Obama triumfoval: Američané budou mít povinné zdravotní pojištění

Washington - Americký nejvyšší soud podpořil povinné zdravotní pojištění, které v reformě zdravotnictví prosadila vláda prezidenta Baracka Obamy. Informuje o tom ve čtvrtek televize CNN.

Byl to jeden z nejdůležitějších verdiktů nejvyššího soudu v posledních desetiletích, píše agentura Reuters.

Výnos nejvyšší soudní instance v zemi otevřel cestu k tomu, aby v Americe od roku 2014 (poprvé v historii!) platilo povinné zdravotní pojištění. Avšak jen za podmínky, že letos v listopadových volbách do Bílého domu a Kongresu nebudou triumfovat republikáni, kteří chtějí povinné zdravotní pojištění zrušit.

Soudní verdikt je pokládán za významné vítězství demokrata Obamy před volbami prezidenta. Zvyšuje naděje na jeho vítězství v souboji s republikánem Mittem Romneyem.

Devět soudců rozhodlo ve prospěch Obamovy reformy nejtěsnějším poměrem hlasů - pět ku čtyřem.

Soud ve svém verdiktu odmítl námitku stěžovatelů, že vláda nemůže zákonem nikoho nutit k nákupu čehokoli, ani zdravotní péče. Upozornil, že vláda a Kongres pojištění nařizují formou zdanění, na což mají právo.

V Americe, na rozdíl od Evropy, je dosud zdravotní pojištění dobrovolné - soukromé. Závisí jen na Američanech, zda se dají pojistit, a jen na pojišťovnách, koho pojistí a koho ne.

Nový zákon o dostupné zdravotní péči (Affordable Care Act) předpokládá, že Američané se budou muset dát pojistit, jinak zaplatí pokutu. Pokud na pojištění nedosáhnou, budou jim sníženy daně, nebo za ně pojistné zaplatí stát. Žádná pojišťovna je však nebude moci odmítnout.

V zemi je nyní přes 32 milionů lidí, kteří zdravotní pojištění nemají sjednáno. Všem Američanům však musí být poskytnuta základní lékařská péče, byť ji nejsou schopni zaplatit. Platí ji nemocnice, do kterých tečou peníze pojištěnců.

To přirozeně zdražuje pojistky. Také proto je americké zdravotnictví nákladné, točí se v něm 16 procent HDP, tedy dva biliony dolarů, v korunách 40 bilionů.

Pro srovnání: české výdaje na zdravotnictví dosahují "jen" sedmi procent HDP.

"Je to velké vítězství pro všechny Američany. Zákon, který nejvyšší soud potvrdil, jim dá více práv a větší bezpečí," prohlásil v reakci na verdikt Obama.

"Slibuji, že budeme pokračovat v přípravě zákona. Nevzdáme se ho,“ ujistil prezident.

Změna v systému zdravotního pojištění bude nákladná, bude stát 940 miliard dolarů. Republikáni namítají, že si takové výdaje nemůže Amerika dovolit a že Obamův projekt přivede zemi k bankrotu.

Obamův vyzyvatel Romney už dříve slíbil, že pokud ho zvolí do Bílého domu, zákon zruší. Také v reakci na verdikt soudu vzkázal Američanům: "Nastal čas rozhodnutí. Pokud Američané chtějí, aby byl tento zákon zrušen, musí vyměnit prezidenta. Právě to je mé poslání," prohlásil Romney.

Ke zrušení zákona by však Romney potřeboval většinu v obou komorách Kongresu - Sněmovně reprezentantů a především v Senátu.

"To, že nejvyšší soud uznal, že zákon je v souladu s ústavou, nic nemění na tom, že zákon je špatný, že Obama dělá špatnou politiku, že zvyšuje zadlužení země," prohlásil Romney. O zákonu, který prosadila Obamova vláda, mluvil v projevu uštěpačně jako o "Obamacare" (Obamova péče).

Vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner po soudním verdiktu oznámil, že tato komora Kongresu bude 11. července hlasovat o zrušení zákona. Ve sněmovně teď mají republikáni většinu, mohou tam tedy tento návrh prosadit. Je však zjevné, že v Senátu demokraté jejich návrh zablokují. Co víc, Obama ho může vetovat.

"Rozhodnutí soudu nic nemění na tom, že prezidentův zákon poškozuje ekonomiku a zvyšuje náklady na zdravotnictví," píše v prohlášení na své webové stránce Boehner. "Američané by především měli mít právo zvolit si zdravotní péči, jakou chtějí a lékaře, jakého si přejí," zdůrazňuje. "Tím se však Obamův zákon nezabývá," upozorňuje.

Jiní republikáni připomínají Obamovo tvrzení, že povinné zdravotní pojištění nebude nová daň. Soud ho však za daň prohlásil. Obama tedy nemluvil pravdu, upozorňují.

Soudní verdikt o reformě zdravotnictví byl v Americe nejsledovanější událostí posledních měsíců.

"Bude to jeden z mála verdiktů nejvyššího soudu, který ovlivní život každého Američana," řekl krátce před zveřejněním výnosu na schodech mramorové budovy soudu v centru Washingtonu zpravodaj CBS Jan Crafword.

Na místě se od rána shromažďovali stoupenci i odpůrci reformy. Ti první propukli po sdělení rozsudku v jásot. Mávali vlajkami.

Výnos soudu nepochybně poznamená kampaň před listopadovými prezidentskými volbami. Bude vzpruhou pro demokrata Obamu.

Výsledek soudního sporu byl dlouho na vážkách. Ze slyšení soudu bylo zjevné, že čtyři soudci jsou pro povinné pojištění a čtyři proti. Soudce John Roberts váhal. Nakonec se přiklonil na stranu reformistů.

Rozhodování nejvyššího soudu o zdravotní reformě bylo jedním z nejkomplikovanějších v jeho historii. Deník Washington Post připomíná soudce Stephena Breyera, který během slyšení v dubnu hleděl na fascikl 2700 stránek žalovaného zákona. Poté rozezleně vyštěkl na zástupce žalující strany. "Co mi vlastně navrhujete? To chcete, abych strávil zbytek roku četbou tohoto zákona?"

Související

Více souvisejících

Barack Obama USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 1 hodinou

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump se vrátil na místo atentátu. Útočníka slovy nešetřil

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se v sobotu vrátil na místo neúspěšného červencového pokusu o atentát. Střelce, který zabil jednoho účastníka akce a zranil další dva lidi, označil za "kruté monstrum".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy