cyklon

Ilustrační foto

Mohutný cyklon Yasa zabíjel na Fidži, desítky domů jsou zničené

Mohutný cyklon Yasa, který udeřil na tichomořské souostroví Fidži, zabil nejméně dvě osoby a zničil desítky domů. Oznámily to dnes místní úřady, které ještě před jeho příchodem vyhlásily stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo.
cyklon

Meteorologům došla jména pro cyklóny. Začínají znovu

Teprve podruhé od poloviny 50. let došla meteorologům předem připravená jména pro cyklóny nad Atlantickým oceánem, a museli se proto uchýlit k pojmenovávání bouří podle řecké abecedy. Nová subtropická bouře, jež se dnes utvořila nad východním Atlantikem, tak nese označení Alfa. Americké úřady podle agentury AP také oznámily, že si bouře Sally, jež před několika dny zasáhla jih USA, vyžádala svou druhou oběť.
Ilustrační foto

Na Bombaj se po sto letech řítí silný cyklon. Probíhá evakuace

Indická finanční metropole Bombaj pocítila dopady cyklonu Nisarga, který dnes před polednem SELČ udeřil na západní pobřeží Indie asi 100 kilometrů jižně od města. Z nízko položených oblastí států Maháráštra a Gudžarát indické úřady preventivně evakuovaly na 100.000 lidí, informovala agentura AP.
Ilustrační foto

Madagaskar zasáhl cyklon Belna, vichr a záplavy smetly část přístavu

Nejméně dvě osoby zemřely a další tři se pohřešují na severozápadě Madagaskaru, který dnes zasáhl cyklon Belna. S odkazem na vyjádření místních úřadů o tom informovala agentura AP. Bouři provází vítr o rychlosti až 155 kilometrů za hodinu. V nejhůře zasaženém přístavu Soalala přišlo kvůli větru a záplavám o střechu nad hlavou přibližně 1400 lidí.
Cyklón Bulbul

Cyklón Bulbul zdevastoval část Bangladéše, zabil 14 lidí

Silný cyklón Bulbul, který v noci ze soboty na dnešek zasáhl východní Indii a Bengálsko, si vyžádal nejméně 14 mrtvých a další zranil. Dva miliony Bangladéšanů kvůli němu muselo opustit domovy. S odvoláním na dnešní sdělení úřadů o tom informovala agentura AFP. Bouři, která přinesla vytrvalý déšť, doprovázel vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu a poryvy větru dosahující až 130 kilometrů za hodinu. Když se začal cyklón pohybovat po jihozápadním pobřeží Bangladéše, postupně začal slábnout.
Cyklon Idai

Mosambik zasáhne další cyklón. Už řádí na Komorách

Silná tropická bouře má v pátek zasáhnout Mosambik, který se stále vzpamatovává z ničivého cyklónu Idai, jenž zasáhl oblast minulý měsíc. Místní úřady nyní evakuovaly z regionu nejméně 5000 lidí. Blížící se cyklón Kenneth v noci na dnešek udeřil na Komorských ostrovech, kde si vyžádal nejméně tři oběti. Poryvy větru dosahovaly podle agentury Reuters rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.
Ilustrační foto

Cyklón Trevor bičuje sever Austrálie. Tisíce lidí evakuovány, hrozí bleskové záplavy

Silný déšť a vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině dnes přinesl na severní pobřeží Austrálie cyklón Trevor. Západní pobřeží Austrálie se mezitím připravuje na další mohutnou bouři - cyklón Veronica. Do bezpečí již byly v obou případech evakuovány tisíce lidí, informuje zpravodajský web BBC. Je to pouze podruhé v dějinách Austrálie, kdy mají zemi zasáhnout dva cyklóny zároveň.
Ilustrační foto

Cyklóna Idai vytvořila obří jezero, na potravinovou pomoc odkázáno 200 tisíc lidí

Potravinovou pomoc v příštích třech měsících bude kvůli cyklóně Idai v Zimbabwe potřebovat zhruba 200.000 lidí a dalších 400.000 v Mosambiku. Cyklóna Idai zasáhla minulý týden jihovýchodní část Afriky a počet obětí v Zimbabwe a sousedním Mosambiku podle nejnovější bilance přesáhl 500; stovky dalších obětí ale mohou ještě být ve zcela zatopených městech a vesnicích.
Ilustrační foto

Na Austrálii se řítí mohutný cyklon Trevor, úřady letecky evakuují domorodce

Australské úřady evakuují asi 2000 lidí v severní části země před cyklonem, který by měl udeřit v sobotu. S odvoláním na australskou meteorologickou službu o tom dnes informovala agentura AP. Úřady letecky dopravují do bezpečí zejména domorodé obyvatele východního pobřeží odlehlých a méně osídlených částí Severního teritoria - přepraveni mají být do Darwinu, hlavního města tohoto území.

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 4 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy