Putin má problém? Západ bojkotuje oslavy v Moskvě, analytik je znechucen

"Během času, kdy jsem pracoval a žil v bývalém Sovětském svazu, byly připomínání událostí Velké vlastenecké války jednou z věcí, které na mě vždy udělaly silný dojem. Když jsem žil v Almaty v Kazachstánu, nikdy jsem si nenechal ujít příležitost být v Panfilovově parku na Den vítězství, abych viděl staré veterány s jejich metály a uniformami neustále přetékající pýchou na svou roli, kterou sehráli v historii," začíná komentář Joshe Cohena pro server Moscow Times. Bývalý představitel Agentury Spojených států pro mezinárodní rozvoj a zahraničněpolitický analytik rozebral zkritizoval západní bojkot blížících se ruských oslav 70. výročí konce největší války v dějinách lidstva.

Čísla hovoří jasně

"Pravda, dlouho jsem se domníval, že Američané nikdy nepochopí rozsah utrpení, kterým si ruský lid prošel. Ve Spojených státech se pozornost na válku v Evropě vždy primárně zaměřuje na vylodění v Normandii a pomalý postup směrem k Labi. Všichni mluví o 400 tisících amerických vojácích, kteří v průběhu druhé světové války zahynuli. Ano, jde samo o sobě o hroznou tragédii, ale ta nicméně bledne ve srovnání se ztrátami, které utrpěli Sověti," deklaruje Cohen.    

"Čísla jsou jednoduše šokující. O život přišlo 27 milionů sovětských občanů. Zároveň ze zhruba 9 milionů německých vojáků, kteří padli v druhé světové válce, jich bylo na 80 procent zabito rukou Rudé armády. Není každopádně v žádném případě přehnané říci, že to byli Sověti, kdo zlomil páteř nacistické válečné mašinérie. Cítím proto více než trochu zármutku, když  vidím jednoho západního lídra za druhým odmítat pozvání do Moskvy 9. května na 70. výročí Dne vítězství," píše analytik.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

"Není pochyb o tom, že západní vůdci čelí dilematu. Na jednu stranu nikdo, kdo má alespoň základní cit pro historii, nemůže popřít brutalitu, kterou lid Sovětského svazu zažíval během druhé světové války. Na druhou stranu je však pro západní vůdce nepředstavitelné, aby byli zachyceni jak vyjadřují souhlas se způsobem, kterým (ruský) prezident Vladimir Putin často využívá historickou paměť boje proti nacismu k ospravedlnění ruské hybridní války na východě Ukrajiny," konstatuje bývalý pracovník Agentury Spojených států pro mezinárodní rozvoj.

Existuje kompromisní cesta

"Naštěstí existuje množství kompromisních kroků, kterými mohou západní vůdci vzdát čest obětem ruského lidu v druhé světové válce, aniž by se nezbytně objevili na pódiu s Putinem při průjezdu tanků. Jedním z nich je následovat příkladu německé kancléřky Angely Merkelové. Ve svém nedávném rozhovoru s Putinem vždy racionální Merkelová ruskému prezidentovi oznámila, že zatímco vynechá vojenskou přehlídku na Den vítězství 9. května, ukáže se spolu s Putinem v Moskvě 10. května, aby položila věnec k hrobu neznámého vojáka u kremelské zdi," připomíná komentář.

"Německo vždy ponese zvláštní historickou odpovědnost za připomínání zločinů nacismu a volba Merkelové je správná. Bylo by milé vidět další západní lídry učinit něco podobného," apeluje Cohen.

"Další věc, kterou by západní lídři měli zvážit, je skutečnost, že historická paměť Velké vlastenecké války je stále hluboce zakořeněna v mysli ruského národa. Zatímco Západ může považovat Putinovo autoritářství za nechutné, měl by být schopen vzdát čest ruskému lidu i za předpokladu, že se vyhne navození dojmu podpory ruského postoje vůči Ukrajině," domnívá se Američan.  

"Jedním způsobem, jak to učinit, je vynechat vojenskou přehlídku, ale namísto toho se zúčastnit vzpomínkových akcí či navštívit muzea, která vzdávají čest utrpení ruského národa. Například návštěva Muzea Velké vlastenecké války v Moskvě by byla tichým, ale symbolickým způsobem jak uznat, čím si obyvatelé tohoto města prošli. Ruští lidé mají dlouhou paměť a Západ by měl ukázat, že si je vědom toho, co jejich předci prožili," doporučuje závěrem Cohen.      

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy