Odbory budou proti reformám protestovat před Ministerstvem zdravotnictví

Praha - Ve čtvrtek během stávky dopravních odborů uspořádají odboráři i mítink s veřejností. Bude od devíti hodin na pražském Palachově náměstí, před ministerstvem zdravotnictví, řekl v pondělí Václav Pícl, 1. místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Akce budou zaměřeny proti vládním reformám, ne proti občanům, zdůraznil Pícl.Podporu odborům vyjádří podle Bohumíra Dufka, předsedy Asociace samostatných odborů (ASO), i školské odbory. Ty by měly přerušit práci v poledne. Učitelé by měli během stávky vysvětlovat problémy reforem žákům.Plánované blokády budou podle předsedy pouze proti "papalášům". Odboráři tak nehodlají blokovat veřejnou dopravu. "Ano, blokády budou," uvedl Dufek. Odboráři ale nebudou blokovat dálnice, pouze vybrané ulice.Možná se uskuteční i protestní pochod Prahou. "Uvidíme, kloní se to k tomu, že ten pochod bude," řekl Dufek.Zda pojede během stávky metro, zůstane otázkou až do čtvrtečního rána. "Je garantována stávka zaměstnanců dopravních podniků hlavního města Prahy, Brna, jedná se i o dalších městech," slíbil předseda Odborového svazu dopravy (OSD) Luboš Pomajbík. "Jedná se o tři frakce - tramvaje, autobusy, metro," dodal předseda, podle kterého bude stávkovat 70 až 80 procent z 11 tisíc zaměstnanců pražského dopravního podniku.Zdravotníci v nemocnicích stávkovat nebudou. Podobně jako učitelé však budou pacientům vysvětlovat, proč se jim reformy nelíbí. "Zapojíme se do kampaně. Budeme rozdávat letáky v nemocnicích," uvedla Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.Stávce se podle odborářů dá zabránit pouze stažením vládních reforem. "Požadavek je jednoznačný. Zastavit stávající reformy a začít jednat o nových," uzavřel Pomajbík, podle kterého jsou odboráři ochotní jednat i během stávky.

Stávka byla původně plánovaná už na pondělí 13. června. O víkendu před uvedeným datem ale odboráři obdrželi před jednáním s vládou předběžné nařízení Městského soudu v Praze, který stávku zakázal. Žalobu na odbory podalo ministerstvo financí v čele s šéfem rezortu Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Odbory poté jednání opustili se slovy o podrazu. Stávka nebyla podle soudu totiž ohlášena tři dny dopředu, podle zákona o kolektivním vyjednávání. Odboráři však tvrdí, že chtějí stávkovat podle ústavního práva.K soudnímu zákazu se v pondělí vyjádřil předseda Legislativní rady ČMKOS Vít Samek. "Politickou stávkou byla nesporně sametová revoluce v roce 1989. To, co sledujete nyní, je jednoznačně boj za ochranu zaměstnanců i zaměstnavatelů." Podle předsedy sám soud konstatoval, že nelze použít zákon o kolektivním vyjednávání, přesto jej v usnesení použil. V něm je totiž obsažena formulace tří dnů nutných po nahlášení stávky do samotného aktu. To byly podle Samka jediné dva důvody (stávka z politických důvodů a zákon o kolektivním vyjednávání), kterými Kalousek pro zákaz stávky argumentoval."Z hlediska samotného právního provedení celého případu je to velmi podivné," podotknul Samek k samotné žalobě. Soudci se podle předsedy sami posadili na křeslo žalujícího a sami doplnili důvody, proč by mohli stávku zamítnout.Odboráři už oslovili právnickou kancelář, pomocí které se chtějí proti výrokům soudu bránit.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Odbory stávka

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy