Most-Híd

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenský ministr Sólymos skončil v rukou policie, vyprovokoval rvačku

Slovenská policie ve středu vpodvečer zadržela v centru Bratislavy ministra životního prostředí Lászlóa Sólymose z menší vládní strany Most-Híd a jeho bratra, protože se v jedné z restaurací chovali agresivně. Policie dnes informovala, že zadržené muže později propustila a že v případu zahájila trestní stíhání.
Slovenský extremista Marián Kotleba

Volby na Slovensku: Popularita krajně pravicové LSNS roste, ukázal průzkum

Volební preference krajně pravicové slovenské strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) stouply na 11,8 procenta a strana se dostala na druhé místo žebříčku oblíbenosti politických stran. Bez větší změny preferencí na prvním místě skončila nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) s podporou 19,6 procenta ze skupiny rozhodnutých voličů.
Andrej Kiska, slovenský exprezident

Velký návrat Kisky? Popularita jeho strany roste

Popularita nové strany bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisky po jejím ustavujícím sněmu výrazně stoupla. Strana nazvaná Za lidi dosáhla dvouciferné podpory a zařadila se na čtvrté místo v žebříčku popularity stran, kterému dál vévodí nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.
Peter Pellegrini

Slovenský parlament jedná o návrhu odvolat premiéra, debata je bouřlivá

Slovenská sněmovna po předchozích obstrukcích koalice dnes zahájila mimořádnou schůzi o návrhu opozice vyslovit nedůvěru premiérovi Peteru Pellegrinimu, a tím i celé vládě. Opoziční strany dostatek hlasů v Národní radě na odvolání předsedy vlády nemají. Pellegrini v projevu před poslanci označil návrh za bezpředmětný a za směšný.
Béla Bugár, autor: Tibor Somogyi

Slovenskem otřásá aféra: Fico a Bugár mají vazby na Kočnera?

Předsedové stran slovenské vládní koalice Směr-sociální demokracie a Most-Híd Robert Fico a Béla Bugár dnes důrazně popřeli spojení s Marianem Kočnerem, obviněného mimo jiné kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka. Do nesnází se dostali, když weby zveřejnily část rozšifrované komunikace, kterou Kočner prostřednictvím aplikace Threema vedl s Alenou Zsuzsovou, rovněž stíhanou mimo jiné za vraždu Kuciaka.
Robert Fico, slovenský premiér

Obrat na Slovensku: Popularita vládní koalice upadá, sílí neparlamentní strana

Pokles popularity nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica pod hranici 20 procent potvrdil další průzkum veřejného mínění. Ficova strana je ale nadále nejoblíbenější politickou stranou na Slovensku. Z nejnovější sondáže agentury Focus také vyplývá, že strana Most-Híd, která je součástí tříčlenné vládní koalice, by již nezískala křesla ve sněmovně. Příští parlamentní volby jsou v zemi plánovány na přelom února a března příštího roku.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovenský parlament odmítl předčasné volby, opozice následně sepsula vládu

Bratislava - Slovenský parlament dnes odmítl návrh na vypsání předčasných voleb, který předložila opozice po politické krizi vyvolané dosud neobjasněnou únorovou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Předlohu nepodpořili poslanci koalice, která po rezignaci Roberta Fica z postu premiéra vytvořila novou vládu.
Ilustrační foto

Nová slovenská vláda? Ministrem vnitra má být syn Jožo Ráže

Bratislava - Robert Fico (Směr-SD) sice rezignoval na post premiéra SR, další velké změny ve vedení státu ale nejspíš čekat nelze. Dvě menší vládní strany, Most-Híd a Slovenská národní národní strana (SNS), navrhnou do vznikající nové vlády většinu svých dosavadních ministrů. Novým ministrem vnitra by se měl stát Jozef Ráž mladší, syn známého zpěváka a lídra kapely Elán.
Peter Pellegrini

Fico podal demisi, vládu sestaví Pellegrini. Podle opozice divadlo

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska dnes přijal demisi premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zároveň pověřil dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho sestavením nového kabinetu, který vytvoří současná tříčlenná koalice. Podle opozice jde o divadlo. Vládní koalici prý ovládla bezohledná chamtivost.
Robert Fico, slovenský premiér

Tlak na Fica roste. Opozice se ho pokusí ve sněmovně odvolat

Bratislava - Politická krize na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky se dál vyhrocuje. Nejmenší vládní strana Most-Híd žádá vypsání předčasných voleb. V případě, že koaliční strany k dohodě o nových volbách nedospějí, Most-Híd vystoupí z tříčlenné koalice premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Jeho kabinet by tak ztratil ve sněmovně většinu. Ozvala se i opozice.
Ilustrační foto

Fico poražen bratislavskou kavárnou? Média očekávají předčasné volby

Bratislava - Slovenská média píšou, že vláda premiéra Roberta Fica končí. Vyvozují to z požadavku strany Most-Híd, která podmínila své setrvání v koalici vypsáním předčasných voleb. Podle listu Denník N se Ficův politický pád zapíše do dějin jako historické vítězství občanů nad zkorumpovanou politikou.

Aktuálně se děje

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

včera

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy