Kdo je Manfred Weber? Zná ho jen čtvrtina Němců

Průzkum společnosti zabývající se veřejným míněním YouGov ukazuje, jak relativně nízký profil na německé politické scéně náleží jednomu z nejsilnějších představitelů současného Evropského parlamentu – Manfredu Weberovy.

Manfred Weber je jedním ze spitzenkandidátů ucházejcích se o post předsedy Evropské komise, který nyní zastává Jean-Claude Juncker.

Do voleb do Evropského parlamentu zbývá necelý měsíc. Nově zvolení europoslanci se nedlouho po svém uvedení do funkcí budou účastnit volby nové Evropské komise a jejího předsedy. Za nejpravděpodobnějšího nástupce prezidenta Junckera je považován německý politik a současný lídr nejsilnější politické frakce v Evropském parlamentu, Evropské lidové strany, Manfred Weber. Velká část německých voličů však o Weberovy příliš neví. Zmíněný průzkum veřejného mínění upozornil, že Webera zná pouhých 26 % Němců.

Výsledky průzkumu taktéž poukazují na skutečnost, že téměř polovina německých voličů nezná žádného z devíti předních stranických kandidátů pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Průzkum zároveň ukázal, že 23 % respondentů se domnívá, že jsou celoevropské volby méně důležité než volby na domácí německé půdě.

Za prioritní témata letošních eurovoleb Němci označují klimatické změny a životní prostředí, které za klíčové oblasti považuje 55 % dotázaných Němců. 54 % respondentů taktéž uvedlo migraci coby zásadní téma květnových voleb.

Související

Weber, Manfred (šéf EPP)

Šéf EPP varuje před populisty. Kdo je volí v eurovolbách, pomáhá Putinovi

Voliči, kteří se rozhodnou hlasovat pro populistické strany v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu (EP), by si měli být vědomi, že tito politici skončí ve skupině, která sympatizuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a nesdílí princip solidarity na evropské úrovni. Tuto myšlenku přednesl předseda Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber před kongresem EPP v Bukurešti. 

Více souvisejících

Manfred Weber (šéf EPP) Eurovolby evropský parlament Evropská lidová strana (ELS) evropská komise Jean-Claude Juncker Německo

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy