Senátoři mají k platu akcie, byty, pozemky a statisícové "vedlejšáky"

Praha - Oznámení o vedlejších příjmech a darech za loňský rok nebyla k dnešnímu dni v registru ještě od 20 z 81 senátorů. V přivýdělcích tak zatím vede litoměřický senátor a lékař Hassan Mezian (ČSSD), který získal zhruba 3,3 milionu korun především na pronájmech nemovitostí.

Zhruba 2,6 milionu korun si loni přivydělala profesorka Eva Syková (za ČSSD), a to zejména jako ředitelka Ústavu experimentální medicíny. Stanislav Juránek (KDU-ČSL) jako náměstek jihomoravského hejtmana vykázal příjem zhruba 977.000 korun, ministr školství Marcel Chládek za tutéž funkci ve středních Čechách žádný příjem nevykázal. Lubomír Franc (ČSSD) jako královéhradecký hejtman dostal 951.500 korun, zatímco Josef Řihák (ČSSD) měl jako středočeský hejtman 1,2 milionu korun a koupil si za to rodinný domek.

Lékaři Radku Sušilovi (ČSSD) jeho působení v karvinské nemocnici vyneslo 877.000 korun. Starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř (ČSSD) obdržel 812.000 korun, předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera jako teplický primátor dostal 793.000 korun, šumperský starosta Zdeněk Brož (za KDU-ČSL) 719.000 korun a Jiří Lajtoch (ČSSD) jako přerovský primátor jen 585.000 korun.

Někteří senátoři loni dostávali nemovitosti darem od příbuzných. Tomáš Grulich (ODS) získal darem byt za 2,5 milionu korun a za 1,8 milionu korun koupil akcie ČEZ. Vladimír Plaček (ČSSD) dostal darem od otce garsoniéru a pozemky za dva miliony korun. Tomáš Kladívko (ODS) přiznal byt 2+KK v hodnotě 1,4 milionu korun, který dostala jeho manželka od své matky. Milada Emmerová (ČSSD) získala dědictvím třípokojový byt v ceně 180.000 korun.

Psali jsme: Schváleno: Plat politiků se má zvýšit. Pak přišel spor o limuzíny Tristní zpráva: Třetina senátorů se vykašlala na víc jak 30 % hlasování  

Vnitrostranický boj v ČSSD znovu otevřel problematiku kumulace funkcí. Hejtmani jsou jen dobře viditelnou špičkou ledovce kumulovaných funkcí. Ledovce, který bohužel proplouvá všemi politickými vodami.

Mezi našimi poslanci a senátory je poměrně vysoké zastoupení těch, kteří zastávají dvě, někdy i tři plnohodnotná zaměstnání placená z veřejných zdrojů. Kumulace funkcí jako taková by až tak nevadila. Pokud dotyčný vykonává zároveň funkci řadového zastupitele v obci, či dokonce radního, nebo sedí v dozorčí radě nějakého městského podniku, která zasedá jednou za tři měsíce, je to možné a zvládnutelné.

To co je nepřijatelné, je pobírání mzdy z několika plnohodnotných "pracovních poměrů", u kterých se předpokládá výkon na plný úvazek. Nejen, že je to nepřijatelné, ale je to i velmi neetické. Je to jeden z mnoha projevů stále přežívající bolševické politické nekultury. Je to stejně neetické jako bylo neetické mnohoobročnictví v době Jana Husa, kdy jeden církevní hodnostář obsadil několik výnosných úřadů a far, které samozřejmě nestačil obhospodařit.

Máme poslance a senátory za ODS, ČSSD a ANO, kteří jsou zároveň primátory statutárních měst (Olomouc, Přerov, Teplice, Frýdek Místek, Most) či náměstky primátorů v dalších velkých městech. Dalších 29 poslanců a senátorů zastupujících celé politické spektrum je souběžně starostou. Zde je však potřeba objektivně říci, že někteří jsou starosty opravdu malých obcí či měst a někteří jsou možná neuvolněnými starosty (tedy nejsou v pracovním poměru na plný úvazek).

K tomu ještě máme dalších jedenáct poslanců a senátorů, kteří stihnou být ředitelem školy, muzea, divadla, záchranné služby, policie, primářem, přednostou kliniky, apod. Z dostupných zdrojů je těžké posoudit, kolik poslanců a senátorů vykonává souběžně nějakou další práci v soukromé sféře. Ale je zřejmé, že někteří ano. Kromě těch co mají zaměstnání dvě jsou i takoví borci, co mají zaměstnání tři. Například náměstek středočeského hejtmana Miloš Petera je poslancem a ještě starostou Nymburka, napsal Věslav Michalík, zastupitel a místopředseda KV STAN Středočeského kraje na webu starostove-nezavisli.cz.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy