Při explozi cisterny v Kongu zemřelo nejméně 230 lidí

Kinshasa - Výbuch cisterny s palivem v Demokratické republice Kongo si vyžádal nejméně 230 lidských životů, dalších 196 lidí utrpělo zranění. Počet obětí může ještě stoupat, informují v sobotu web televize ORF, agentura Reuters a server France24.

Cisterna vybuchla v pátek večer poblíž vesnice Sange v provincii Jižní Kivu na východě země. Unikající palivo přilákalo místní obyvatele, kteří si ho chtěli odnést domů. Jeden z příchozích kouřil a palivo se vznítilo, což vedlo k výbuchu, uvedl ministr informací Mende Omalanga. Mezi shromážděnými bylo mnoho dětí. Podle Desiré Kamy z konžského Červeného kříže je mezi mrtvými 61 dětí a 36 žen.

Nejvíce obětí zemřelo v baru nedaleko místa nehody, kde sledovali utkání mistrovství světa ve fotbale mezi Nizozemskem a Brazílií.

V ohrožení života byli i příslušníci mírových jednotek OSN, kteří se pokoušeli zajistit, aby se na nebezpečné místo nikdo nepřibližoval. Představitel organizace Olamide Adedeji nejprve potvrdil smrt pěti pákistánských vojáků. Později informaci dementoval. "Nezemřely žádné modré přilby," uvedl.

Příčinou nehody byla patrně rychlá jízda. Podle další verze se řidič pokoušel předjíždět. Podle svědků auto, jež bylo součástí konvoje, zabrzdilo kvůli špatné cestě, cisterna se převrátila a benzín se začal vylévat. Exploze a následný požár zničily desítky domů. Požár se nedařilo uhasit až do sobotního rána.

Původní odhad počtu obětí byl poloviční. Guvernér Cisambo jej později upřesnil. "Někteří lidé zemřeli, když se snažili ukrást unikající palivo, ale většina mrtvých jsou lidé, kteří byli doma a sledovali fotbal," dodal Cisambo.

Mise OSN v Kongu MONUSCO poskytla tři vrtulníky, které evakuovaly vesničany a převážely zraněné do blízkých nemocnic. Se záchrannými pracemi pomáhala i konžská armáda, konžská vláda však měla problémy zajistit pomoc zraněným.

V říjnu 1998 zemřelo v Nigérii více než tisíc lidí, kteří se snažili získat ropu unikající z poškozeného potrubí, jež však následně vybuchlo. Podobné nehody si pravidelně vyžádají desítky mrtvých. Jen v Nigérii tři nehody v letech 2000 a 2006 zabily téměř šest set lidí.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.
Lidé si prohlížejí portréty obětí rwandské genocidy. Rozhovor

30 let od genocidy ve Rwandě. Nevypukla ze dne na dne, upozorňuje afrikanista Záhořík

Genocida rwandských Tutsiů, během které milice většinové populace Hutuů v průběhu pouhých tří měsíců povraždily mezi půlmilionem až milionem lidí, začala před 30 lety, 7. dubna 1994. Kořeny krvavých tragických událostí však sahají mnohem dále do minulosti a prokombinují historický revanšismus, ekonomické problémy i fanatismus tehdejších lídrů, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Záhořík. Historik a afrikanista z Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni se v něm vyjádřil nejen k příčinám genocidy, ale například i k roli mezinárodního společenství a někdejších koloniálních mocností, stejně jako k současné situaci ve Rwandě. Zároveň se staví za jasné odlišování běžných ozbrojených konfliktů s mnoha proměnnými od genocidy, kdy je plánem vyhlazení celé skupiny obyvatel. 

Více souvisejících

afrika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Orbán vzkazuje Stoltenbergovi: NATO nás má chránit, ne vtahovat do světového konfliktu

Severoatlantická aliance je obranná aliance, která vznikla s cílem zajistit ochranu členských států a ne zasahovat do ozbrojeného konfliktu mimo území NATO, čímž vzniká nebezpečí světové války. V rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Rádio to řekl předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy