Mají se uprchlíci v Evropě dobře? Řada z nich prý lže

Praha - Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) navštívil uprchlický tábor Mineo na Sicílii. O jeho poznatcích jsme vás už informovali a nyní vám přinášíme další popis toho, co uprchlíky podle europoslance v Evropě čeká.

Dnešní postřeh se týká dobrovolnictví. Itálie má obrovské zkušenosti s tím, že není dobrovolník jako dobrovolník. Vyplývá to z opakovaných debat jak s policií, místními představiteli, tak i s dobrovolnickými organizacemi.

Na Sicílii v táborech i mimo ně působí řada zaběhnutých neziskových organizací a dobrovolníků, kteří pomáhají se zvládáním imigrace v Itálii. Italové se naučili prostě dobrovolně věnovat svůj čas pomoci. Proto Charita, Save Children, Lékaři bez hranic, Červený kříž a další organizace zdarma pracují v uprchlických táborech a snaží se zajišťovat různé činnosti.

Ptali jsme se však zdejších úřadů i na mafii a její činnost. Italové však mají zkušenosti i s tím, že se objevilo i řada "nových" neziskovek, které se například tvrdili, že "monitorují" lidská práva. Podle slov tamní policie jde však o organizované mafiánské skupiny, které však chtějí především na celé situaci vydělávat.

Už bylo odhaleno řada lidí, kteří uprchlíkům slibovalo projití procedurou nebo v případě zamítnutí žádosti o azyl. Kontakty na tyto skupiny získávají již uprchlíci v Libyi. Po příjezdu do EU jsou pak sami vyhledávány. Italská policie také opakovaně zablokovala různé "poradny" a weby. Velkou a rychlou pomocí tady jsou evropské agentury EU jako jsou Eurojust (koordinovaní státní zástupci) a Europol (policejní složky), kterým se daří monitorovat a s místní policií zasahovat proti těmto organizovaným skupinám.

Proto se snaží Italové být v táborech hodně pozorní. Právě napojení na organizované skupiny často pokračovalo i po příjezdu do Itálie. Pokud se prokáže, je to důvod k zamítnutí procedury a vrácení zpět do vlasti.

Když jsem odjížděli na kontrolu uprchlických táborů na Sicílii, pečlivě jsem se na cestu připravovali. Vedle informací od evropských agentur jsme měli informace i od různých neziskových organizací. Ty nás často informovaly o katastrofické situaci v uprchlických táborech, nezvládání procedur, přeplněnosti táborů atd. Nic takové jsme ale během celé doby nezaznamenali. Namísto toho jsme zaznamenali nemístnou snahu některých aktivistů se na celé návštěvě zviditelňovat a předávat nám i médiím nepravdivé informace.

Uprchlický tábor Mineo: Je to vystavěné městečko, kde v každém z domu bydlí 8 - 13 lidí. Celkem je v táboře kolem 1000 lidí. Zde už jsme viděli i ženy a děti, ale z etických důvodů jsme byli požádány, abychom je nefotili. Osobně jsem to respektoval a respektuji. Nicméně poměr mladých mužů je tu výrazně vyšší. Kolem 70 procent.

Lidé zde čekají, zda dostanou povolení k pobytu nebo status chráněné osoby - uprchlíka. Během této doby se musí o dům řádně starat.

Řada lidí se mě ptá na to, jak probíhá rozhodování o udělení azylu. Každý ho prostě nedostane. Podle Italských úřadů se snaží do Evropy pod záminkou, že jsou uprchlíci, dostat například Egypťané, Tunisané, Maročané a další národy. Proto policie tráví hodně času vyšetřováním, zda jsou jejich informace skutečně pravdivé. Všechny informace se zapisují a dotyčný je pak jimi konfrontován. Většinou do měsíce zjistíte, že řada lidí lže.

Měli jsem možnost mluvit s třemi muži předtím, než budou deportováni zpátky do vlasti. Přišli z Egypta, nicméně při přijímací proceduře tvrdili, že jsou Eritrei. V tomto případě jsou úředníci nekompromisní. Také se policisté soustředí speciálně na vyhledávání bojovníků z ISIS a převaděče.

Když jsem se bavili s lidmi v táboře ze subsaharské Afriky, proč se vydali na cestu, řada z nich dobrovolně přiznává, že na začátku byl impuls od někoho z jejich známých. Na fb viděli, že se dostali do EU a mají se dobře. Řada z nich nechápala, že to, že se někdo vyfotí vedle Ferrari, je ve skutečnosti fake. Jsou překvapeni, že realita je výrazné jiná, než si vysnili. Řada z nich tak dobrovolně připouští, že by se raději vrátila domů. To se jim nakonec zřejmě splní.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy