brankáře, když se postupně trefili Hedman a Eriksson Ek. 

Konečný výsledek zápasu hokejového MS (10.5.2024): 

SKUPINA B (Ostrava): 

Švédsko – USA 5:2 (1:0, 2:1, 2:1) 
Branky a nahrávky: 9. Eriksson Ek (Heed, M. Johansson), 24. Raymond (Hedman, Eriksson Ek), 37. M. Johansson (Holmberg, Pettersson), 60 Hedman (Holmberg, Kempe), 60. Eriksson Ek (Frödén) – 33. Werenski (S. Jones, Boldy), 44. Nelson (Gaudreau, Vlasic). Rozhodčí: Fraňo, Hribik – Ondráček, Špůr (všichni Česko). Vyloučení: 3:0. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 9109 

Švédsko: Gustavsson – Karlsson, Hedman, Brodin, Dahlin, Pettersson, Heed – Kempe, Eriksson Ek, Raymond – Holmberg, M. Johansson, Burakovsky – Lundeström, Zetterlund, Olofsson – L. Johansson, Frödén, Grundström. Trenér: Hallam 

USA: Lyon – S. Jones, Werenski, L. Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring – Boldy, Gaudreau, Nelson – B. Tkachuk, Zegras, Caufield – Leonard, Pinto, Farabee – Kunin, Eyssimont, Hayes – Smith. Trenér: Hynes 

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 Hokej MS USA Tým Hokej MS SWE Tým

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jak se žije na hranicích s Ruskem? Říkají, že bychom v autě měli mít neustále benzín, kdybychom museli utéct

Obyvatelé měst nedaleko hranic EU s Ruskem neprožívají volby do Evropského parlamentu tolik, jako jinde. Nelíbí se jim byrokracie evropských institucí, protože pocit hrozby prožívají denně. S takovými zjištěními přišel server Politico. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy