Něco se vyřešilo, ale... USA se problému nezbavily

"Při uzavírání jaderné dohody s Íránem Obamova administrativa opatrně zdůrazňovala, že jde pouze o dohodu ohledně jaderných otázek. Řeší jeden specifický problém, vysvětlil prezident Obama na své středeční tiskové konferenci. Stoupenci i kritici shodně rychle přispěchali s tvrzením, že takový krok se výrazně liší od otevření se Číně ze strany Richarda Nixona, které změnilo Čínu a její vztahy se zbytkem světa. Írán je přeci darebácký režim, který křičí smrt Americe a financuje protiamerický teror na Blízkém východě," uvádí politolog Fareed Zakaria. V komentáři pro server Washington Post analyzoval možný vývoj po uzavření historické smlouvy o íránském jaderném programu.

Čínský precedent

"Připomeňme si však, jak vypadala Čína v době, kdy se v červenci 1972 Henry Kissinger vydal na svůj tajný výlet do Pekingu. Mao C'Tung byl bezesporu nejradikálnější protiamerický vůdce na světě, podporoval násilné guerillové skupiny napříč Asií i jinde. A ačkoliv nekřičel smrt Americe, Peking byl hlavní podporovatelem Severovietnamců, posílal jim vojáky, zásoby a zdroje k boji a každodennímu zabíjení amerických vojáků. Země se rovněž nacházela uprostřed kulturní revoluce, jednoho z nejbarbarštějších období v moderních čínských dějinách," shrnuje politolog.

"Otevření se Číně zpočátku nezměnilo nic z toho. V průběhu rozhovorů mezi Nixonem, Kissingerem, Maem a čínským premiérem Čou En-lajem Číňané odmítali ukončit podporu severovietnamského režimu či dokonce přimět Hanoj k serióznímu vyjednávání s Washingtonem. Ve skutečnosti, zatímco Nixon a Kissinger jednali s Číňany, zásilky zbraní z Pekingu do Severního Vietnamu rostly. Historik Čchiang Čaj, jehož kniha o čínském zapojení ve vietnamské válce je založena na čínských archivech, zdokumentoval, že mezi lety 1971 a 1972 čínské zásilky samopalů, děl, radiovysílačů a vozidel rapidně stouply. A stejně jako nám dnes tvrdí, že šlo uzavřít mytickou lepší dohodu s Íránem, konzervativci strhali Nixona za zaprodání Tchaj-wanu, přičemž říkali, že raději než přenechat místo Tchaj-wanu v OSN Pekingu, měl Washington učinit více pro vyjednání dohody o dvou křeslech," připomíná Zakaria.           

"V průběhu času však Čína svou podporu revolučním hnutím v zemích jako Indonésie, Malajsie a Thajsko zmírnila. A její vztahy s Vietnamem zhořkly - z mnoha důvodů, ale otevření se Spojeným státům bylo jedním z nich. Tyto posuny konečně vedly k celkovému přehodnocení čínské zahraniční politiky - ale až sedm let po Kissingerových schůzkách, pod novým čínským vůdcem Teng Siao-pchingem, který nejprve konsolidoval moc a poté se rozešel s Maovým revolučním pohledem na svět," vysvětluje expert.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Několik poznámek k Íránu: Čínský příklon k Západu byl živen roztržkou se Sovětským svazem a zřejmě její totální izolací. Írán nečelí žádné takové přímé bezpečnostní hrozbě a jakožto ropu produkující země získávající navzdory sankcím desítky miliard dolarů z jejího prodeje není zcela izolován a opuštěn. A přesto Írán odmítá, aby se s ním nakládalo jako se světovým vyvrhelem. Nová generace Íránců demonstruje svou frustraci mnoha různými způsoby. A nová generace vůdců - kteří mají jistý vliv, ačkoliv ne plnou kontrolu - chtějí obnovit normální statut Íránu," tvrdí Zakaria.  

Zájmy USA a Íránu se na Blízkém východě překrývají

"Bude to znamenat, že se zahraniční politika Teheránu umírní? Historie naznačuje, že čím víc byly země integrovány do světové a globální ekonomiky, tím měly méně důvodů, aby činily potíže a spíše udržovaly stabilitu. To je jistě důvod, proč mnoho zastánců tvrdé linie v Íránu jadernou dohodu odmítá. Věří, že povede Írán špatným směrem, takovým, který může otupit revoluční hrany režimu," konstatuje komentář.  

"Pochopitelně, Írán bude sledovat své národní zájmy a ty budou občas v ostrém protikladu s politikou USA. Ale v nejpalčivějších aktuálních výzvách, kterým Spojené státy čelí na Blízkém východě - hrozbě Islámského státu a stabilizaci Iráku a afghánské vlády - se zájmy Íránu a USA ve skutečnosti překrývají. Ano, Írán financuje milice v Iráku a Sýrii, ale jsou zatím tou nejefektivnější pozemní silou, která proti Islámskému státu bojuje. Měl by snad přestat? Sektářská válka na Blízkém východě - rozdmýchávaná sunnity stejně jako ši'íty - bude pokračovat. Washington a další však nakonec mohou jednat s oběma rozdělenými stranami a snažit se zprostředkovat snížení napětí," navrhuje politolog.    

"Žádná významná změna v Íránu v nadcházejících měsících nenastane. Nenastala ani v Číně. Nenastala na Kubě či v Barmě. Ale v průběhu příštích deseti let, pokud budou existovat větší kontakty, komunikace, obchod a tok kapitálu mezi Íránem a zbytkem světa, je jisté, že postupně posílí ti Íránci, kteří vidí budoucnost své země jako součásti moderního světa, nikoliv v jeho opozici," deklaruje závěrem Zakaria.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Írán USA (Spojené státy americké) Čína

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy