Českem projíždí konvoj amerických a britských vojáků

Rozvadov - Hraničním přechodem v Rozvadově dnes postupně projíždí konvoj britských a amerických vojáků. Do Česka již dorazilo všech sedm částí konvoje britských a amerických vojáků. ČTK to řekl dnes před 17:00 mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jan Šulc. Celkem 125 vozidel a 550 lidí míří z Německa přes Česko do Polska.

První vozy přejely české hranice v Rozvadově před 09:30, cesta je zatím podle Šulce bezproblémová. Dnešní cestu zakončí konvoj ve Staré Boleslavi, kde vojáci přenocují.

Na několik částí, které za sebou jedou s časovým odstupem, byl konvoj rozdělen kvůli velkému počtu přesunované techniky a lidí. Prvních 18 vozidel vyjelo z Rozvadova směrem do českého vnitrozemí před 09:30. Zhruba o dvě hodiny později přejely hranice čtyři části konvoje a po dálnici D5 zamířily do Ostrova u Stříbra, aby natankovaly.

Na odpočívadle v Rozvadově konvoj za asistence státní a vojenské policie krátce zastavil pro předání nejdůležitějších pokynů a krátce před půl desátou znovu vyrazil na cestu.

Průjezd konvoje by neměl způsobit žádné výraznější dopravní komplikace. "V případě jakéhokoliv problému americké techniky je Ředitelství silnic a dálnic připraveno ihned zasáhnout, a to včetně odtahu případného porouchaného vozu," informoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Konvoj bude dnes pokračovat do Prahy a následně po dálnici D10 do Jaselských kasáren ve Staré Boleslavi, kde stráví noc. Českou republiku konvoj opustí v neděli. Na cestu se opět v několika částech bude vydávat od asi 07:00 a české území opustí v Náchodě během odpoledne.

Konvoj 550 vojáků míří do Polska, kde budou vojáci působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Související

Pentagon Původní zpráva

Pentagon pro EZ: Žádné americké jednotky na Ukrajině nejsou. Ministerstva obrany exkluzivně promluvila

Server EuroZprávy.cz přináší exkluzivní vyjádření od resortů obrany USA, Německa, Francie, Kanady, Nizozemska a Litvy k tomu, jestli se na území Ukrajiny nacházejí jejich vojenské jednotky. Všichni to kategoricky odmítli a naopak uznávají, že ukrajinským vojákům pomáhají s výcvikem na území Severoatlantické aliance. Řádově jde o desítky tisíc vycvičených mužů. 

Více souvisejících

Armáda Česká republika Americká armáda (U.S. ARMY) Armáda U.K. konvoj britských a amerických vojáků v ČR (25. března 2017)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy