Davidová sahala v masáku v Anterselvě po medaili, skončila na slušném pátém místě

Konečně se mohl český biatlon dočkat první medaile v této sezóně biatlonového Světového poháru. Mohla se o ni postarat v sobotním závodě s hromadným startem v italské Anterselvě Markéta Davidová, která byla po poslední střelbě dkonce i třetí v průběžném pořadí a i když ji pak předjely dvě biatlonistky, stéměř do samotného závěru byla v ontaktu s medailovými pozicemi. Ke konci ale už české závodnici tolik nejely lyže a i proto nakonec skončila na pátém místě. I s tím ale můžou být rozhodně čeští sportovní fanoušci spokojeni.

Závod, kterého se zúčastnilo třicet nejlepších závodnic z celkové klasifikace, začala česká biatlonistka Markéta Davidová střelbou s ednou chybou, přestože většina biatlonistek ze startovního pole odstřílela první střelbu vleže čistě. Poté, co česká závodnice tedy musela absolvovat jedndo trestné kolo, figurovala na průběžném 23. místě s tím, že na čelo závodu ztrácela půlminutu. V tu chvíli se na čele ocitala německo-norská dvojice Herrmannová-Röiselandová.

Po druhé ležce zbylo pouze devět závodnic z celého startovního pole, které si udržely čistou střelbu. České fanoušky pak svou čistou střelbou potěšila i Davidová. Díky tomu se tak dostala na 18. příčku a začal tím tak vzestup české reprezentantky. Protože Davidová jako již tradičně na lyžích předváděla výtečný běh, posouvala se postupem času čím dál blíže k čelu závodu. V polovině závodu byla rázem třináctá.

Na řadu přišla první střelba vestoje a po ni už zbylo jen kvarteto biatlonistek, které se mohly pyšnit čistou střelbou a shodou okolností se jednalo hned o dvě Rusky Mironovová a Pavlovová a o dvě Němky Preussová a Hinzová. Tyto závodnice pak byly pronásledovány s odstupem Norkou Röiselandovou, Hannaou Öbergovou ze Švédska a Rakušankou Hauserovou.

O tom, kdo bude nakonec vítězkou tohoto závodu, nerozhodla ani poslední střelba, kde se hned dvakrát netrefila dosud vedoucí Ruska Mironovová jedoucí si pro životní výsledek a tedy z boje o medaili vypadla. S čelem závodu byla v tu chvíli rázem v kontaktu Francouzka Simonová, které ji k tomu pomohl především její výborný běžecký čas. Ten totiž měla ze všech závodnic nejlepší a byla tak na trati rychlejší dokonce než i Norky. Čistou střelbu pak zaznamenala na poslední střelbě bezchybnou střelbu i DAvidová, která tak díky tomu stadion opouštěla na třetím místě.

Jenže právě za ní se hnala Francouzka Simonová s Němkou Preussovou, na prvních dvou místech figurovaly Hanna Öbergová s Hauserovou a tak se tedy v posledním kole o medailové poziice ucházelo hned pět batlonistek včetně Markéty Davidové. Bohužel té ale docházely postupně síly, navíc ji zřejmě nejely lyže, tak jak by si představovala a ještě než se dostala na cílovou rovinku, ztratila kontakt i se čtvrtou unikající Preussovou.

Přesto konečné páté místo může i tak české fanoušky hřát u srdce, neboť se tak jedná o druhý nejlepší výsledek sezóny. O ten dosud nejlepší v této sezóně se postala z českého pohledu opět Davidová a to před Vánocemi v Hochfilzenu. Tam v masáku sončila na čtvrté pozici.

Světový pohár biatlonistek v Anterselvě - 12,5 km žen s hromadným startem:

1. Simonová (Francie) 37:05,5 (3)2. H. Öbergová (Švédsko) +0,2 (1)3. Hauserová (Rakousko) +3,5 (1)4. Preussová (Německo) +9,0 (1)5. Davidová (ČR) +17,6 (1)6. Mironovová (Rusko) +29,3 (2)7. Röiselandová (Norsko) +35,8 (3)8. Eckhoffová (Norsko) +43,4 (4)

Stav Světového poháru (po 15 z 26 závodů):

1. Eckhoffová (Norsko) 6252. Röiselandová (Norsko) 6173. H. Öbergová (Švédsko) 6164. Wiererová (Itálie) 5095. Hauserová (Rakousko) 4906. Preussová (Německo) 4907. Alimbekovová (Bělorusko) 4488. E. Öbergová (Švédsko) 443

----

10. Davidová (ČR) 40458. Puskarčíková (ČR) 4059. Charvátová (ČR) 3766. Jislová (ČR) 21

Související

Více souvisejících

Biatlon Markéta Davidová

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 33 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy