Ledecká opět zazářila. Ve sjezdu v Crans Montaně dojela druhá. Nerozhodil ji ani odklad startu

Opět ohromila svět. Česká lyžařka Ester Ledecká zazářila v Crans Montaně při závodě Světového poháru, kde ve sjezdu dojela druhá. Olympijská vítězka v super obřím slalomu stříbrnou pozicí vylepšila své sjezdařské maximum z letošní zimy, kdy před čtrnácti dny dojela čtvrtá ve svatém Antonu. Rodačka z Prahy ve Švýcarsku nestačila jen na Italku Sofii Goggiaovou.

Z její grimasy vyvěrala v cíli paradoxně nespokojenost. A to i přesto, že česká reprezentantka Ester Ledecká po svém dojezdu vedla. Kritizovala se za to, že před rovinkou se zbytečně rozbalila. Dvojnásobná olympijská vítězka, která na trať vyrazila se startovním číslem pět, vsadila na svoji tradiční agresivitu i rychlost. Od prvního mezičasu bylo jasné, že díky své zarputilosti jede fantasticky.

Z křesla lídryně závodu ji sesadila Italka Sofie Goggiaovou s číslem devět. Přesto Ledecká drahnou dobu čekala, na jaké umístění její výkon bude stačit, neboť všechny velké favoritky měly start před sebou. Dramatické čekání, které prodloužilo přerušení klání kvůli větru či pádu soupeřky, ale mělo šťastný příběh i tečku. Zlatá žena z paralelního obřího slalomu ve snowboardu ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu už na stříbrné příčce setrvala. Popáté v kariéře dobyla ve Světovém poháru stupně vítězů. Po triumfu v Super-G ve francouzském Val d'Isere zaznamenala Ester Ledecká podruhé v sezoně medailové umístění.

Ledecká, která dosud na jedinou výhru dosáhla v této disciplíně v kanadském Lake Louise v prosinci 2019, udržela svoji koncentrovanost. Češka se skvěle vypořádala s odloženým startem, který si vynutilo noční sněžení. A tak místo desáté hodiny dopolední se sjezdařky na trať vydaly ve 13:15 hodin. Navíc začalo silně foukat, proto rozhodčí posunuli start níže, na úroveň super-G.

Obojživelnici, která kombinuje alpské lyžování se snowboardem, tak odpadla branka, v níž při v druhém tréninku udělala chybu. Věčná maximalistka po závodě uvedla, že některé pasáže mohla zajet lépe. Nakonec ale dala najevo svoji spokojenost. „Z druhé příčky mám toho obrovskou radost. Myslím si, že pořád je na čem pracovat, ale byla to dobrá jízda, moc jsem si ji užila," řekla v nahrávce pro média.

Její kouč Tomáš Bank hodnotil její výkon v superlativech. „Zajela skvělou jízdu, což nás těší, a vypadá to dobře," řekl trenér Tomáš Bank pro Českou televizi. V hodnocení disciplíny se Ledecká posunula o jednu pozici, na čtvrté místo, v čele je suverénní Goggiaová. V celkovém hodnocení Světového poháru je Češka desátá.

Druhý sjezd v Crans Montaně se pojede v sobotu, v neděli je na programu superobří slalom, který bude náhradou za zrušený prosincový závod ve Svatém Mořici.

Výsledky SP v sjezdovém lyžování v Crans Montaně

Ženy - sjezd: 1. Goggiaová (It.) 1:10,10, 2. Ledecká (ČR) -0,20, 3. Johnsonová (USA) -0,57, 4. Vlhová (SR) -0,89, 5. Fluryová (Švýc.) a Weidleová (Něm.) obě -0,95, 7. Nuferová (Švýc.) -1,05, 8. Puchnerová (Rak.) -1,07, 9. Brignoneová -1,09, 10. Delagová (obě It.) -1,15.

Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 8 závodů): 1. Goggiaová 380 b., 2. Johnsonová 240, 3. C. Suterová (Švýc.) 238, 4. Ledecká 206, 5. Tipplerová (Rak.) 151, 6. Weidleová 140.

Průběžné pořadí SP (po 17 z 33 závodů): 1. Vlhová 825, 2. Gisinová (Švýc.) 715, 3. Bassinová (It.) 623, 4. Shiffrinová (USA) 565, 5. Goggiaová 554, 6. Gutová-Behramiová (Švýc.) 487, ...10. Ledecká 357, 42. Dubovská (ČR) 85.

Související

Více souvisejících

Lyžování Ester Ledecká

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 31 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy