Bertramka

Karel Gott - pietní místo u jeho vily Nad Bertramkou v Praze.

Bertramka nadále láká lidi, za Gotta zapalují další svíčky

U domu zesnulého zpěváka Karla Gotta na pražské Bertramce za poslední den přibylo několik svíček a květin, spontánně vzniklé pietní místo se ale příliš nerozšiřuje. Ulici u vily, kterou Gottovi fanoušci od 2. října zcela zaplnili záplavou svíček, kytic, fotografií a darů, nechalo hlavní město uklidit v noci na úterý. Gottova rodina si vzkazy a dárky ponechá, další využití svící a květin zvažuje. Lidé vzápětí po úklidu začali u vily zapalovat svíce nové.
Karel Gott - pietní místo u jeho vily Nad Bertramkou v Praze.

Gottova vila na Bertramce je nadále v obležení, proudí k ní davy lidí

Týden po smrti Karla Gotta je okolí jeho vily v Praze Nad Bertramkou zaplaveno svíčkami. Na prostranství před domem stále přibývají další svíčky, květiny, balonky, ale i vzkazy v češtině či němčině nebo plyšáci. Na zídkách u plotů visí věnce ve tvaru srdce. Kolem rozsáhlého pietního místa se dnes dalo projít, nikoliv však projet. K domu Gottových nadále přicházejí desítky lidí.
Bertramka

Dárek Mozartovi: Vila Bertramka v Praze je nově národní kulturní památkou

Vláda prohlásila pražskou Bertramku za národní kulturní památku (NKP), oznámil dnes na twitteru ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Nový status podle něj pomůže s financováním oprav objektu. Klasicistní vila z 18. století spojená s pobytem skladatele Wolfganga Amadea Mozarta patří Mozartově obci, již dva roky je ale zavřená.

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy